Za slovensko mlado reprezentanco je dopoldanski trening, zadnji pred pomembnim obračunom, ki sledi danes ob 20.00. Mladi Risi bodo v borbi s Poljsko lovili zmago, ki bi že lahko pomenila tudi dosežen cilj, obstanek v skupini A divizije I.

Poljska je organizator prvenstva. Kot domača reprezentanca si zanesljivo želi obstati v skupini. Izkupiček Poljakov je enak slovenskemu. Do sedaj zmag ni bilo, poraza pa sta bila nekoliko nižja kot poraza naše reprezentance. Morda gre za dan D na prvenstvu, zanesljivo pa gre za eno tistih pomembnejši obračunov. »Mislim, da so Poljaki danes premagljivi. Zdi se mi, da smo tudi v manjši prednosti, saj je čutiti nekaj podcenjevanja s strani Poljakov zaradi našega visokega poraza proti Latviji. Ampak prepričan sem, da v kolikor vsak od nas danes na ledu da svoj maksimum, da bomo zvečer zanesljivo slavili zmago,« je bil po treningu prepričan eden od dveh igralcev, ki sta si do sedaj priigrala naziv igralca tekme, napadalec Klemen Drozg. V napadu za enkrat še ni steklo, kot bi si trener Gorazd Drinovec in vsa slovenska izbrana vrsta želeli. Vendar še bolj pomembno od napada, je igra v obrambi, kjer pa nasprotnik vse prelahko dosega zadetke. Ampak še en slovenski igralec tekme, Miha Potočnik, kateremu so zaupane obrambne naloge, verjame v večerni uspeh: »Na prvenstvu smo se najprej srečali z dvema najtežjima nasprotnikoma. Tekmi smo izgubili, kar je bilo nekako pričakovano. Poljska je tekmec, ki je veliko bolj na našem kakovostnem nivoju, kolikor pa sem spremljal njihove nastope in treninge, pa sem prepričan, da to srečanje lahko zmagamo. Seveda mora biti naš pristop pravi, usmerjen v zmago. Lahko ne bo, vseeno je to svetovno prvenstvo, zato bomo morali na tekmi dati vse od sebe. Igrati bo potrebno z glavo in pogumno ob enem.«

Poljska igra je zelo groba. Na ta način domačini želijo pokoriti nasprotnika. Igra na moč slovenskim hokejistom ne ustreza najbolj, vendar so videoanalize ter vsi ostali pristopi k čim boljši pripravi ekipe, pokazali tudi njihove slabosti. V taboru mladih Risov verjamemo, da je teh slabosti več, kot se jih nasprotnik zaveda, zvečer pa bo to treba dokazati na ledu Sanok arene. Miha Potočnik zatrjuje, da grobost ne bo ovira k uspehu: »Do sedaj so vsi naši nasprotniki igrali zelo agresivno, zelo na telo, do naletov je prihajalo tudi po tem, ko smo že oddali plošček. In verjamem, da smo vsi v ekipi na tak način igranja že navajeni. Igra ob ogradi nam šepa, ampak to bomo morali nadoknaditi s pametno in preudarno igro. Kot pravi naš trener, tekmo zmaga pamet, ne mišice.« Seveda to ne pomeni, da se Risi ne bodo spuščali v dvoboje z nasprotniki. Brez srčnega in borbenega pristopa ne bo šlo, pri tem pa bo treba uporabiti tudi glavo. »V duele ob ogradi bo treba iti veliko odločneje, kot smo to delali do sedaj. Poskušati moramo osvojiti čim več pakov ob ogradi. Odločilna bi lahko bila igra z igralcem več. Če nas bodo agresivno pokrili, bomo morali znati podati hitro in natančno, da kakšnega od igralcev izločimo in pridemo do čistega strela. Ob tem bomo morali veliko več drsati in s tem delati nered v obrambi nasprotnika,« pa je pogled napadalca Klemena Drozga.

 

Visoki porazi včasih pustijo posledice, včasih pa so dobra šola in celo motivacija za naprej. Zdi se, da je slovenske hokejiste poraz v uvodu v prvenstvo motiviral. Iz slabega so izluščili dobro, dve težki tekmi sta bili kot nalašč za to. »Učimo se iz napak. Ti dve tekmi sta bili zelo dobro za obrambo. Videli smo kje delamo napake, kje smo premalo agresivni. Vsak od nas je imel čas za razmisliti, verjamem pa da sedaj večine od teh napak ne bomo ponavljali,« je s pogovorom zaključil Klemen. Podobnega mnenja je tudi branilec Potočnik: »Poraza sta bila odlična šola za nas. V pogovoru s trenerji smo videli kje vse grešimo in od tega smo veliko odnesli. Vsaj zase lahko to trdim. Verjamem pa tudi, da je enako z ostalimi soigralci. Poraza na nas nista vplivala slabo. Sta opozorilo, vemo, da znamo bolje in danes zvečer bomo to tudi pokazali. Res je da smo visoko izgubili, ampak sistem na prvenstvu nam omogoča, da smo še vedno v igri za visoka mesta in zakaj ne bi to izkoristili.”

 

Na treningu je slovenske reprezentante pozdravil tudi naš hokejist, ki si kruh služi v Sanoku, nekdanji reprezentant Jakob Milovanovič, ki je mlajšim kolegom zaželel srečo. Enako pa vse dobro našim mladim Risom želijo tudi v skupini prostovoljcev, ki skrbijo za dobro počutje naše reprezentance. Dobre želje so izrazili s sporočilom na vratih v garderobo. Torej, ni druge, kot vse te pozitivne stvari združiti in se zvečer veseliti uspeha. Srečni Risi.

 

Srečanje si lahko ogledate tudi v prenosu, ki ga zagotavlja organizator.