23.marec 2017, Jesenice – Hokejisti HK Olimpije so z zmago na tretji in odločilni tekmi finala proti HD Jesenice osvojili naslov državnih prvakov v kategoriji do 14 let.

Na prvi tekmi pred dnevi so na Jesenicah slavili domačini s 5:2, nato pa so v povratni tekmi “za infarkt” Ljubljančani serijo izenačili po zmagi 6:5 po podaljških.  Jeseničani so bili tudi bolje uvrščeno moštvo rednega dela. Bežni pogled na rezultate bi dal misliti, da v tretji finalni dvoboj kot favoriti vstopajo domačini, a četa glavnega trenerja Igorja Beribaka ter njegovega pomočnika Andreja Hebarja je imela svoje načrte.

Tekma se je pričela pred več kot 300 gledalci, kar je dogajanje okoli zadnje finalne tekme samo še poživilo.

Tako kot drugo tekmo, so tudi prvo tekmo odločneje pričeli Zmaji. To se jim je kmalu obrestovalo, saj smo ob koncu 3. minute že videli prvo izključitev na strani domačih. Zmaji so prednost z igralcem več kmalu izkoristili in povedli z 1:0. Še preden so se domači hokejisti uspeli pobrati, so ljubljanski napadalci kmalu zadeli še dvakrat. Konec 7. minute je vodstvo Ljubljančanov znašalo že 2:0, v začetku 9. minute pa že 3:0.

Trener domačih je v tem trenutku vzel odmora in to je končno ustavilo začetne nalete ljubljanskih hokejistov. Igra je postala bistveno bolj enakovredna oz. so bili na trenutke celo boljši igralci z Jesenic. V 11. minuti smo sicer videli novo lepo priložnost ljubljanskih napadalcev, a tokrat je jeseniški vratar plošček uspel zadržati pred golovo črto. Proti koncu tretjine so domačini nato uspeli izid znižati na 3:1 in za trenutek so misli ušle nazaj na 2. finalno tekmo, ko so Ljubljančani že vodili s 4:0, a so borbeni Jeseničani prikazali pravi “come-back”.

A tokrat so bili Zmaji na to pripravljeni in zgodba iz Tivolija se ni ponovila. Jeseničani so sicer v drugo tretjino krenili bistveno bolj odločno, a so si prvo priložnost za povišanje vodstva v 21. minuti priigrali gostje. Nekaj več nervoze je bilo moč opaziti v 25. minuti, ko je bil izključen eden izmed igralcev Olimpije. A so Zmaji dobro odigrali igro z igralcem manj in pravih priložnost za znižanje vodstva niti ni bilo. Gostje so bistveno lažje zadihali, ko so v 31.minuti izkoristili novo igro z igralcem več in povišali vodstvo na 4:1. Tekma pa s tem še ni bilo končana. Borbeni igralci z Jesenic so nadaljevali napade in v 34. minuti je nov zadetek domačih preprečila prečka. Ko pa so Zmaji v 36. minuti izkoristili priložnost in povišali vodstvo na 5:1 in ko domači do konca tretjine svojih priložnosti v igri z igralcem več niso izkoristili, se je ljubljansko slavje počasi že pričelo pripravljati.

Dokončno so bile skrbi o morebitnem novem fenomenalnem povratku Železarjev odpravljene v začetku zadnje tretjine, ko so Ljubljančani v 42. minuti povišali vodstvo že na 6:1. Domači so sicer v 45. minuti znižali na 6:2, a to ni bil pokazatelj preobrata. Borbeni domačini moči za kaj takšnega niso več imeli. V nadaljevanju so hokejisti Olimpije umirili  tempo in videli smo nekaj minut igre brez pravih priložnosti. V 52. minuti  je Olimpija znova zadela za vodstvo s 7:2, ki ga je domačim Železarjem uspelo tik pred iztekom časa uspelo znižati na končnih 7:3, s katerimi je HK Olimpija tudi osvojila naslov državnih prvakov v kategoriji do 14 let.

Poročilo o tekmi: Vladimir Ban, HK Olimpija
Fotografija: Domen Jančič

Končno poročilo HZS o državnem prvenstvu U14