Slovenski hokejski reprezentanci do 20 let se na svetovnem prvenstvu ni posrečilo premagati favoriziranih Nemcev, pa čeprav so Risi narekovali tempo večji del tekme.

Olympia Eishalle,
Garmisch-Partenkirchen, Nemčija
Slovenija – Nemčija 2:5 (2:2, 0:0, 0:3)
1:0 – Koren (Štebih) 2′ PP1
1:1 – Noebels (Abeltshauser, Elsner) 16′ PP2
1:2 – Latta (Krammer, Abetshauser) 17′ SH1
2:2 – Čimžar (Pešut, Kopitar) 19′
2:3 – Gelke (Pfoderl, Merl) 50′
2:4 – Keil (Gelke, Hofflin) 59′
2:5 – Noebels 60′ EN

Sodniki: Maksym Urda (UKR), Rene Jensen (DAN), Max Rebeschin (ITA)

Olimpijska dvorana v Garmisch-Partenkirchnu danes ni bila polna in to, da nas je nemška javnost ves čas nekoliko podcenjevala, tudi ni potrebno posebej poudarjati. Ampak to je del igre in to je bila le voda na mlin slovenski reprezentanci, ki je za razliko od nekaterih napovedi takoj napadla. V prvih osmih minutah je nemška reprezentanca streljala na gol vsega enkrat, vrat pa dotlej sploh ni resneje ogrozila.

Uvodni pritisk Risov je gostitelje kar malce ohromil in nikakor niso uspeli ustaviti prodornih Risov, ki so dodobra preizkusili Mathiasa Niederbergerja v nemških vratih. Plod uvodnega pritiska je bil prvi zadetek po hitri kombinaciji in podaji branilca Štebiha pred gol Korenu, ki je zabil tretji gol na prvenstvu. Slovenci so držali ritem in imeli ves čas pobudo, ki jo je presekal ukrajinski sodnik in sočasno izključil dva slovenska hokejista. Z dvema igralcema več so po dobri minuti Nemci tudi izenačili s strelom z desne strani, takoj po izenačenju pa napravili prekršek za novo izključitev. Slovencem se je obetal powerplay in ravno v trenutku, ko se je na led vrnil Kuzman, je Latta presenetil Gračnarja. Prvo nemško vodstvo slovenskih hokejistov ni zaustavilo in so nadaljevali s pogumno igro in z zadetkom Čimžarja zasluženo izenačili. Potrebno je poudariti, da so Nemci na prvih dveh tekmah dobili le tri gole, danes pa samo v prvi tretjini kar dva.

Drugo tretjino so Nemci začeli nekoliko bolje, več dela je imel v vratih Luka Gračnar, ki pa je vseh 16 strelov obranil. Obe ekipi sta odigrali nekoliko bolj taktično in temu primerno nižje je bilo tudi število priložnosti na obeh straneh. Z enakovredno igro in dobrim ”forecheckom” pa so Risi povzročali gostiteljem sive lase.

Nemci srečno do vodstva

Po dveh odličnih slovenskih tretjinah je bilo pričakovati popolno nemško ofenzivo, vendar je to odlično izhodišče za protinapade in iz enega je do gola zmanjkalo le nekaj centimetrov. V protinapad 2-na-1 sta se pognala Pešut in Čimžar, slednji pa je bil za malenkost prekratek. Takrat se je tehtnica nekoliko prevesila na nemško stran in tekma se je zlomila. Nemci so dolgo časa ploščico držali v slovenski tretjini in po ne najmočnejšem strelu z modre črte je ploščica zadela Gelkeja v zadnjico in se odbila v gol. Po golu v 50. minuti slovenska igra ni bila več tako tekoča, zaostanek je pomenil določen pritisk in potrebno je bilo napasti. V zadnjih dveh minutah so Risi poskušali vse, vendar prejeli še dva gola – v 59. minuti je po lepi akciji pod prečko zadel Keil, sedem sekund pred koncem pa v prazno mrežo Noebels.

Zaslužili bi si vsaj točko

Po koncu tekme misli velikokrat nekontrolirano odnese k neizkoriščenim priložnostim in k napakam v igri, ampak tako kot iz zmage, se lahko marsikaj naučiš tudi iz poraza. Mladi Risi so danes z nepopustljivostjo pokazali svoj karakter, niso pokazali strahu in se borili po najboljših močeh. In če daš vse od sebe, si nimaš česa očitati, mar ne? In ti fantje, ki so danes navdušili kljub porazu, imajo res velik potencial, da se razvijejo v elitne igralce na katere smo in bomo še lahko ponosni!

Izjave po tekmi:

Gorazd Drinovec, selektor:

O taktiki za tekmo in o dobrem začetku…
Ne, mi smo bili pripravljeni. Za nas začetek ni bil presenečenje, smo si pa tak začetek želeli. Odločno smo vstopili v tekmo in proti našemu sistemu, naši uporni igri se Nemci niso mogli razigrati, razen tiste minute, ko nam je sodnik sočasno izključil dva igralca, ampak kljub temu smo se vrnili nazaj na 2:2 in kontrolirali praktično celo tekmo. Bili smo enakovreden nasprotnik. Na koncu odločajo malenkosti, poskušali smo na vse ali nič, pa se žal ni izšlo. Lahko samo čestitam fantom za požrtvovalno in borbeno igro.

O padcu v tretji tretjini in tretjem golu…
Nemci so tretjo tretjino začeli s tremi napadi, prvega so včasih držali v igri celo dlje, mi smo na to odgovorili. Dali so dokaj srečen zadetek, odbitek, ampak take stvari se v hokeju dogajajo in ta gol je bil tisti odločilen trenutek, ki jim je prinesel zmago.

Peter Bizalj, napadalec:

O tekmi…
Res, boljšega začetka si ne bi mogli želeti. Imeli smo priložnosti in lahko bi še kakšno izkoristili. Potem se je z golom v tretji tretjini tekma začela lomit, pak se je po strelu z modre črte zadel našega branilca in končal v golu. Po tistem se je bilo težko pobrati, ampak smo kljub temu poskušali s tempom. Potem pa še ena napaka, še en njihov gol in tekma je bila odločena.

O tretji tretjini in zakaj ni šlo po tretjem golu…
To je bil tisti ključen trenutek, ko se je tekma zlomila. Bilo bi povsem drugače, če bi gol dobili iz kakšne dobre akcije, lažje jih preneseš, kot pa te nesrečne gole.

Postavi:

Slovenija:
Gračnar, Pavlič;
Bizalj – Leber – Koren;
Čimžar – Pešut – Kopitar;
Pesjak – Kalan – Koblar;
Dovič – Zdešar – Zajšek;
Zupan;

Repe – Štebih;
Podlipnik – Cerkovnik;
M. Logar – Kuzman;
L. Logar;

Nemčija:
Niederberger, Steinhauer; Zerressen, Abeltshauser, Pauli, Elsner, Rieder; Renner, Mapes, Hofflin, Noebels, Keil; Haase, Supis, Pfoderl, Gelke, Merl; Keller, Kronthaler, Uvira, Latta, Krammer;
Selektor: Ernst Hofner