Kot vse kaže, bodo dogodki na svetovnem prvenstvu v poljskem Sanoku razburljivi do zadnje sekunde. Vsaj kar se tiče končne uvrstitve slovenske reprezentance.  Obstanek še ni zagotovljen, o tem pa lahko odloča zadnji dvoboj tega prvenstva med domačini in Avstrijci.

 

Mladim Risom na včerajšnjem dvoboju še ni uspelo zagotoviti obstanka. V obračunu s severnimi sosedi je zmanjkalo nekaj natančnosti, svoje pa so dodale težke noge, po naporni tekmi s Poljsko dan pred tem. Zmanjkalo je tudi tisto malo sreče, ki jo športnik potrebuje za uspeh in namesto, da bi se mreža nasprotnika tresla večkrat, se je v Sanok Areni kar nekajkrat slišal zvok vratnice ob slovenskih poskusih. Branilec Miha Logar, ki je bil izbran za igralca srečanja naše reprezentance, opozarja na slabši začetek srečanja: »Srečanje nismo začeli po načrtih. Ni nam uspeli iti v korak z nasprotnikom in potrebovali smo kar nekaj minut, da smo zaigrali kot znamo. Avstrija si je med tem priigrala lepo prednost. Po tem, ko smo postali agresivnejši v napadu, smo imeli več priložnosti ob igri z igralcem več, kar nas je vrnilo v igro tudi rezultatsko. Žal pa smo zamudili veliko priložnost, ko smo imeli dva igralca več. Namesto, da bi povedli, smo ostali v zaostanku. Če bi uspeli pravočasno zadeti, bi se tekma odvila nam v korist. Zamujena priložnost ob igri petih proti trem nas je verjetno pokopala.«

 

Slovenija je na sredini srečanja prišla do izenačenja, mladi Risi so srečanje vseeno imeli v svojih rokah, priložnosti pred avstrijskim golom so se vrstile, v enem redkih napadov pa so Avstrijci skočili nazaj v prednost. Ob napovedani kazni za Slovenijo so naši nasprotniki lahko vratarja menjali za dodatnega napadalca in nato bili uspešni z razdalje. Prelomen trenutek tekme, ki ni bil po okusu Risov. »Zdi se mi, da se skozi prvenstvo ne znamo otresti ene od napak. Vse premalo blokiramo strele z modre črte. Premalo smo uspešni v tem, ob blokiranih strelih pa se ti zelo hitro lahko ponudi priložnost za samostojen prodor proti golu nasprotnika. Manjka nam kakšen lahek gol. Trener nam je večkrat poudaril ravno to, s tem bi razbremenili ožjo obrambo in bili nevarnejši. Morda se ne zdi tako, ampak lahko da je to tudi eden od razlogov za naše poraze na prvenstvu,« je povedal Miha Logar, ki svoje hokejsko znanje nabira ravno v Avstriji, pri Salzburgu.

 

V zadnji tretjini je sledil nov zadetek Avstrije, kar je pomenilo ponovno zaostanek za dva zadetka. Se bo Slovencem še enkrat uspelo vrniti? Do konca srečanja je bilo še več kot 19 minut in možnosti so ostajale. Vendar v igri ni bilo več prave svežine. Težko srečanje s Poljaki le kakšnih 20 ur pred obračunom z Avstrijo je dodal nekaj teže v noge in kljub želji našim mladeničem ni uspelo odigrati tako agresivno, da bi nasprotnik popustil. Borbenost in želja to pot ni bila dovolj. »Dan pred tem smo se za zmago zelo borili, dali vse od sebe, to pa je pustilo svoje posledice. Ob tem smo imeli sedem ur manj časa za počitek. V zadnjo tretjino smo šli z željo po zmagi. Spremenili smo tudi nekaj v igri, začeli smo igrati na hitrejši tempo, na hitre menjave z le tremi peterkami. Kljub vsemu nam ni uspelo, še vedno pa imamo realne možnosti za obstanek,« je pogovor zaključil Miha Logar.

 

Kaj Sloveniji omogoča obstanek

 

Danes je v Sanoku prost dan. Slovensko reprezentanco čaka dopoldanski trening, za potrebe organizatorja pa sledi še skupinsko fotografiranje. Popoldne bo namenjeno počitku, druženju in regeneraciji. Za Slovenijo sta v zadnjem tekmovalnem dnevu pomembna dva para. Ob 13.00 bo naša reprezentanca krenila v boj proti Dancem, ki so si nekoliko presenetljivo že zagotovili napredovanje v elitno skupino hokeja reprezentanc do 20 let. Vsaka zmaga nad našimi zadnjimi nasprotniki Sloveniji zagotavlja obstanek v trenutni diviziji. Ob porazu pa bodo vse naše oči uprte v zadnji dvoboj turnirja med domačini in Avstrijci. Naši severni sosedi so si mesto v trenutni diviziji že zagotovili. Izpada za njih zagotovo ne bo. Poljaki pa bodo napadali za lasten obstanek. Ob kakršni koli zmagi Avstrije, Slovenija zadrži svoje mesto v trenutni diviziji, v primeru zmage Poljske v rednem delu ali v podaljšku, pa sledi slovensko slovo. Poraz Poljakov je slovenska viza za naprej, seveda če v prvem srečanju sobotnega dne ne presenetijo novih članov elite Dancev.