29. avgust 2024, Riga – Slovenska moška hokejska reprezentanca je drevi v latvijski prestolnici začela svoj nastop na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, katerega zmagovalci si bodo zagotovili udeležbo na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah v Milanu in Cortini d’Ampezzo 2026.

Uvodno srečanje so slovenski risi pred polno Areno Riga odigrali odigrali proti domači ekipi Latvije. Slednja ravno zaradi igranja pred domačimi navijači velja za eno izmed favoritinj za osvojitev olimpijske vozovnice. To svojo vlogo so tudi upravičili in po težki tekmi nocoj tudi slavili. 

Slovenski hokejisti so uvodni del srečanja igrali z igralcem manj, saj je bil v drugi minuti izključen Jan Urbas. Latvijci so pograbili ponujeno priložnost za zgodnje vodstvo in v svojem drugem poskusu pred golom Gašperja Krošlja prvič premagali slovensko obrambo. Ob ponovno izenačenih močeh na ledu risi gostiteljem niso prav dolgo ostali dožni, saj je Rok Tičar po hitri akciji plošček spravil v latvijsko mrežo. Sledil je pritisk na slovensko obrambno tretjino in kar nekajkrat je bilo vroče pred Krošljevim golom. Svoje priložnosti so na drugi strani ledene ploskve iskali tudi Slovenci. Eno takšnih sta si v 11. minuti ustvarila Anže Kuralt in Rok Macuh, a je plošček končal v rokavici latvijskega čuvaja mreže. Sledila je nova izključitev na slovenski strani, izključen je bil Žan Jezovšek. Risi so bili v drugo v igri z igralcem manj sicer uspešnejši, a je tik pred koncem prvega dela še tretjo kazen Sloveniji prislužil Matic Podlipnik. Domačini so bili tokrat organizirani bolje ter prvi del obračuna zaključili z minimalnim vodstvom.

Varovanci selektorja Terglava so po vrnitvi iz garedrobe zaigrali bolj ubrano in večkrat prihajali do priložnosti za strel na latvijski gol. Kljub temu pa so bili domačini še naprej nevarni in v 26. minuti se je pritisk na slovenski gol obrestoval s tretjim zadetkom na latvijskem kontu. Na polovici tekme smo lahko videli lepo kombinacijo Žige Jegliča in Mihe Verliča, ki sta že ukanila latvijskega vratarja, a sta bila v zaključku akcije nekoliko prekratka, da bi plošček potisnila čez gol črto. Že v naslednjem napadu je, po podaji Roka Tičarja, z modre črte z močnim strelom poskušal Blaž Gregorc, vendar plošček ni našel poti za hrbet vratarja Gudlevskisa. Sledilo je nekaj vroče krvi pred njegovim golom, ki je svoj epilog dobila z izključitvama na obeh straneh. Svojo priložnost z igralcem več so dobili tudi Slovenci, ki pa je, kljub večim poskusom, niso izkoristili. Slovenski zadetek je prišel, ko so bile moči na ledu znova izenačene – po podaji Blaža Tomaževiča je plošček v mrežo domačinov poslal Luka Maver. Ko se je že zdelo, da bodo risi lahko ujeli priključek, so si v boju za plošček prislužili novo izključitev. Latvija je z igralcem več hitro dosegla še četrti zadetek in znova risom ušla na dva gola razlike.

V zadnjem delu tekme smo videli še nekaj izključitev, tudi na strani latvijskih hokejistov, a je rezultat vsakokrat ostal nespremenjen. Ob koncu tekme so zapele še pesti, kar so sodniki kaznovali z dodatno izključitvijo na slovenski strani in možnosti za preobrat ni bilo več. Latvija je slavila pred polno domačo dvorano.

Jutri popoldne Slovenijo čaka obračun z drugimi favoriti prvenstva, reprezentanco Francije.


Latvija – Slovenija 4:2 (2:1,2:1,0:0)

1:0 – 01:21 Balinskis (Daugavins, Abols) PP1
1:1 – 02:07 Tičar
2:1 – 18:55 Balcers (Abols, Daugavins) PP1
3:1 – 25:11 Bukarts (Dzierkals, Batna)
3:2 – 34:42 Maver (Tomaževič)
4:2 – 38:33 Abols (Daugavins, Egle) PP1

Streli: LAT 54 (19,14,21); SLO 22 (7,11,4)
Kazni: LAT 8 (0,4,4); SLO 18 (6,4,8)

Slovenija: Krošelj/Pintarič, Urbas, Jeglič, Verlič, Gregorc, Pavlin, Sabolič, Tičar, Török, Magovac, Mašič, Drozg, Macuh, Kuralt, Podlipnik, Crnovič, Jezovšek, Beričič, Tomaževič, Maver, Ćosić; Selektor: Edo Terglav