27. marec 2018, Jesenice –  Hokejisti HD Hidria Jesenice U-16 so bili tudi na drugi finalni tekmi končnice državnega prvenstva in International Hockey League v domači dvorani Podmežakla boljši od igralcev HK SŽ Olimpija ter tako v obeh tekmovanjih osvojili naslov prvakov v kadetski konkurenci za sezono 2017/18.

Potem ko so prvo tekmo v Ljubljani zanesljivo dobili Železarji, je četi Aleša Remarja do naslova v ligi IHL in hkrati naslova državnih prvakov preostal le še zadnji korak. Nekoliko podjetneje so v tekmo vstopili hokejisti v belo-zelenih dresih. Težko bi sicer rekli, da so izrazito prevladovali na ledeni ploskvi, so bili pa v svojih akcijah nekoliko konkretnejši od domačih in ob koncu desete minute z golom Sojerja tudi povedli (0:1). Domači v nadaljevanju niso spravili skupaj ničesar resnično nevarnega za gostujoča vrata. Ljubljančani so med 17. in 19. minuto ob igri z igralcem več skušali premagati domačega vratarja Gašperja Panjtarja, saj je bil zaradi napada s telesom izključen Kobal, a brez zadetka. Ob razmerju strelov 6:8 v korist gostov se je ob minimalnem vodstvu Olimpije prva tretjina tudi končala.

Tudi druge tretjine rdeči niso začeli najbolje, saj so po uvodnem pritisku sredi 23. minute dobili drugi gol; Olimpija ga je dosegla po hitrem protinapadu, akcijo pa je zaključil Žeželj. Sledil je silovit odgovor Železarjev. Najprej je v začetku 25. minute po podaji Lesničarja zaostanek prepolovil Nik Bergelj (1:2), še v isti minuti pa je po lepi podaji Baloha izenačil kapetan Matic Török (2:2). V nadaljevanju so rdeči imeli še nekaj lepih priložnosti, a jih niso izkoristili. V 27. minuti je prišlo zaradi napačne menjave do izključitve pri Olimpiji, vendar domači prednosti igralca več niso znali kapitalizirati. Po še nekaj zapravljenih napadih Železarjev so enega izmed protinapadov izkoristili Ljubljančani, ki so po golu Pratnekar Hatića znova povedli v 35. minuti (2:3). Že v naslednji minuti je bil pri belo-zelenih zaradi zadrževanja s palico izključen Brodnik, domačim pa v power playu ni uspelo vnovič izenačiti. Razmerje v strelih v drugi tretjini – 10:11 za Olimpijo.

Še nekaj minut v zadnji tretjini je bilo potrebno, da so se Jeseničani zares sprostili in začeli “mleti”. Vendar pa se gostje iz Ljubljane še niso predali in so bili še naprej nevarni. V nekaterih situacijah je Jeseničane rešil vratar Panjtar, spet drugič jim je pomagala tudi boginja Fortuna. V napadalnem smislu pa so se domači hokejisti na drugi strani ledu dokončno sprostili. Vratnica je že zapela prej, še preden so domači boljšo igro v zadnji tretjini uspeli kronati z izenačujočim golom Tjaša Lesničarja v 50. minuti (3:3). Dobri dve minuti in pol kasneje je dvorana eksplodirala od navdušenja, saj je po novi podaji Berglja s strelom od daleč vodilni zadetek dosegel Filip Fartek (4:3). Gostje so še poskušali v preostalih minutah, vendar je bila obramba domačih v skladu s tradicijo kraja, v katerem igrajo domače tekme – jeklena! Ob prekinitvi prav v zadnji minuti tekme, je gostujoči strateg Rahmatullin vzel time-out in iz vrat potegnil svojega vratarja, vendar to Ljubljančanom ni več pomagalo in hokejisti v rdečih dresih so zasluženo lahko zmetali v zrak svojo hokejsko opremo ob sireni, ki je označila iztek 60. minute tekme in osvojitev naslova državnih prvakov in prvakov IHL.

Povzeto po poročilu s tekme Marka Lukana (HD Hidria Jesenice).
Fotografija: Peter Oblak

Končno poročilo HZS o državnem prvenstvu U16