Te dni mineva 20 let, odkar je ženska hokejska reprezentanca prvič nastopila na uradnem mednarodnem tekmovanju. 

Naša dekleta so se 20. marca 2001 na prvi tekmi pomerila z reprezentanco Velike Britanije. To je bilo na kvalifikacijskem turnirju za nastop v II. diviziji svetovnega prvenstva, ki je potekalo v Mariboru. Neizkušenost in začetna trema sta botrovali štirim porazom na štirih tekmah turnirja, a prvi korak je bil narejen, temelji postavljeni. Cilji pa tudi. 

V 20 letih je imela ženska reprezentanca kar nekaj uspehov pa tudi nekaj težjih trenutkov. Ženski hokej je v tujini sicer eden najhitreje rastočih športov, je tudi olimpijski šport – prvič so hokejistke zaigrale na na olimpijskih igrah v Naganu 1998.

pri nas pa ga zaznamuje majhno število igralk, ki se kalijo v samo treh klubih. Sprva so ženske ekipe delovale v okviru šestih slovensih klubov, a so nekatere počasi začele ugašati, med drugim tudi na tradicionalno hokejskih Jesenicah.

Klub temu je slovenska ženska hokejska reprezentanca dosegla tudi svoj največji uspeh doslej, ko se ji je na svetovnem prvestvu leta 2019 uspelo prebiti celo v prvo divizijo svetovnega ženskega hokeja. Tako so tudi naša dekleta dokazala, da smo pravi hokejski narod. Zadnje leto pa je tudi ženski reprezentančni hokej zznamovala epidemija covid-19, kar je vodilo v več odpovedi reprezentančnih tekmovanj. 

(Foto: Karl Denham / GB Hockey)

Reprezentanca je v tem obdobju odigrala 86 tekem na svetovnih prvenstvih in olimpijskih kvalifikacijah. Naša dakleta so zabeležila 35zmag in 49 porazov, dve tekmi pa sta se končali neodločeno. Naša ženska reprezentanca se je doselj pomerila z reprezentancami 23 držav. V izbrani vrsti se je zvrstilo 84 igralk, največ tekem pa je odigrala aktualna kapetanka Pia Pren, kar 69.

In ko smo že pri Pii… Ste vedeli, da je po statistiki, ki jo vodi IIHF Pia rekorderka po številu golov, podaj ali točk za nacionalno reprezentanco na svetovnih prvenstvih. Z slovenskem dresu je tako prehitela celi kralja Anžeta Kopitarja. Pia je poleg Slovenije doslej igrala tudi v Avstriji v izredno močni EWHL ligi in švedski SDHL, kjer je bila lani peta strelka z 18 točkami (4+14) na 32 tekmah.

IIHF je na svoji strani objavila intervju s Pio Pren, ki si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://www.iihf.com/en/news/23200/slovenia-s-world-leading-goal-scorer