Kakšen dvoboj. Bitka do zadnje kaplje znoja, tekla je kri in solze, za popuščanje ni bilo prostora. Zmagovalec je bil določen šele po kazenskih strelih, tekmo pa je odločilo večje srce. In tega so imeli risi.

Vse to je zelo kratek rezime tekme, sosedskega derbija na mladinskem svetovnem prvenstvu. Slovenci in Avstrijci so prikazali zakaj je hokej šport, ki te zasvoji za vedno. Tekma polna preobratov, obdobij prevlade ene ali druge reprezentance, žal tudi poškodb. Tudi v slovenskih vrstah. Zaradi udarca v glavo je ledeno ploskev moral predčasno zapustiti Gal Židan. Odpeljan je bil na pregled v mestno bolnišnico, kjer bo znano, kako resna je njegova poškodba.

 

Sicer pa je bila to tekma z dvema povsem različnima obrazoma slovenske mlade reprezentance. Luka Petelin, Štajerec v izbrani vrsti, je razlog za padec v drugem delu našel v težkih nogah. Očitno je srečanje s Francijo pustilo večje posledice, kot se je pričakovalo. »Srečanje smo začeli dobro. Naša igra je bila zanesljiva, držali smo se dogovorjenega sistema in tekmo mirno vodili. Hitro vodstvo nam je delo nekoliko olajšalo. V drugem delu pa se nam je zgodil popoln razpad sistema. Ni nam šlo, naše noge so bile težke, verjetno še od tekme s Francozi. Karkoli smo poskusili, nič nam ni uspelo. V tretji tretjini pa nas je prebudil hiter zadetek Mihe Pesjaka. Dobili smo lepo mero adrenalina, se borili skozi vseh preostalih dvajset minut in prepričan sem, da smo zasluženo dosegli izenačenje. Pred zadnjim delom smo se dogovorili, da vztrajamo na dogovorjenem sistemu, ob tem pa agresivneje zaigramo še v napadu. To nam je prineslo izenačenje. Zadnji del je bil res dober, tak, kot ga znamo odigrati,« je bil zmage vesel napadalec Luka Petelin.

 

Sobotno srečanje odigrati v celoti kot znamo

Tudi Žan Zupan, kranjski napadalec, je bil vesel uspeha reprezentance. Poudarja, da je bilo težko, nikakor pa zmaga ni nezaslužena. Po izrednem povratku je bila serija kazenskih strelov le še formalnost. Tako kot soigralec Luka Petelin, je tudi Žan Zupan zadovoljen z igro v prvem delu: »Začetek tekme je bil v naši domeni. Že dan pred tem smo videli, da naš sistem deluje, le pravilno se ga moramo lotiti in ga takoj v uvodu tekme tudi postaviti. Zapirali smo nasprotnike in iskali hitre podaje v napad, kjer smo bili nato, kljub kakšni nepotrebni potezi, nevarni. V drugem delu so pobudo prevzeli Avstrijci. Želeli so si izenačenja in do njega tudi prišli. Takrat nam je povsem spodrezalo noge, potegnili smo se preveč v obrambo, priložnosti v napadu pa kar naenkrat ni bilo več. V tretji tretjini nam je zadetek Mihe Pesjaka dal krila. S tem zaletom smo vsi krenili v napad. Mislim, da se je pokazala realna slika moči. Če zaigramo kot znamo, nam Avstrijci ne morejo parirati. Tako kot smo igrali zadnjih 20 minut, bi morali igrati skozi vse srečanje. Upam, da nam v soboto uspe odigrati popolno tekmo.«

Serija kazenskih strelov je posebno poglavje vsake tekme. Velikokrat radi rečemo, da gre za loterijo. A s tem se sogovornika v primeru današnje tekme ne strinjata. V en glas sta zatrdila: Po kazenskih strelih smo vedeli, da bo zmaga naša. V našem golu kraljuje fenomenalni Luka Gračnar. V njegove sposobnosti maksimalno zaupamo, imamo pa tudi nekaj izrednih strelcev, ki so to tudi dokazali. Ob kazenskih strelih vprašanja zmagovalca ni bilo!«