V soboto, 26. oktobra 2019, bosta HK SŽ Olimpija in HDD SIJ Acroni Jesenice v sklopu Alpske hokejske lige v ljubljanskem Tivoliju odigrala svoj 500. večni derbi. Uvod v jubilejni obračun pa bo zaznamovala tekma hokejskih legend obeh slovenskih klubov.

V pričakovanju spopada večnih rivalov je o zgodovini derbijev ekskluzivno za Hokej TV spregovoril dr. Andrej Stare.

V pogovoru se je spomnil začetkov hokeja na Slovenskem, ki segajo v leto 1929, ko je bila v Ljubljani odigrana prva tekma, ter nato povojnega obdobja, ko se je hokejska pobuda preselila na Jesenice. “V soboto bo tako po 23.731 dneh od prvega derbija, ki je bil odigran 5. novembra 1954 v Beogradu, na sporedu že petstoti večni derbi,” je strnil spomin na začetek medsebojnih obračunov ljubljanskih in jeseniških hokejistov, katerega so pred skoraj 65-imi leti s 3:1 dobili slednji.

V hokejskem športu podoben derbi in rivalstvo, kot je med obema kluboma, po mnenju dr. Stareta, v tem delu Evrope ne obstaja. V nogometnem svetu bi lahko vlekli vzporednice pri derbijih med Crveno zvezdo in Partizanom, medtem ko sta oba slovenska nogometna rivala odigrala “le” 157 medsebojnih tekem. V svetovnem merilu pa v hokeju držita rekord Montreal in Toronto z nekaj več kot 800 tekmami, zato je “številka 500 za slovenski ekipni šport nekaj neverjetnega.”

“Najboljši strelec 499. derbijev je Ivo Jan, ki je večino od 72-ih zadetkov dosegel v dresu Olimpije, nekaj pa tudi v dresu Jesenic. Največ tekem v dresu Olimpije je zabeležil Bojan Zajc -277, za Jesenice pa Andrej Razinger – 214,” je le nekaj podatkov, ki jih je v svojem arhivu zbral dr. Andrej Stare.

Spregovoril pa je tudi o prvih prestopih iz enega v drugi klub ter medsebojnem športnem prijateljstvu igralcev, kakor tudi o svoji pogledih na trenutno igranje obeh klubov v Alpski hokejski ligi.

“Upam, da bomo gledali oster, trd, moški hokej, da bodo gledalci uživali ter bodo prišli v res velikem številu, da se bo dvorana spet tresla,” je sklenil dr. Andrej Stare, ki obema ekipama, tudi glede na trenutno razmerje v zmagah, napoveduje enake možnosti za uspeh prihodnjo soboto.