18. maj 2023, Riga – Slovenska izbrana hokejska vrsta je danes v latvijski prestolnici odigrala četrto tekmo svetovnega prvenstva elitne divizije. Tokratni nasprotnik slovenskih risov je bila reprezentanca Češke. Slovenski hokejisti so, kljub spodbudnemu začetku in dobri igri veliko večino srečanja, na koncu morali priznati premoč stalnim članom najvišjega kakovostnega razreda svetovnega hokeja.

Varovanci selektorja Kopitarja so se predstavili v zelo dobri luči. Tekmo so začeli nepopustljivo in bojevito. Kljub temu, da so bili že na samem začetku postavljeni pred izziv, ko je bil izključen Aljoša Crnovič, je slovenska obramba zdržala in mreža Luke Gračnarja je ostala nedotaknjena. V nadaljevanju so risi kmalu dobili svojo priložnost, ki so jo tudi izkoristili za prvi zadetek. Potem ko so osvojili sodniški met, je prvi slovenski napad plošček popeljal v češko obrambno tretjino, kjer ga je Miha Verlič spravil v nasprotnikovo mrežo. Slovenci pa niso počivali na tej minimalni prednosti, temveč so nadaljevali s svojo igro. V 12. minuti so izkoristili prednost igralca več na ledu, ko je kapetan Jan Urbas z natančnim strelom med nogama v drugo premagal češkega čuvaja mreže. Slovenci so tako na prvi odmor odšli z dvema zadetkoma prednosti.

V nadaljevanju so Čehi vse od začetka tretjine poskušali znižati slovensko prednost. Risi so imeli dvakrat igralca več na ledu, a številčne premoči niso uspeli izkoristiti. Ob prvi izključitvi je poskušal Miha Verlič, v drugem “power playu” pa Robert Sabolič, Bine Mašič in Žiga Jeglič, češki vratar pa je bil vselej na, za Slovence, napačnem mestu. Ob koncu tretjine so se morali Slovenci braniti z igralcem manj. Čehi so oblegali slovenski gol skoraj celoten čas kazni in poskušali ploščku najti pot do mreže. V 39. minuti je obramba risov le klonila pod pritiskom in plošček je končal za hrbtom slovenskega vratarja. Naši hokejisti so na drugi odmor odšli s prednostjo enega zadetka.

Tudi tretji del srečanja sta ekipi začeli na vso moč. Čehi so pritisnili na slovenski gol in po treh minutah izsilili izključitev na slovenski strani. Številčno prednost so kmalu izkoristili in izenačili na 2:2. Na krilih zaleta, ki jim ga je dal drugi zadetek, so po dobri minuti nadaljevanja dosegli še tretjega. Risi so skušali prevzeti pobudo, vendar brez pravih priložnosti. Nasprotniki so bili v tem delu tekme več pri ploščku in v 52. minuti dosegli še četrti zadetek. Selektor Kopitar je v zaključku obračuna poskusil še brez vratarja in z dodatnim napadalcem, a so si Čehi prisvojili plošček in ga poslali v prazen slovenski gol. Končni rezultat so postavili dobro minuto pred koncem, ko so še šestič premagali slovensko obrambno vrsto.

Jutri rise čaka tekma z domačo reprezentanco Latvije.

Foto: IIHF / Matt Zambonin (vse)


Češka – Slovenija 6:2 (0:2,1:0,5:0)

0:1 – 07:23 Verlič (Urbas, Gregorc)
0:2 – 11:49 Urbas (Gregorc, Jeglič) PP1
1:2 – 38:19 Kubalik (Kempny, Tomasek)
2:2 – 43:47 Kubalik (Tomasek, Smejkal) PP1
3:2 – 45:00 Cervenka (Vozenilek, Kostalek)
4:2 – 51:12 Kempny (Sobotka, Kubalik)
5:2 – 57:49 Kubali (Zboril) EN
6:2 – 58:56 Flek (Kempny, Dvorak)

Streli: CZE 41 (11,13,17); SLO 20 (10,7,3)
Kazni: CZE 6 (2,4,0); SLO 6 (2,2,2)

Slovenija: Gračnar/Krošelj, Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič, Magovac, Crnovič, Sabolič, Tičar, Drozg, Štebih, Mašič, Kuralt, Simšič, Pance, Zajc, Maver, Tomaževič, Čimžar, Podlipnik; Selektor: Matjaž Kopitar