Slovenska hokejska reprezentanca je bila proti Slovaški večji del tekme boljši nasprotnik, v zadnji tretjini pa so Slovaki s sodniško pomočjo izvedli preobrat in se veselili zmage s 3:1.

Na tekmi proti Slovaški, ki še vedno ni pozabila poraza proti Sloveniji na olimpijskih igrah, je prvil zaigral Jan Urbas, ki je zaigral ob boku Anžetu Kopitarju in Janu Muršaku. Tokrat je med vratnicami dobil priložnost Robert Kristan, njegova zamenjava pa je bil Gašper Krošelj, saj se je Luka Gračnar poškodoval. Slovenski selektor Matjaž Kopitar se je odločil, da na tribuni ostaneta Žiga Pavlin in Miha Verlič.

IMGL2650

Slovaki so že v tretji minuti pršli do igralca več, vendar so risi dobro ubranili. Tri minute zatem pa je prekršek po hitrem protinapadu izsilil Jan Muršak. Risi so si pripravili nekaj dobrih priložnosti, nato pa je do strela z modre črte prišel Aleš Kranjc, plošček pa je v mrežo preusmeril Jan Urbas in Slovenijo popeljal v vodstvo. V 12. minuti je imel Urbas še eno odlično priložnost, ko je preusmeril podajo Anžeta Kopitarja proti slovaškim vratom, a je bil čuvaj mreže na mestu, a se je zadnji moral še enkrat izkazati, ko je sprožil Jan Muršak. Do konca tretjine sta si obe ekipi pripravili še nekaj priložnosti, slovenski hokejisti so povsem nadzirali potek srečanja, mreži pa se nista več zatresli.

IMGL2740

Slovenci so drugi del začeli odločno in si v uvodnih minutah takoj pripravili nekaj nevarnih priložnosti, a je bil slovaški vratar na mestu. V 23. minuti so Slovenci prišli do drugega power-playa na tekmi in bili znova nevarni, a tokrat niso bili enako uspešni kot v prvo. Na polovici tekme se je izkazal Kristan, ki je ubranil hiter protinapad slovaških hokejistov. Nato so imeli nasprotniki igralca več, slovenski vratar je imel kar nekaj dela, a tudi risi so imeli priložnost, situacijo dva na ena sta imela Muršak in Kopitar, zadnji je streljal, slovaški vratar pa je imel obilo sreče, da je ohranil mrežo nedotaknjeno. V 34. minuti je Slovenija imela igralca več, si pripravila nekaj priložnosti, še pred koncem kazni pa je moral na kazensko klop tudi Robert Sabolič.

Slovaki so v zadnjem delu odkrito krenili po izenačenje, risi pa so prežali na protinapade. V 45. minuti je Slovaška prišla do power-playa, Kristan pa je odlično opravil svoje delo med vratnicami. Sabolič se je ravno dobro vrnil v igro, pa so se sodniki odločili za novo kazen na strani Slovenije. Sumljiva sodniška odločitev in nato še ena, ko je Kopitar brez ploščka prejel udarec v glavo in za trenutek ostal na ledu, Slovaki pa so nadaljevali z igro in dosegli zadetek za izenačenje. Slovaški hokejisti pa so imeli nato znova igralca več, a so risi tokrat odlično opravili delo na igrišču. Nekaj več kot pet minut pred koncem pa je Marian Gaborik streljal Kristanu med nogami in bil uspešen ter prvič na tekmi povedel Slovake v vodstvo. Slovenija je nato izvedla lov na izenačenje, ki se ni izšel po željah, Gaborik pa je ob koncu zadel še prazno mrežo.

IMGL2758

Slovenija : Slovaška 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)
Ostrava – ČEZ Arena, gledalcev 8821 gledalcev, sodniki Olenin in Gofman – glavna sodnika (oba Rusija), Semjon (Estonija) in Carnathan (ZDA) – linijska sodnika.

Strelci: 1:0 Urbas (Kranjc, Kovačević, 7., PP1), 1:1 Meszaroš (Surovy, 48., PP1), 1:2 Gaborik (Hudaček, Surovy, 55.), 1:3 Gaborik (60., EN)

Kazenske minute: Slovenija 12, Slovaška 6.

Foto: Drago Cvetanovič
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6145665225646146833?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]