Kot priči na strehah že ponavljamo, da je vtis dober, da pa točk ni in ni. In tudi petkov večer po tekmi s Češko, ki ji doslej na 77. svetovnem prvenstvu na severu Evrope ni in ni šlo, je v slovenskem taboru precej podoben. Slovenija je morda za razliko od prejšnjih tekem zapustila še najboljši vtis, naredila najmanj napak, tudi to pa enostavno z nasprotnikom, ki sodi v TOP 6 svetovnega hokeja ni bilo dovolj. Po slabem startu Čehov v prvenstvo se je na začetku tekme kar malo poznala nervoza v čeških vrstah. Konec koncev se tudi na obeh dosedanjih tekmah med elito Češka za razliko od nekaterih drugih velesil, ni nikoli kar sprehodila mimo Slovenije (op.a. pred desetimi leti v Helsinkih 2:5 in tri leta kasneje v Rigi 4:5). Tokrat je bila češka vrsta pod pritiskom nujne zmage, uvod v tekmo pa ni pričal o tem, da sta na ledeni ploskvi moštvi, ki ju na svetovni lestvici loči več kot 10 mest. Že v uvodni minuti se je namreč oglasila vratnica češkega gola, ko sta kot iz topa napadla Žiga Jeglič in Rok Tičar. Slednji je nato z zares ugodnega položaja le za las zgrešil želeni cilj. ko je na led prišel četrti slovenski napad je še ta prek Panceta udaril z desne strani, vratar Ondrej Pavelec si je tako hitro ogrel ude. 

Toda Čehi so se nenadejano prvi vselili. Kristana je najprej razgibal član udarnega napada in prvi strelec izjemno neučinkovitega češkega napada Jiri Hudler, le nekaj za tem pa je Kranjčev spodrsljaj ob slovenski prednosti na ledu s samostojnim zaključkom kaznoval Petr Koukal. Že tedaj smo se spomnili na slovensko hokejsko zgodbo tu v Stockholmu. Toda kaj hitro so se vrnili nasmehi na slovenske obraze, saj je slovenska prva trojka znova čarala, ko je na klop za kaznovane sedel češki kapetan Jiri Novotny. Končno se je en odbiti plošček pravilno usmeril. Ob levi Pavelčevi vratnici ga je za prvi gol na prvenstvu čakal poškodovani Robert Sabolič, ki še naprej junaško vztraja na igrišču z zlomljenim rebrom.  Ob vodstvu Slovenije v 12. minuti je bil prav Sabla podajalec, zadel pa je Rok Tičar s katerima je bil tedaj na ledu še kapetan Tomaž Razingar. Sledilo je obilo slovenskih akcij, ki so bile deležne aplavza tudi čekih spremljevalcev v dvorani saj so to po večini vsi veliki poznavalci najhitrejše ekipne igre na svetu. sploh velja omeniti akcijo dveh igralcev, ki sta na svoji poti okusila igranje na Češkem. Rok Pajič je vešče ukradel plošček Čehom, njegov napad je odlično spremljal kapetan Razingar, ki je prejel podajo za hrbtom, tako tudi streljal, aplavza pa je bil v veliki meri deležen tudi Pavelec, ki je strel ubranil zares bravurozno. Ob izključitvi novinca na prvenstvih Luke Tošiča, ki je zamenjal rahlo poškodovanega Gašperja Kopitarja se je Sloveniji ponudilo, da bi prvič na prvenstvu vodila z dvema goloma prednosti, obenem pa bi Čehom vrnila za prejeti gol z igralcem manj. Pri podaji Jegliča do Tičarja je slednjemu za las zdrsnil plošček, ki pa ga je pridobil nazaj, vrnil podajo kolegu, Pavelec pa si je nabiral točke za končni izbor najboljšega igralca tekme. Ob vsem so Čehi že v naslednjem napadu svojo številčno premoč kronali in tik pred odmorom znova izenačili, predvsem pa vnesli obilo nemira v slovensko garderobo.

 

Toda ob povratku tega ni bilo videti. Odločnost po uspehu je še naprej sijala v očeh slovenskih risov. Veliko je boja za prostor, tudi za prevlado v srednji tretjini. Izključitev Kovačeviča, ki je moral premakniti vrata je Slovenija preživela. Prav ob njegovi vrnitvi se je dalo iz napada na levi strani morda izcimiti več. Jeglič je nato poskušal še neposredno iz sodniškega meta, kjer Slovenci niso veliko zaostajali za Čehi (32:34). Omeniti velja še poskus Goličiča, ki ga je zaposlil Pance. Šehi pa so zares zapretili šele v 31. minuti, ko je Časlava zadel zunanji del desne Kristanove vratnice. Sabolič ob vnovični prednosti igralca več ni zdržal in si privoščil nespametno izključitev. Ko so imeli več prostora ob štirih igralcih na obe straneh so bili Čehi s številnimi zvedniki iz najmočnejših lig, seveda tudi NHL-a še bolj razigrani. Do odmora se izd ni spremenil, svojo priložnost pa sta zapravila še Kranjc, ki je končno le prišel do strela z modre črte in še enkrat Časlava.
 
 

Zadnji del se je začel s previdnostjo na obeh straneh. Čehi so nujno potrebovali zmago, saj bi se pred četrt-finalom radi rešili 4. mesta v skupini. Zmaga bi dobro dela tudi Sloveniji, saj bi ohranila precej več upanja za obstankom kot sicer. Starejši med bratoma Rodman in Urbas sta prva udarila, nato še Gregorc. Seveda so imeli Čehi igralca manj, sledila pa je še ena izključitev Sabahudina Kovačeviča. Kako zares so tedaj vse skupaj že vzeli Čehi priča njih odor za temeljit dogovor. očitno je bilo rs tako, saj je bil Kovačevič na klopi za izključee le 13 sekund in Češka je znova vodila. Tedaj pa so asi svetovnega hokeja dokončno prevzeli nadzor nad tekmo. Novega spodrsljaja si niso več privoščili. Branili so kar so imeli in ob tem je bilo Sloveniji vsak trenutek teže. V takih trenutkih se vidi razlika med velikimi in tistimi, ki se prebijajo iz ozadja. Nekaj poskusov je potem sicer še bilo, Omenimo Saboliča, ko si je izključitev privoščil Hudler in strel Gregorca v 54. minuti. tedaj so malo vmes posegli še sodniki in za vsak slučaj na klop za kaznovane poslali še Panceta, kar pa je bila znova voda na češki mlin in še tretjič iz petih poskusov so bili Čehi uspešni pri igralcu več. Sledila je še izključitev Šmida, ki pa v največji meri niti ni bila potrebna in je bila slabo nadomestilo za Pancetove sekunde na klopi ob četrtem češkem golu, ki ej stvari le postavil na svoje mesto.

SLOVENIJA : ČEŠKA    2:4 (2:2, 0:0, 0:2)

Stockholm – Športna dvorana Globen, gledalcev 1.949, sodniki: Kirk (Kan) in Olenin (Rus) – glavna, Suominen (Fin) in Valach (Slk).
 

Strelci: 0:1 Koukal ( 6., SH), 1:1 Sabolič (Tičar, Gregorc 7., PP1), 2:1 Tičar (Sabolič 12.), 2:2 Hudler (Nakladal, Voraček  20., PP1), 2:3 Michalek (Voraček 46. PP1), 2:4 Novotny (Hubaček, Časlava 56., PP1).
 

Kazenske minute: Slovenija 10, Češka 10
 

Slovenija: Kristan, Gračnar, Gregorc, Robar, Jeglič, Tičar, Sabolič, Pretnar, Kranjc, D. Rodman, M. Rodman, Urbas, Pavin, Kovačevič, Razingar, Pajič, Bašič, Tavželj, Tošič, Mušič, Pance, Goličič.
Selektor: Matjaž Kopitar.
 

Češka: Pavelec, Francouz, Michalek, Šmid, Hudler, Vrana, Voraček, Hejda, Nakladal, Hubaček, Novotny, Irgl, Časlava, Kutlak, Fleischmann, Tlusty, Kovar, Vrbata, Hanzal, Koukal, Tenkrat, Hertl.
Selektor: Alois Hadamczik.

Izjavi:

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije:« Petkrat sem sedel tu pred vas in vsakič vam žal pripovedujem isto. res je da smo všečni in da smo tokrat morda odigrali najbolje na turnirju, ampak poglejte naš zbir točk in to je tisto kar me dela žalostnega. Imeli smo veliko željo, pokazali smo nov napredek, očitno pa še vedno premalo. To ne pomeni, da ne bomo odločni tudi v naslednjih dveh tekmah, ampak vse bolj me skrbi, da se bomo vse teže vračali nazaj k izzivom. Bom pa naredil vse, da bo temu tako tudi v soboto in ponedeljek.
 

Alois Hadamczik, selektor Češke:« Morda se bo slišalo čudno, ampak na tej tekmi smo bili pod velikim pritiskom, saj smo morali zmagati. Nikakor nam ni steklo, obveza po zmagi pa je opravila svoje. Fantje so bili na srečo zelo odgovorni in disciplinirani, niso dovolili, da bi se v njih naselila še dodatna panika. Vse tekme na turnirju so težke, vsi igrajo v močnih mednarodnih ligah, najboljše ekipe pa samo čakajo fante iz NHL, ki pa so poleg brez vsakega treninga. To ni enostavno. Ampak pomembna je danes zmaga, zdaj pa naprej. Vsekakor upam, da bomo močno izboljšali našo podobo s prvega dela prvenstva.«