»Smo na začetku priprav in vidi se, da nismo še v pravi formi. Bili smo dokaj utrujeni, dali smo od sebe vse, kar smo lahko. Pozna se nam, da je to šele naša prva tekma. Jutri bo, vsaj kar se taktičnega pogleda tiče, že veliko boljše. Danes smo delali veliko napak, bo jih pa z vsako tekmo manj. Jutri nas čaka verjetno nekaj težji nasprotnik. V tekmo bomo šli borbeno in upamo, da bomo odigrali dobro,« je po tekmi povedal edini strelec  za Jesenice na prvi tekmi sezone Miha Brus.

Kar nekaj nestrpnosti je bilo pred prvim obračunom novih Železarjev. Le šest skupnih treningov je posledično vodilo v neuigranost, ekipi pa manjka tudi moči za dolgih 60 minut bojev na ledu. Volje in zagnanosti pa nikakor ne manjka. Pa tudi borbenosti ne. Čeprav je uvodna napoved precej črnogledo, so Železarji skozi tekmo dvigovali ritem in se iz minute v minuto enakovredneje borili s predstavniki iz Francije.

Rdeči vragi iz Brinacona pa so zmedo v obrambi Jesenic izkoristili že v prvem resnem poskusu. 17 sekund je bilo dovolj za njihovo vodstvo. Cedric Di Diobalsamo je bil uspešen in vratar Matic Boh je moral prvič po plošček v svojo mrežo. Jeseničani so še naprej iskali niti svoje igre, storili tudi prvi prekršek za izključitev in se kljub težavam, uspešno ubranili. Kot bi po uspešnem branjenju samozavest nekoliko zrastla, so Jeseničani pričeli igrati bolje. Počasi so dvigovali svoj ritem, konkretneje so stopili tudi proti nasprotniku in dvoboj je postajal bolj enakovreden. Francozi so izgubljali vse več dvobojev, Jeseničani pa so znali tudi zapretiti. Vseeno je precej več dela imel mladi Boh in se nekajkrat zelo izkazal. Drugi zadetek za goste je padel v 13. Minuti, ko so Jeseničani neuspešno poskušali prenesti igro iz obrambne v srednjo tretjino. Natančna podaja na drugo stran igrišča je strelcu večera Marc Andre Barnieru omogočila zvišanje vodstvov za Francoze. Nov zadetek je še nekoliko vzpodbudil Jeseničane k bolj organizirani in napadalni igri, od lepih poskusov pa sta bila najbližje uspehu Peter Bizalj, nekaj kasneje pa še Matic Zajšek. Agresivnost Jesenic je vodila do prve prednosti igralca več, katere večina se je prenesla v začetek druge tretjine.

 

Čas za pripravo napada je bilo tako več kot dovolj  in dogovorjeno v garderobi so Železarji poskušali takoj prenesti na led in realizirati v zadetek. Nekaj resnih napadov ni pripeljalo do spremembe izida, tribuna pa je začutila, da bo ekipi pomoč dobro dela. Z navijaškim vložkom je tekma dobila še dodatno energijo. Pri Jeseničanih je nekoliko škripalo pri organizaciji napada, predvsem pri realizaciji, saj je bilo vse preveč podaj in premalo pravih strelov. Ob tem je bilo v obrambi nekaj lukenj preveč in to so gosti znali hitro izkoristiti. Marc Andre Barnier je dosegel še dva zadetka, prvega po akciji soigralcev, drugega pa v samostojnem prodoru. Navijači napak Jeseničanom niso zamerili, ampak so vse pogosteje podpirali trud ljubljencev na ledu. Gosti so na polovici srečanja zamenjali vratarja, do konca drugega dela pa se izid ni spremenil.

Kar jim ni uspelo v prvem in drugem delu, jim je na začetku tretjega. Pritisk proti vratom Francozov je že po slabih dveh minutah nadaljevanja prinesel tudi prvo veselje na klopi Jesenic. Podajo Jureta Dolinška je v zadetek spremenil Miha Brus. Kmalu za tem so fantje v rdečem napadali z igralcem več, vendar je bila obramba Francozov na mestu. Takoj po vrnitvi izključenega igralca Rdečih vragov pa so se gosti veselili novega zadetka. Peti zadetek je efektno dosegel slovenski reprezentant Boštjan Goličič. Novo veselje Francozov je sledilo kmalu, saj je šesti zadetek dosegel Danny Kearney. Trener Gorazd Rekelj je posegel po menjavi vratarjev, namesto Matica Boha pa je priložnost dobil še mlajši Grega Vilman. Že kaj hitro se je našel v priložnosti za dokazovanje, do konca rednega dela pa je vse poskuse nasprotnika ukrotil. Jeseničani so zamudili nekaj novih priložnosti za še kakšen zadetek, izid pa se do izteka rednega dela ni spremenil. Zmaga je šla zasluženo v roke Francozov.

Ob streljanju kazenskih strelov se je mladi Vilman znova izkazal in ubranil kar nekaj strelov, na drugi strani pa je serijo z efektnim preigravanjem v slogu velikega strelca zaključil Peter Bizalj. V uteho so Železarji dobili serijo kazenskih strelov, s tem pa poželi še dodaten aplavz s tribun.

Team Jesenice : Briancon Les Diables Rouges 1:6 
(0:2, 0:2, 1:2)

Bled, ledena dvorana. Gledalcev: 450. Sodniki: Zrnič, Tominc, Čertanec, Lešnjak.

Strelci: 1:0 Di Diobalsamo (Szelig, 1.), 0:2 Barnier (Kearney, 13.), 3:0 Barnier (Kearney, Raux, 28.), 4:0 Barnier, 32., 1:4 Brus (Dolinšek, 42.), 1:5 Goličič (Labrecquie, Cerkovnik, 49.), 6:1 Kearney (Barnier, 50.)

Kazenske minute: Jesenice 4 (4, 0, 0), Briancon 12 (4, 4, 4)          

Streli na gol: Jesenice 26 (11, 7, 8), Briancon40 (17, 10, 13)

Team Jesenice: Boh, Vilman, Berlisk, Tošič, Remar, Hafner, Sodja, Svete, Ejup, Brus, Dolinšek, Židan, Zupančič, Rakovič, Rajsar, Lahajnar, Zajšek, Stan, Kozar, Hadžič, Podrekar, Bizalj.

Briancon: Bertrand, Quemener, Bisaillon, Cerkovnik, Chakiachvili, Tarantino, Rouillard, Farina, Jestin, Szelig, Trabichet, Barnier, Devin, Di Diobalsamo, Frecon, Goličič, Kearney, Labrecquie, Michelon, Raux, Rohat.

Foto: Drago Cvetanovič