Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je na uvodu v svetovno prvenstvo 1. divizije po velikem povratku premagala reprezentanco Avstrije in vknjižila prvi dve točki.

Olympia Eishalle

Garmisch-Partenkirchen, Nemčija


Slovenija
– Avstrija 3:2 (0:1, 2:1, 0:0; 0:0)

0:1 – Macierzynski (Bischofberger, Obrist) 16′

0:2 –  Rassl (Obrist, Duller) 27′ PP1

1:2 – Koblar (Pesjak, Kuzman) 37′

2:2 – Koren (Leber, Bizalj) 40′ PP1
3:2 – Kopitar GWS

Risi so tekmo začeli zelo podjetno in že v prvem napadu našli pot pred avstrijskega vratarja Wolfa Imricha, ki je bil v prvi tretjini precej zaposlen. Najlepši priložnosti sta imela Rok Leber s prvim strelom na tekmi in Miha Pesjak, ko se mu je v obrambi avstrijcev odprla avtocesta do gola. Za las je bil v 11. minuti prekratek Gregor Koblar, ki  je po levi strani predrsal avstrijsko obrambo, nakazal strel, vendar potegnil okoli gola, ploščica pa se zaustavila ob vratnici. Tudi ob prvi številčni prednosti si Avstrijci niso pripravili strela, pravzaprav so težko prihajali v slovensko tretjino in do desete minute sprožili vsega tri strele. Slovenski čuvaj mreže Luka Gračnar tako ni imel težjega dela do drugega ”powerplaya”, ko je moral odbiti kar nekaj nevarnih strelov. Takrat so Avstrijci tudi spremenili taktiko in večkrat skušali ploščico dobesedno zriniti v gol, pri zadetku pa so imeli obilico sreče. Po nenevarnem strelu od daleč, se je ploščica odbila nazaj pred gol, kar je znal izkoristiti 19-letni Kevin Macierzynski in svoji reprezentanci priigral vodstvo po prvem delu.

 

 

Drugo tretjino so Risi začeli z igralcem več in kmalu po izteku kazni dobili novo možnost po grobem prekršku Platzerja nad Podlipnikom, vendar tudi tokrat ni šlo po željah. Gal Koren je pred iztekom števične prednosti lepo podal Leberju pred gol, a je bil Imrich dovolj hiter. V naslednjih minutah je imela nekaj več od igre avstrijska reprezentanca in z igralcem več povišala prednost. V 27. minuti je do strela s strani prišel Duller, Gračnar je strel ubranil, odbitek pa je pred golom v nogo zadel Davida Rassla in se skotalil v gol. Risi so v nadaljevanju skušali igrati več na telo in počasi prevzemali pobudo. Ob koncu 37. minute so Avstrijce ujeli na menjavi, ploščico je Pesjak po desni hitro prenesel v napadalno tretjino in počakal branilca Žiga Kuzmana, iz ozadja pa je medtem pridrsal Gregor Koblar in zvito ukanil vratarja. Takoj je bilo opaziti, da je fantom padlo ogromno breme z ramen, zaigrali so še bolj agresivno, nasprotniku pa ni preostalo drugega, kot da nalet zaustavi s prekrškom. Prvič na srečanju je Risom uspelo zadeti še ob številčni prednosti, ko je Gal Koren v vrha desnega kroga natančno meril na daljšo vratnico.

 

Risi do prve zmage!Avstrijci so, tako kot na začetku druge, tudi na začetku tretje začeli podjetneje in v drugi minuti zadeli vratnico. Nove težave za slovensko reprezentanco je pomenila izključitev Luka Logarja, po ubranjeni številčni prednosti pa je po odboju imel veliko priložnost strelec drugega gola Rassl. V naslednjih minutah smo videli izenačeno tekmo brez veliki prilžnosti in z nekaj streli od daleč. Slovenija je imela v 54. minuti izvrstno priložnost z igralcem več, v 59. pa je Leber iskal Pesjaka pred golom, vendar zadetka ni bilo. V naslednjem napadu je približno 200 gledalcem zastal dih, ko se je po strelu Platzerja ploščica Gračnarju izmuznila iz rokavice in se odkotalila mimo leve vratnice. Blizu zadetka je bila nekaj sekund pred koncem rednega dela tudi slovenska reprezentanca. Matic Podlipnik je močno ustrelil z modre črte, palico je podstavil Gašper Kopitar, a je bil za nekaj centimetrov nenatančen.

 

Slovenska reprezentanca je bila v rednem delu drsalno boljša in dobro drsanje je botrovalo izpadu avstrijske obrambe, po strelu Repeta z modre črte Koren ni uspel pospraviti ploščice za gol. Razvnel se je boj za vsako ped ledu, ostrejša igra in nekaj prerivanja pa je zaznamovalo zadnjo minuto podaljška.

Kazenski streli:

Slovenija:

Kopitar – gol

Zdešar – gol

 

Avstrija:

Komarek – Gračnar brani

Seidl – Gračnar brani

Najboljša igralca: Gašper Kopitar, Johannes Bischofberger