24. marec 2017, Jesenice – Hokejisti HD Jesenice so s še drugo zmago v končnici državnega prvenstva v mladinski kategoriji proti ekipi HK Triglav Kranj osvojili naslov najboljših v državi za sezono 2016/17.

Težka tekma na Dunaju v ligi EBYSL večer poprej, težke noge in težák nasprotnik – nič od tega ni mladincem Jesenic preprečilo zmagoslavja na drugi finalni tekmi državnega prvenstva v kategoriji U18.

Na las podobno dogajanjem s prve finalne tekme so se odvijali dogodki na ledeni ploskvi dvorane Podmežakla tudi v začetku drugega obračuna. Dobrih tristo gledalcev  je bilo hitro priče zadetku Kranjčanov. Domači z mislimi najbrž še niso bili najbolj pri stvari, ko so jim Triglavani zabili gol že po minuti in devetintridesetih sekundah igre (Jugovic). V nadaljevanju so Železarji napadali, krožili okrog gostujočih vrat, streljali, poskušali s prodori, a je pak le stežka našel pot skozi zid nog, teles in palic, ki so ga postavili gostujoči hokejisti. Vse tja do sredine trinajste minute so imeli gol prednosti, v svojih redkih protinapadih pa so bili še kako nevarni za domača vrata. Končno je po strelu Šabanovića od daleč za izenačenje po odbitem paku poskrbel kapetan Jaka Sodja. V začetku petnajste minute je prišlo do prve izključitve na tekmi, na kazensko klop pa je zaradi zadževanja s palico moral Triglavan Prostor. Domačim se je tako odprlo nekaj več prostora, ki pa ga je disciplinirana ekipa iz Kranja še naprej fanatično branila. Železarjem je bunker gostov uspelo prebiti šele v zadnji sekundi številčne prednosti, za prvo vodstvo Jesenic pa sta poskrbela branilca – Brun Rauh s podajo in Žiga Urukalo z zadetkom. Zadnje štiri minute prve tretjine niso ponudile nobenih novih prizorov – še naprej so domači zasedali obrambno tretjino Kranjčanov in pak držali na svojih palicah, gostje pa prežali na morebitne protinapade.

Domači so se vse od prvega sodnikovega meta v drugem delu tekme preselili v gostujočo obrambno tretjino. Gostje iz Kranja so se spet poslužili preizkušenega recepta in v svojih namerah niso popuščali. Tudi izenačujoči gol iz protinapada v začetku 24. minute ni presenetil nikogar, je pa seveda razveselil glasne podpornike Triglava. Ravno obratna občutja so seveda imeli navijači domače ekipe. Fantje v rdečih dresih se seveda niso pustili zmesti in so v nadaljevanju spet vse moči usmerili v napad. Slabo minuto kasneje se je ponudila lepa priložnost za novo vodstvo, saj je bil pri gostih izključen Konc. Priče smo bili obleganju gostujočih vrat, a je obramba Kranjčanov s svojo nalogo opravila brezhibno. V pravi šahovski partiji je domača vrsta z vsemi topovi oblegala gostujočo kraljico, vendar je bil zid iz kmetov krog in krog gostujoče trdnjave postavljen trdno. Za razliko od uvodne tretjine domačim obleganje gostujočih vrat ni prineslo uspeha, tako da sta se ekipi po štiridesetih minutah igre v garderobi napotili ob izenačenem rezultatu 2:2.

Že res, da se je igra v prvih dveh tretjinah večinoma odvijala v napadalni tretjini Jesenic, a pred zadnjimi dvajsetimi minutami na semaforju tega preprosto ni bilo videti. Zaradi nepravilnega oviranja je v 45. minuti na klop za kaznovane moral gostujoči hokejist Kremenović. Napadi rdečih ob prednosti igralca več niso obrodili rezultatskih sadov, so pa se gostje v nadaljevanju nekoliko opogumili in v eni od situacij skorajda znova prešli v vodstvo. Do prelomnih in odločilnih trenutkov je prišlo v 50. in 51. minuti tekme. Najprej je bil zaradi nepravilne menjave pri domačih na kazensko klop primoran sesti Pivk. Jeseničani so se bili prisiljeni braniti, Kranjčani pa so srdito napadli z igralcem več. Po dobri minuti kranjskih napadov sta pred svojo rezervno klopjo pak iz tretjine izbila domači branilec Korošec in napadalec Luka Pretnar. Slednji je prehitel gostujoča branilca in po hitrem protinapadu še mojstrsko ukanil vratarja Triglava. Preostalih 47 sekund jeseniške kazni se je izteklo brez večjih težav za domača vrata, tako da sta ekipi v slabih zadnjih osem minut vstopili razdeljeni z zadetkom razlike. Čas tja do šestdesete minute je za domače tekel prekleto počasi, za Kranjčane pa seveda prehitro. Prav lepega hokeja v zadnjih minutah ni bilo več videti, rdeči pa so s pametno igro in posestjo nad pakom tekmo mirno pripeljali do konca s tem pa tudi naslov državnih prvakov.

Poročilo o tekmi: Marko Lukan, HD Jesenice
Fotografija: Domen Jančič

Končno poročilo HZS o državnem prvenstvu U18