Stockholm – V športu, sploh pa v tem na najvišji ravni enostavno ni časa za pretirano objokovanje neuspeha pa čeprav sta denimo uvodna neuspeha v največjem skandinavskem mestu v risji brlog prinesla ničlo. S svojimi mednarodnimi izkušnjami so tudi igralci zdaj že v povsem drugem razmišljanju kot nekdaj. Saj smo doma še vedno navajeni, da uspehe pretirano slavimo, medtem ko iz neuspehov delamo že skorajda narodne katastrofe. Za zdaj je tudi hokej na najvišji ravni še vedno le šport, ki pa seveda vnese svoje strasti. Predvsem fantje in stroka pa si ob neljubi popotnici po dveh tekmah želijo ohraniti povsem mirne glave.

Če je po tekmi marsikdo, tudi med igralci, še vrtel v mislih film dvoboja z Belorusijo so se misli preusmerile že drugam že ob sinočnjem spremljanju »malega« skandinavskega derbija med Norvežani in Danci. Slednji so že deseto leto zapored med elito in so bili vrsto let zasidrani na 3. mestu med severnjaškimi deželami. Toda Vikingi jih v zadnjem obdobju najmanj dohitevajo, če ne celo prehitevajo. Načrtno vlaganje je ob pravih odmerkih in ob vestnem delu tudi pri tem obrodile sadove. O tem denimo priča tudi dosedanja statistika tekem Slovenije in Norveške, ki je krepko v prid slovenski vrsti. Toda Norvežani so očitno v zadnjem obdobju zares opravili izjemno delo in v zadnjih petih letih igrali trikrat med osmerico najboljših na svetu. Seveda so s tem tudi zanesljivi udeleženci olimpijskega turnirja, ki bo februarja 2014 v Sočiju. Dancev tam ne bo, kar pa vam je vsekakor že dobro znano.
 

Slovenija in Danska bosta tri mesece po Vojensu tudi tu stali nasproti. Že po tistem čarobnem petkovem večeru na dan slovenskega kulturnega praznika so nam Hamletovi rojaki zažugali, da se nam bodo oddolžili prav v Stockholmu. Seveda le delno oddolžili so mislili, saj za svetovno prvenstvo le ni pravo mesto za revanšo po neuspehu v olimpijskih kvalifikacijah. Ob vsem še na domačem ledu.
 

Razpoloženje v slovenski vrsti so po treningu poskušali dvigniti še v prijetnem okolju grške restavracije Kouzina kjer so se reprezentanti družili na kosilu. Selektor Matjaž Kopitar pa je predvideno vadbo skrajšal za več kot 20 minut. »Vsekakor bi lahko imeli ob svojem imenu šest točk, imamo pa ničlo. To ni zaskrbljujoče, je pa vsekakor nekaj kar nas obremenjuje. Fantje te svari tudi zaradi mladosti laže prebavijo, mi ki tu skrbimo za njih pa imamo pred sabo zelo zahtevno nalogo. Danci so tu močnejši kot so bili doma v Vojensu, saj imajo v svoji vrsti nekaj NHL igralcev. Jezi me, da smo dobri znova po vtisu, kar nam govorijo tudi tuji trenerji, ampak želimo si tudi končnega uspeha. Ob vsem visokega rejtinga v celoti gledano nimamo, mi si utiramo pot. Še nedolgo nazaj smo s temi moštvi gladko izgubljali, zdaj smo zraven. Ti preskoki zdaj so precej zahtevnejši kot so bili katerikoli doslej. Vsak brani svoje pridobljene pozicije. Morda bomo za jutri naredili kakšno manjšo spremembo v obrambnih postavitvah, ampak nisem še povsem prepričan,« je pred odhodom na skupno kosilo povedal Matjaž Kopitar.
 

Blaža Gregorca so po treningu okupirali tudi danski poročevalci, ki so prav tako na trnih, saj se Danska po desetih zaporednih letih med elito tokrat lahko poslovi. Prve zaključne žogice niso izkoristili, saj jih je Norveška premagala s 3:2, Slovenijo in Belorusijo. »Vsekakor smo v zelo neugodnem položaju. Podoben je tudi Danski. Vsekakor nas v dveh tekmah ni spremljalo prav nič športne sreče in želim si, da bo tudi ta jutri z nami. Morda kdo razmišlja, da sreča s športom nima kaj opraviti, ampak je dobro tudi če jo ni, da so naključja na tvoji strani. Napak, ki smo si jih doslej privoščili preveč si enostavno ne smemo več dovoliti. Tudi vratarja ne smemo prepuščati zgolj in samo njegovi iznajdljivosti. Od začetka moramo biti precej bolj agresivni kot denimo z Norvežani, saj gre za zelo podobno zasedbo. Dobro bi bilo, da bi dosegli čim višjo zmago, saj zna to biti na koncu odločilno. Ampak v prvi vrsti je potrebno tekmo dobiti, drugače bomo ne glede na preostale štiri tekme zelo težko rešili obstanek med elito. To pomeni, da bomo morali biti zelo pazljivi pri vsakem napadu, da ne odpiramo preveč prostora nasprotnikom, kar se nam je vse prevečkrat zgodilo tudi z Belorusi, ki so enostavno samo kaznovali naše, na trenutke povsem nespametne napake,« pa je povedal postavni Blejec, ki že nekaj sezon igra na Danskem.
 

Goli bodo tako zelo pomembni, saj v največji meri v slovenskem taboru lahko računajo le še na krog treh reprezentanc. Rok Tičar je lani blestel na doma pripravljenem turnirju skupine B, v Stockholmu pa še ni na listi strelcev. Za zdaj je skrbel le za podaje svojima soigralcema v udarnem napadu Jegliču in Saboliču:« To me prav nič ne obremenjuje, pomemno je da dosežemo gol. In denimo s tremi goli z Belorusijo moraš v današnjem hokeju zmagati. Nam to ni uspelo in ko dodamo še uvodno tretjino z Norvežani smo tam kjer smo. Od vtisa zagotovo ne bomo živeli in nam tudi ne bo prinesel tako želenega obstanka. Stvari za nazaj ne moremo več popraviti. Te misli odrinemo iz svojih glav. Tudi besede škoda nima smisla uporabljati, saj je tu nov izziv. Ta ritem tekem zahteva svoje. Upam, da smo vse dobro potegnili s sabo in da toliko napak ne moremo več narediti kot smo jih na uvodnih dveh tekmah. Dejstvo je, da si moramo še bolj pomagati med seboj. Napake vedno bodo, narediti pa jih smemo precej manj kot na uvodnih dveh tekmah. Vidi se, da smo naredili velik korak naprej. Nasprotniki tudi drugače gledajo na nas, v hokejskem svetu vsi vedo vse o vsem. In ko so določene reprezentance ogrožene jim ni vseeno. Brez vsega dvoma tu ni lahkega nasprotnika, po mojem pa je vse odvisno od nas samih. Če bomo mi pravi in na uvodnih dveh tekmah nismo bili potem imamo možnosti, drugače nam bo trda predla. Dejavnikov, ki odločajo o tem pa je na pretek. Če se malo pošalim, tudi zvezde se morajo pravilno obrniti.«
 

Med vsemi nasprotniki tu v Stockholmu je Slovenija prav z Dansko odigrala največ tekem. Kar 24 se jih je nabralo od prve ob koncu leta 1992. Uspešnejši so Danci, ki imajo 13 zmag, Slovenija jih je zabeležila osem, tri so še vedno vpisane kot tekme brez zmagovalca, kar zdaj že lep čas ni več možno. Dance pa močno peče rana doma izgubljenih kvalifikacij za Soči.