Slovenija – Italija 4:3 (0:2, 0:1, 3:0, 0:0, 1:0) – po kazenskih strelih

Streli na gol: 22:16 (6:7, 6:4, 8:1, 1:0)

Kazenske minute: 2:8 (0:2, 2:4, 0:2, 0:0)

Strelci: 0:1 ITA Pavlu; Hochkofler 6., 0:2 ITA Frank; Morini 6., 0:3 ITA Pace; Magnabosco, Lacedelli 36., 1:3 SLO Drozg; Petelin 42., 2:3 SLO Snoj; Bernik 22., 3:3 SLO Uduc 54., 4:3 SLO Bernik 65. PS GWG

Slovenija je na zadnji tekmi mladinskega prvenstva do 18 let po pravem trilerju prišla do druge zmage. Tokrat so premagali Italijane s 4:3 po streljanju kazenskih strelov. S tem so se tudi uspeli obdržati v Diviziji I-A.

 

V tekmo so mladi slovenski risi krenili odločno in s ciljem, da premagajo italijanske vrstnike ter si tako izborijo obstanek v Diviziji I-A. V prvih minutah tekme so mladi Slovenci zapravili nekaj lepih priložnosti, v šesti minuti pa je sledila napaka slovenske obrambe in Pavlu je z močnim strelom premagal slovenskega vratarja Trelca. Šok Slovencev se še niti ni dobro polegel, ko so Italijani še drugič zadeli. Tokrat je v polno zadel Frank po prekrasni podaji Morinija. Po hitrem vodstvu Italijanov z 0:2 so se mladi slovenski upi le zbrali in ponovno zaigrali odločno in imeli kar nekaj priložnosti za zadetek, vendar je bil italijanski vratar Rabanser vedno na mestu. Tako se rezultat do konca tretjine ni več spremenil.

 

V drugo tretjino so Slovenci krenili še bolj odločno, vendar je Rabanser v obup spravljal slovenske napadalce, ki nikakor niso znali najti poti do zadetka. V 36. minuti je v polno zadel Pace in povišal italijansko vodstvo že na 0:3. Vse bolj je kazalo, da se Slovencem ne bo izšlo po načrtih in da bodo naslednje leto igrali en razred nižje, saj so Japonci presenetili Francoze in zmagali s 4:2. Do konca druge tretjine se rezultat ni več spremenil.

 

Italijani so že bili z glavami na poti domov, saj so imeli pred zadnjim delom tekme velike tri zadetke prednosti. To se jim je maščevalo, saj so v igri popolnoma popustili, Slovenci pa so izvedli veliko ofenzivo na italijanski gol. Že v 42. minuti je na 1:3 znižal Drozg, ki je tako vliv nekaj upanja Slovencem, da se mogoče pa vendarle stvari še obrnejo nam v prid. Slovenci so po znižanju rezultata še bolj pritisnili na plin, Italijani pa so le branili svojo prednost in skoraj niso prišli v slovensko obrambno tretjino. V 46. minuti sta Bernik in Snoj izvedla prekrasno akcijo in Snoj je matiral Rabanserja ter tako znižal na 2:3. Tekma je bila ponovno odprta. Italijani tudi po teh dveh zadetkih nikakor niso mogli razviti svoje igre, s katero so v prvih dveh tretjinah popolnoma povozili Slovence. Mladi slovenski upi so še naprej napadali in v 54. minuti je po samostojnem prodoru za izenačenje in veliko veselje na slovenski klopi poskrbel Uduc. Do konca rednega dela tekme so Slovenci imeli še kar nekaj lepih priložnosti za zadetek, vendar jim ni več uspelo zadeti in tako so sledili podaljški.

 

V podaljšku sta obe strani zelo pazili na svoj gol in nobena stran ni želela tvegati zadetka v svoji mreži, zato v podaljšku nismo videli nobene resne priložnosti za zadetek. Edini poizkus so izvedli Slovenci s strelom z razdalje, vendar je Rabanser strel brez težav obranil. Sledili so kazenski streli v katerih pa so bili srečnejši Slovenci, saj sta od Slovencev v polno zadela Vincec in Bernik, pri Italijanih pa Magnabosco.

 

Slovenija je tako po hudi borbi za obstanek vendarle premagala Italijane in si zagotovila mesto v Diviziji I-A tudi na naslednjem svetovnem prvenstvu. V Divizijo I-B se tako selijo Japonci, med svetovno elito pa so se uvrstili domačini Slovaki, ki so na zadnji tekmi s kar 9:2 premagali Norvežane. Slovenija je imela celo priložnost za bronasto kolajno in to bi si zagotovili v primeru, če bi že v rednem delu premagali Italijo. To tudi kaže na to kako so bile ekipe izenačene, saj so na koncu bronasto kolajno in izpad delile le tri točke razlike!

 

Preostali tekmi petega dne:

Japonska – Francija 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

Norveška – Slovaška 2:9 (1:3, 1:2, 0:4)