23. marec 2018, Jesenice – Hokejisti HD Hidria Jesenice so z zmago proti ekipi HK Triglav Kranj na tretji in odločilni tekmi končnice državnega prvenstva v mladinski kategoriji osvojili naslov najboljših v Sloveniji za sezono 2017/18 ter obenem tudi naslov prvakov International Hockey League (IHL) v omenjeni kategoriji.

Železarji so, dan po bledi predstavi v Kranju, začeli agresivno in Kranjčanov prvih nekaj minut preprosto niso spustili iz njihove obrambne tretjine. Gostje so se sicer zagrizeno branili, vendar jim ob izključitvi v 9. minuti ni bilo več pomoči. Enaindvajset sekund “power-playa” je potrebovala domača vrsta, da je Lan Brun Rauh z golom z modre črte domačo ekipo popeljal v vodstvo z 1:0. Ko je v 15. minuti po podaji Fartka za 2:0 zadel še kapetan Miha Krmelj, je že postajalo jasno, da bodo Kranjčani sila težko parirali razigranim hokejistom v rdečih dresih. V 17. minuti je pak po nesreči iz obrambne tretjine izbil Kararić in bil izključen, gostje pa z igralcem več na ledu praktično niso niti enkrat streljali na domača vrata, ki jih je tokrat čuval Žiga Kogovšek. Razmerje strelov v prvi tretjini – 13:3.

V drugi tretjini razmerje sil na ledeni ploskvi ni bilo dosti drugačno. Železarji so še naprej pritiskali, gostje pa se na vse kriplje branili. Med 23. in 25. minuto so domači zapravili “power-play” priložnost za dodatno povišanje vodstva. Nesrečni Kararić je bil v 35. minuti izključen še drugič na tekmi. Domači se niso preveč razburjali, saj so vse vajeti igre trdno držali v svojih rokah. Z napačno menjavo so si domači prislužili novo kazen v 38. minuti, gostje pa vnovič niso izkoristili priložnosti. Razmerje strelov v drugi tretjini – 14:6.

V zadnji tretjini, ko so domači hokejisti nekoliko stopili s plina, so kljub temu dosegli kar tri zadetke. Kapetan Krmelj je po podajah Fartka in Töröka v 47. minuti povišal na 3:0. V nadaljevanju so sledili neuspešni napadi Jesenic, a tudi na drugi strani ledu Triglavani niso ustvarili nobenih priložnosti za zmanjšanje zaostanka. Ko je bil zaradi zadrževanja s palico v 53. minuti izključen Dežman, se je Kranjčanom ponudila praktično zadnja priložnost, da bi začeli razmišljati o preobratu, a jim borbeno nastrojena domača vrsta ni prepustila niti trohice upanja. V 58. minuti je na sceno stopil še Grega Pogačar in zabil za 4:0. V izteku srečanja je uradni napovedovalec že začel odštevati zadnje sekunde tekme, ko je peti gol za Železarje šest sekund pred koncem po podaji Potočarja zabil še Aljaž Lukan in tako s 5:0 potrdil zmago Jeseničanov ter osvojitev naslova državnih prvakov in prvakov IHL U-18. Razmerje strelov v zadnji tretjini – 9:5.

Povzeto po poročilu s tekme Marka Lukana (HD Hidria Jesenice).
Fotografija: Domen Jančič

Končno poročilo HZS o državnem prvenstvu U18