25. marec 2017, Jesenice – Hokejisti HD Jesenice so, podobno kot dan poprej njihovi starejši klubski kolegi, drugič zapored v finalnem boju za kadetsko lovoriko premagali nasprotnike, tokrat hokejiste HK Olimpija, in tako pred domačim občinstvom osvojili letošnji naslov državnih prvakov do 16 let.

Vsi gledaci še niso zasedli svojih mest na južni in severni tribuni, ko je bil pri domačih v drugi minuti zaradi igranja z visoko palico že izključen Török. Belo-zeleni so “darilo” z veseljem pograbili in sredi tretje minute z golom Ilića tudi povedli. V nadaljevanju so domači kaj hitro krenili v napade in lov za izenačenjem. Ekipi sta se izmenjavali v napadih. Obe moštvi sta predvsem pazili na zapiranje dostopov do svojih vrat, lepih priložnosti pa je bilo malo. Po izenačenju je zadišalo med 15. in 17. minuto, ko je na klop za kaznovane zaradi držanja moral gostujoči hokejist Novak. Železarji so postavili dve, ali tri napadalne formacije, vendar je ljubljanska obramba vse poskuse rdečih v tem delu tekme uspešno odbijala. V predzadnji minuti prve tretjine je bil zaradi nepravilnega oviranja izključen domači napadalec A. Lukan, a gostje novega gola v minuti in trinajstih skundah, kolikor je trajala njihova prednost igralca več do piska sirene, niso dosegli.

V začetku druge tretjine so se bili železarji prisiljeni še 47 sekund braniti z igralcem manj. To jim je brez večjih težav uspelo. Dobri dve minuti za tem bil zaradi udarca s komolcem izključen Ljubljančan Novak. Manj kot pol minute so potrebovali Jeseničani za izenačenje. Z modre črte je “neprijeten” pak proti gostujočim vratom poslal Bine Mašič, tam pa se je po prerivanju odbil od enega izmed ljubljanskih branilcev in prevaral vratarja Olimpije za 1:1. V nadaljevanju sta ekipi igrali partijo, na las podobno tisti iz prve tretjine. Dostopi do enih in drugih vrat so bili večinoma zaprti, vratarja pa sta suvereno polovila še tistih nekaj pakov, ki jih je prišlo skozi obrambne vrste. V morebitne težave so se Jeseničani spravili ob izključitvi Jakupovića v 34. minuti in dejansko se je bilo bati, da bodo gostje znova povedli, saj bi bilo novo lovljenje zaostanka v drugi polovici tekme prav gotovo zelo mučno. A short handed postava domačih je obe minuti kazni oddelala odlično. Novo kazen si je zaradi udarca s palico prislužil domači kapetan Krmelj dobri dve minuti kasneje, tako da so se bili domači znova primorani braniti z igralcem manj. Svojo nalogo so tudi tokrat opravili brez napak.

Domača vrsta je v tretji tretjini goste neusmiljeno napadla. Proti vratom Olimpije je začelo leteti z vseh pozicij in gostje so stežka izbijali pak iz svoje obrambne tretjine. Še vedno pa je semafor kazal neodločen rezultat, kak uspešno izveden protinapad pa bi Jeseničane znova lahko spravil v velike težave. Lepa priložnost se je domačim ponudila med 46. in 48. minuto tekme, ko je na klopi za kaznovane zaradi napada s telesom sedel Ljubljančan Kosmač. Pritisk rdečih ni obrodil sadov v obliki tako želenega vodilnega zadetka. Zaradi nabijanja na ogrado je bil nato izključen domači napadalec Podrekar. Pri branjenju so bili fantje v rdečem uspešni, pri napadanju pač ne. Sedemnajst sekund pred iztekom rednega igralnega časa je moral na kazensko klop zaradi držanja Ljubljančan Stipanič. Zadnje sekunde rednega dela odločitve o zmagovalcih niso prinesle, ekipi pa sta se še tretjič odpravili v garderobe.

Petnajstminutni odmor je brez dvoma bolj prav prišel gostom, ki so zbirali moč za podaljšek. Tudi najbrž utrujeni, a še vedno polni moči, so železarji napadli takoj po sodnikovem metu. Obleganje Olimpijinega gola je bilo silovito, kar pa je bilo ob igri štirih proti trem tudi razumljivo. Tistih dvakrat, ali trikrat, ko so belo-zeleni pak uspeli odbiti, so ga jeseniški hokejisti ujeli še pred modro črto, tako da je gol preprosto visel v zraku. Domačim ga ni uspelo doseči ob številčni prednosti, so pa po gneči pred gostujočimi vrati le nekako uspeli pak poriniti v ljubljansko mrežo tik po tistem, ko je minila kazen gostujočemu hokejistu. Za zmagoviti zadetek sta bila zaslužna podajalec Podrekar in strelec Matic Török in slavje ob naslovu državnih prvakov se je lahko začelo.

Poročilo o tekmi: Marko Lukan, HD Jesenice
Fotografija: Domen Jančič

Končno poročilo HZS o državnem prvenstvu U16