Stockholm – 77. svetovno prvenstvo hokejistov, ki ga že enajstič gosti tudi švedska prestolnica, se je v predtekmovanju prevesilo v drugo polovico. Slovenska vrsta je v slogu praznika, ki da danes obeležujejo na Švedskem dan izkoristila za počitek. To je takem ostrem ritmu tekmovanja več kot nujno. Fantje pa so bili skupaj dopoldan na obisku Djurgardna, predela skorajda v starem mestnem jedru, kjer so postavljeni zabaviščni parki in podobno za preživljanje prostega časa. Slovenska izbrana vrsta je po naporih uvodnih štirih krogov tak dan enostavno potrebovala, v največji meri pa je bil pomemben sprehod po ogromnem področju, kjer Švedi tudi v glavnem mestu predstavljajo svojo krajino od juga do Laponske, predela na severu, ki ga delijo z Norveško, Finsko in Rusijo. Ob vsem je bilo moč videti tudi živalske vrste, ki so doma v največji deželi Skandinavije, še najbolj pomembno pa je bilo druženje igralcev med sabo.
 

Prijateljstvo, medsebojna povezanost in čvrstost, ki jo običajno premore le določena skupina, ki živi za isti cilj tudi ob štirih porazih niso načeti. Šport pač piše različne zgodbe in tokrat je za zdaj napisal tako, ki ste jo lahko spremljali tudi na naši spletni strani. Odmevi so kot vedno različni, še najbolj pa še naprej veselijo številni spodbudni dopisi iz domovine. Hokej enostavno ima svoje mesto med številno paleto športov pri nas.
 

V popoldanskem času so si fantje čas krojili po svoje. Nekateri so se celo odločili za suho vadbo, saj Slovenijo čakajo še tri zares zahtevne tekme. Češka, ki bo nasproti že v petek ob 16.15 ter nato še Švedska in Kanada so reprezentance iz elitne šesterice svetovne lestvice. V največji meri zelo težko premagljive. Ampak Francija je prav danes pokazala kako se pride do uspeha, če je vse kot mora biti. »Vsekakor se zavedamo, da nas čaka izjemno težko nadaljevanje prvenstva. Žal svojih priložnosti nismo znali izkoristiti v uvodnih treh tekmah. Ampak to je zdaj že mimo. Mi bomo Čehe poskušali najti na krivi nogi, saj jim tu zares ne gre kot bi si sami želeli. Morda se nam le zgodi, da bo vse kot mora biti, morda ima naš vratar čudežen dan in je to jeziček na tehtnici. Mi lahko zmagamo, če nam zares uspe vse kot mora. Mi smo močni toliko kot je vreden naš najšibkejši člen in prepričan sem, da smo lahko uspešni, drugače je vseeno če odidemo takoj domov. Pomembno je, da smo obdržali svoj mir. Mi to češko šolo hokeja poznamo, imeli smo precej čeških trenerjev na naših športnih poteh. Skupaj z vodstvom reprezentance bomo vse skupaj proučili, oboji začenjamo z ničle. Seveda tudi mi ne živimo v oblakih, ampak dokler smo v igri smo v igri. Ko ne bomo bo potrebno misli obrnit k novim izzivom,« je pred prostim popoldnevom razpredal kapetan slovenske vrste Tomaž Razingar.
 

Oba njegova namestnika Marcel Rodman in Andrej Tavželj sta bila  zelo podobnih misli. Prvi je k vsemu dodal: »Danes je bilo res potrebno v prvi vrsti spočiti glave, saj je bilo vsega hokejskega v zadnjem obdobju na pretek. V največji meri se je bilo potrebno prebiti prek vsega kar nas je spremljalo v zadnjih dneh. Tudi za počitek bo dovolj časa. Pred nami so zares zahtevni nasprotniki. Tu Čehom vsekakor moramo pripisati prednost v vsem. Mi se s tem, kaj se dogaja v Češki vrsti ne bomo ubadali, mi se moramo povsem zazreti vase in poskušati pokazati več kot smo na prejšnjih tekmah, saj nam drugače ne bo lahko. Vse se začne na isti način, vsako priložnost je potrebno zagrabiti z najboljšimi močmi. Mi ne obupujemo, glave so dvignjene in mi smo še vedno skupaj. To je po mojem osnova za končni uspeh in resnično si želim, da bo s Čehi bolje kot doslej tu v Stockholmu”.

Nekaj časa si je po sprehodu v čudovitem prazničnem dnevu, ko se tudi na severu Evrope čuti prihajanje pomladi za pogovor vzel tudi Andrej Tavželj, ki je tu v zadnjem času pri domala vsakem prihodu na ledeno ploskev v paru z drugim branilcem. Taka je zakonitost postavitve, ko se igra s sedmimi branilci.

»V tem zgoščenem ritmu dan kot je današnji pride več kot dobro. Tudi misli smo morali nekoliko prevetriti. Misli je potrebno usmeriti naprej in prepričan sem, da smo dan dobro izkoristili, da smo pripravljeni na naslednje tri tekmece, ki sovsi po vrsti zares iz najožjega svetovnega vrha. Mi se danes prav veliko nismo pogovarjali o hokejskih dogodkih, o morebitnih sistemih, o tem kaj je bilo. Marsikaj se nam je razpletlo narobe. Veliko je zahtevnih stvari pri takem prvenstvu. Vsaka malenkost te lahko pokoplje, vplivov na dosežke je obilo. Žal se nam to, da bi na hitro pozabili na stvari dan prej, ni v celoti posrečilo. Seveda bele zastave še nismo izobesili. Mi si najbrž najbolj želimo uspeha, saj smo za to garali zares dolgo. V največji meri moramo biti še dodatno pozorni zgolj in samo v ledeno ploskev in dogajanje na njej. Čehi so ne glede na to, da jim ne steče najbolje tisti ki so v vlogi favoritov. Veliko jih še čaka za opravit do konca predtekmovanja v torek. ampak mi se ubadamo s sabo in če bomo tu uspešni, še bolje, uspešnejši kot doslej morda lahko tudi presenetimo. Poskusiti vsekakor moramo,« pa je zaključil Andrej Tavželj.

 

Zadnja dva tesna poraza s Čehi dajeta seveda dodatne spodbude, da bi bil lahko petkov večer res nekaj posebnega. Za samozavest svoj čudežni večer pričakujejo tudi v češkem taboru, kje rje obilo težav. Čas bi že bil, da se enkrat jeziček na tehtnici zares obrne v slovensko smer.