25. marec 2018, Ljubljana – Mladi hokejisti HK SŽ Olimpija so z neodločenim rezultatom drugega medsebojnega obračuna in tremi zadetki prednosti s prve tekme proti mladim jeseniškim hokejistom osvojili naslov državnih prvakov Slovenije in prvakov International Hockey League za sezono 2017/18 v kategoriji dečkov U-14.

Navkljub dokaj visoki prednosti s prvega finalnega obračuna je bila zadnja tekma vse prej kot lahka, saj so gostje tekmo pričeli bistveno bolj napadalno, igralci Olimpije pa bistveno bolj zadržano. Razlika v strelih na gol sicer ni bila očitna, vendar so bili gostje pred vrati domačega vratarja bolj nevarni. Rezultat takšne igre je sledil 7. minuti, ko so gostje dosegli prvi zadetek za vodstvo 1:0. Nekaj minut kasneje so nato morali domači ubraniti še prednost igralca več na igrišču za goste, a rezultat je po prvi tretjini ostal 1:0.

V drugi tretjini se je igra nadaljevala v podobnem tempu. Igralci Olimpije so sprožili celo en strel več od gostujočih v tej tretjini, vendar so gostje bili tisti, ki so pred domačemu vratarju povzročali več preglavic. Že takoj v začetku druge tretjine so tako Železarji v 23. minuti vodstvo povečali na 2:0. Kmalu zatem je sledila izključitev jeseniškega igralca, ki je napade gostov malce umirila. Takoj za tem pa še izključitev na strani domače ekipe. Vse brez novih zadetkov. Mreža se je ponovno zatresla šele v 32. minuti, ponovno v korist gostov. Igralci Jesenic so tako sredi tekme že izničili prednost Olimpije iz prve tekme. Gostje so bili v naletu, domači igralci pa še kar niso mogli prebroditi začetne treme. Do konca tretjine je sicer Olimpija dobila novo priložnost v igri z igralcem več, kar pa spremembe v igri ni prineslo in domači navijači so že kar malce zaskrbljeno pričakovali zadnjo tretjino.

V zaključku tekme se je slika popolnoma obrnila. Domači igralci so prvič zadeli v 42.minuti. Ta zadetek ni ljubljansko ekipo zgolj ponovno pripeljal v skupno prednost v finalu pred Jeseničani, temveč je tudi dokončno odvalil breme finala z igralcev, ki so nadaljevali tekmo v popolnoma drugačni luči. Igralci Olimpije so prevzeli pobudo in pričeli napadati. V 44. minuti je bil rezultat znižan že na 3:2, v 47. minuti pa je bil rezultat že izenačen 3:3. Nalet Ljubljančanov je goste iz Podmežakle skorajda popolnoma ohromil. Piko na “i” so domači igralci postavili v 54. minuti, ko so izkoristili priložnost v igri z igralcem več in prevzeli vodstvo s 4:3. V tem trenutku je bilo finale odločeno. Sproščena igra Ljubljančanov je nato gostom sicer omogočila, da so v 58. minuti dosegli še izenačujoč zadetek. Ob upoštevanju prednosti iz prve tekme pa hokejistom Olimpije ni bilo več potrebno zadeti. Mirno so tekmo pripeljali do končnega rezultata 4:4 in do nove osvojitve naslova državnega prvaka in naslova prvaka IHL v kategoriji U-14.

Povzeto po poročilu s tekme Vladimirja Bana (HK SŽ Olimpija).
Fotografija: Amir Hatić

Končno poročilo HZS o državnem prvenstvu U14