7. september 2018, Kranj – V tekmovanju za pokalno lovoriko, ki se te dni odvija v gorenjski prestolnici, je večerni polfinalni dvoboj med ekipama HDD SIJ Acroni Jesenice in HK Slavija Junior odločal o drugem potniku v sobotno finale. Slednjega tam že čaka HK SŽ Olimpija, potem ko je v popoldanskih urah premagala ekipo kranjskega Triglava. 

2018sep07_Pokal_JES-SLA_02

Hokejisti Jesenic so že na samem začetku srečanja resno pristopili k zadani nalogi – uvrstitvi v pokalno finale, saj so ob prihodu v ledeno dvorano na Zlatem polju imeli priložnost spremljati del tekme svojih večnih rivalov iz Tivolija in videti kako se lahko taktiziranje in varčevanje z močmi hitro maščuje. Vseskozi so pritiskali v smeri obrambne tretjine Slavije, držali pobudo v svojih rokah in si ustvarjali priložnosti, a nobena izmed njih ni končala v mreži ekipe iz Zaloga. Veliko poskusov se je zvrstilo pred vrati nekdanjega Jeseničana, sedaj vratarja rumeno-črnih, Jureta Pavliča, ki je ob pomoči branilcev s požrtvovalnimi obrambami navduševal številne navijače, ki so drevi prišli v Kranj. Na strani Slavije sta v prvem delu tekme dve lepi priložnosti imela Enes Gorše in Nik Humar, a tudi tu brez želenega zaključka. Ob izteku prvih dvajsetih minut se je zdelo, da nihče nima prave rešitve za nasprotnikovo obrambo.

2018sep07_Pokal_JES-SLA_01

V drugem delu so Železarji želeli dokazati, da zasluženo igrajo v tekmovanju višjega kakovostnega razreda kot Slavija Junior, ki je v letošnji sezoni prvič sestavila tudi člansko ekipo. A slednja danes ni delila odpustkov, saj so se fantje iz Zaloga ob številni podpori s tribun borili za vsak plošček. V sedmi minuti nadaljevanja so izkušnje in fizična moč jeseniških igralcev vendarle prevesile tehtnico v njhovo prid. Hokejisti Slavije so zagrešili več zaporednih napak in začele so se vrstiti sodniške izključitve. Več kot šest minut nepretrgoma so rumeno-črni igrali z igralcem manj, nekaj časa tudi z le tremi igralci proti petimi. Po dolgotrajnih poskusih z igralcem več na ledu je Tadej Čimžar le zatresel mrežo nasprotnikov iz Ljubljane. Jeseničani so nato pritisk še stopnjevali in v osemintrideseti minuti z golom Nejca Stojana še v drugo premagali Jureta Pavliča.

2018sep07_Pokal_JES-SLA_03

Zaključna tretjina tekme je minila v znamenju precejšnje premoči Železarjev, čeprav se nasprotniki iz Slavije niso predali in so še naprej poskušali priti do priložnosti za zadetek. Pri tem so jim veliko težavo povzročale številne izključitve, zaradi katerih so se bili prisiljeni večino časa braniti. Zadetkov v tem delu sicer nismo videli, Železarji pa so tekmo suvereno pripeljali do konca in si zagotovili mesto v finalu, kjer bomo v lahko znova spremljali večni derbi.

HDD Jesenice : HK Slavija JR 2:0 (0:0,2:0,0:0)

1:0 – 30:02 Čimžar (Brus) PP1
2:0 – 37:22 Stojan (Sodja, Seršen)

Kazni: JES 8 (2,0,6); SLA 22 (2,8,12)

ZAPISNIK TEKME