Slovenska hokejska reprezentanca je na prvi tekmi mednarodnega turnirja EIHC na Dunaju morala priznati premoč Avstriji, ki se je veselila zmage s 4:2. To je bil prvi poraz Slovenije v tej sezoni.

Avstrija : Slovenija 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Dunaj, sodniki M. Nikolic, Berneker, Hofstätter, Smeibidlo.

Strelci: 1:0 Iberer (Rotter, Altmann, 10., PP1), 2:0 Fischer (Iberer, Petrik, 13.), 2:1 Pretnar (D. Rodman, Urbas, 25.), 3:1 Komarek (Peter, Altmann, 38.), 4:1 Hundertpfund (S. Geier, 46.), 4:2 Vidmar (Razingar, Ograjenšek, 56.)

Kazenske minute: Avstrija 12, Slovenija 12.

Slovenski strateg Matjaž Kopitar je na tekmi proti Avstriji mesto med vratnicami zaupal Robertu Kristanu, prvo peterko pa so sestavljali Klemen Pretnar, Blaž Gregorc, David Rodman, Rok Tičar in Jan Urbas. Po vsega 15 sekundah igre je moral na kazensko klop domač igralec, vendar pa si je še pred iztekom prve minute dve minuti kazni prislužil David Rodman. Oba vratarja sta se v tem času izkazala s po eno obrambo.

V četrti minuti so orli zatresli mrežo Slovenije, zadetek pa je bil po ogledu video posnetka razveljavljen, saj je bil Kristan nepravilno oviran. V deveti minuti je sledila nova izključitev pri risih, ki so jo domači spremenili v zadetek. Strel Maria Altmanna je v mrežo preusmeril Matthias Iberer. Nedolgo zatem je prišlo do nove kazni na strani Slovenije, ki je točno ob izteku kazni prejela drugi gol. Sledilo je pol minute odmora s strani slovenskega selektorja. V 15. minuti so risi v nevtralni tretjini ukradli plošček, Urbas je pobegnil v protinapad, a bil nenatančen. Dve minuti zatem pa se je z dvema zaporednima obrambama izkazal slovenski čuvaj mreže. Ob koncu prve tretjine so risi močno pritisnili na domača vrata, a niso bili dovolj natančni.

KristanRobert

Robert Kristan je obranil dva kazenska strela.

Na začetku druge tretjine so do prve resnejše akcije prišli slovenski hokejisti, nato pa se je moral izkazati tudi Kristan, ki je v 24. minuti obranil tudi kazenski strel. Dve minuti kasneje pa se je mreža domačih prvič zatresla, po novem pritisku je bil natančen Pretnar. Slovenija je še naprej izvajala pritisk na nasprotnikova vrata in si priigrala dva zaporedna power-playa, imela 15 sekund tudi dva igralca več na ledu, a kljub številnim nevarnim strelom rezultat ni uspela izenačiti. V 38. minuti so domači tretjič zatresli mrežo Slovenije,  natančen je bil Konstantin Komarek. Ob koncu tretjine so slovenski hokejisti imeli igralca manj in bili uspešni pri branjenju.

VidmarLuka

Luka Vidmar je dosegel drugi gol za Slovenijo.

V 46. minuti so risi napadali, imeli strel, domači pa so po obrambi vratarja izpeljali hiter protinapad, ki ga je iz samostojnega prodora z zadetkom zaključil Thomas Hundertpfund. Pet minut pred koncem so imeli avstrijski hokejisti na voljo še drugi kazenski strel na tekmi, a tudi tokrat je bil Kristan uspešnejši. Minuto zatem so se risi približali na gol zaostanka, Tomaž Razingar je podal pred vrata, plošček pa se je v mrežo odbil od Luke Vidmarja. Sledila je kazen na slovenski strani, nato še obojestranska. Slovenija prišla ob igralcu manj do kazenskega strela, ki ga je izvedel David Rodman, veselje pa mu je preprečila prečka.

Slovenija je tako izgubila prvi obračun v sezoni 2014/15, že jutri pa jo čaka nova tekma, ko se bo ob 15.30 pomerila s Slovaško.

Izjava po tekmi – Robert Kristan:
“Čisto enostavno, Avstrijce poznamo, tudi njihovo igro. Tekma je bila slaba, kar je dejstvo. Mogoče igralci niso bili navajeni igrati skupaj, plošček nam ni stekel … Zato nismo prišli do zrelih akcij, oni pa so bili nadrsani in pokazali željo po zmagi. To je lahko tudi šola, da treba začeti od začetka in biti zbran. Imeli smo svetle točke v drugi tretjini, a če gledamo vseh 60 minut, so bili boljši in zasluženo zmagali.”

Vir: STA