29. julij 2018, Bled – Slovenska moška izbrana vrsta do 20 let je zaključila prvi reprezentančni zbor v sezoni 2018/19, ki je v primerjavi s poletnimi pripravami minulih let trajal nekoliko dlje, naši mladi risi pa so ob tokratni reprezentančni akciji tudi merili moči z izbranima vrstama Italije in Poljske. V obeh obračunih so bili slovenski hokejisti boljši nasprotnik in z rezultatom 4:1 proti zahodnim sosedom ter 3:1 proti gostiteljem prihodnjega svetovnega prvenstva Divizije I-B turnir zaključili na prvem mestu.

2018_07_25_RisiU20_priprave
Na tekmi proti Italiji so pobudo sprva prevzeli gostje in v 15. minuti prvi povedli, a so Slovenci z zadetkom Erika Svetine (N.Stojan) dobro minuto kasneje hitro izenačili, ter nato pa v uvodu drugega dela povedli. Mlade rise je v vodstvo popeljal kapetan Jaka Sodja (R.Kapel). Nasprotniki niso uspeli izkoristiti dveh izključitev na slovenski strani, saj je njihove poskuse slovenska obramba uspešno zaustavljala. V 51. minuti je vodstvo Slovenije potrdil Patrik Tišlar (J.Šturm, G. Seršen), dokončno pa je usodo Italijanov debeli dve minuti pred koncem zapečatil ponovno Erik Svetina (J. Sodja, R.Kapel).

2018_07_27_RisiU20_priprave
Drugi obračun proti ekipi Poljske so mladi risi začeli še bolje, saj so, kljub izključitvi Aljaža Predana v 3. minuti srečanja, povedli z zadetkom Aneja Kujavca, potem ko je Jaša Jenko nasprotnikom v slovenski obrambni tretjini ukradel plošček. Uspešno so naši hokejisti začeli tudi nadaljevanje tekme. Ni še minila minuta v drugem delu, ko je Rok Kapel, po podaji kapetana Jake Sodje, ploščku utrl pot mimo poljskega čuvaja mreže v zgodnji levi kot gola in podvojil slovensko vodstvo. V 52. minuti je Aljoša Crnovič slovenskim hokejistom s spotikanjem prislužil dvominutno kazen, ki so jo Poljaki hitro izkoristili in zmanjšali zaostanek na 1:2. Žebljico na glavico slovenske zmage je šestintrideset sekund pred koncem postavil Aljaž Predan (R.Kapel, E.Svetina), ki je z natančnim strelom z bližine še v tretje matiral poljskega vratarja.

2018_07_28_RisiU20_priprave
Ob koncu reprezentančnih priprav, ki so potekale pod vodstvom novega strokovnega štaba reprezentance, je glavni trener Aleš Burnik te ocenil kot uspešne: “Ta teden priprav je bil zaradi novih ljudi v štabu reprezentance za nas nujen. Sedaj se bolje poznamo, igralci so seznanjeni z načinom dela, taktičnimi principi, pristopi trenerjev, vrednotami in pravili. Skozi cel teden smo se trudili, da bi razvijali športnika kot celoto in se s tem namenom dotaknili tudi tem o zdravju, prehrani, psihološki pripravi in metodah treninga.”

Ob tem pa ostaja še nekaj dela za prihodnje tedne in mesece, ki mlado slovensko izbrano vrsto ločijo do decembrskega svetovnega prvenstva na Poljskem. “Skozi tekme se je videla velika želja ekipe in tudi solidno hokejsko znanje. Kljub temu ostajajo rezerve v hitrosti reakcij, komunikaciji, izvajanju dogovorjenih principov. A najbolj pomembno je, da se je vzpostavila dobra klima, zaupanje in delavnost v celotni ekipi. Temelj je postavljen,” je oceno prvega reprezentančnega zbora sklenil selektor U20 Aleš Burnik.