23. oktober 2019, Ljubljana – Slovenski hokej bo v soboto obeležil pomemben jubilej, saj se bodo v sklopu tekmovanja Alpske hokejske lige ob 17.30 na svojem 500. medsebojnem derbiju pomerili večni rivali – hokejisti Olimpije in Jesenic.

V pričakovanju jubilejnega obračuna je danes v Tivolju potekala skupna novinarska konferenca v HK SŽ Olimpija, HDD Sij Acroni Jesenice in Hokejske zveze Slovenije. Na njej so s strani obeh klubov predsednika Miha Butara in Anže Pogačar, trenerja Gregor Polončič in Mitja Šivic ter kapetana Aleš Mušič in Andrej Tavželj ter v imenu HZS njen generalni sekretar Dejan Kontrec predstavili pričakovanja pred sobotno tekmo ter tudi strnili svoje spomine na 65-letno zgodovino derbijev.

Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec je dejal, da bo ob tej priložnosti ob 16.00 potekala tudi tekma hokejskih legend obeh klubov, na kateri bodo veterani in nekdanji udeleženci derbijev igrali dvakrat po deset minut.

Na jeseniški strani bodo igrali Matevž Grabnar, Borut Vukčevič, Andrej Razinger, Matjaž Kopitar, Boris Kunčič, Milan Hafner, Aleš Sodja, Robert Kristan, Peter Rožič, Matevž Erman, medtem ko bodo ljubljansko ekipo sestavljali: Luka Simšič, Bojan Zajc, Igor Hriberšek, Domen Lajevec, Andrej Vidmar, Dejan Kontrec, Egon Murič, Dušan Lepša, Igor Beribak, Martin Pirnat, Marko Kumar.

Predsednik HK SŽ Olimpija Miha Butara: “Številka 500 je res izjemna številka, tako v domačem kot mednarodnem smislu. Vesel sem, da imamo privilegij, da jubilejni derbi organiziramo v našem Tivoliju. Dosegli smo 3.608 zadetkov na vseh teh tekmah, kar je sedem golov v povprečju v 65 letih. To je zagotovilo, da bo tudi ta derbi izjemno razburljiv. Ekipi sta dali res ogromno slovenskemu hokeju, dali sta ogromno reprezentantov in seveda ustvarili rivalstvo, ki presega slovenske okvirje.”

Predsednik HDD Sij Acroni Jesence Anže Pogačar: “Gre za veliko čast, morda se pomembnosti tega vsi skupaj premalo zavedamo. 65 let je minilo in prišli smo do 500. derbija. Vsi, ki smo del jeseniškega hokeja, smo počaščeni in veseli, da pripomoremo k temu, da se derbiji še igrajo. Naše delo in poslanstvo se trudimo opravljati dobro. Upam, da bo morda prav ta 500. derbi prinesel pozitivno energijo in zasuk na boljše za slovenski klubski hokej.”

Trener HK SŽ Olimpija Gregor Polončič: “Skupaj sva igrala (z Mitjo Šivicem, op.a.), bila kar dobra prijatelja, tudi zunaj ledu. Veliko časa sva skupaj preživela; v klubu in v reprezentanci. Poznam njegovo hokejsko filozofijo, verjamem, da bo njegova ekipa dobro napredovala in tudi igrala,” 

Trener HDD Sij Acroni Jesenice Mitja Šivic: “Počaščen sem, da bom na 500. derbiju v vlogi trenerja. Z Gregorjem sva bila prijatelja, sva še zdaj, čeprav se zdaj ne slišiva, vidiva tako pogosto. Tudi iz tega vidika bo derbi zanimiv. Želim si, da bi oboji pokazali dobro igro ter da bo dvorana lepo zapolnjena.”

(z leve proti desni: Andrej Tavželj, Mitja Šivic, AnžePogačar, Dejan Kontrec, Miha Butara, Gregor Polončič, Aleš Mušič)

Kapetan HK SŽ Olimpija Aleš Mušič: ” V čast mi je, da bom lahko po vseh teh letih dodal še takšno lepo številko. Edini cilj bo zmaga in izenačenje po številu zmag. Borili se bomo za to; menim, da smo zelo dobro pripravljeni.”

Kapetan HDD Sij Acroni Jesenice Andrej Tavželj: ” Zase vem, da sem odigral veliko derbijev in vsak je bil zelo pomemben. Imam še vedno tremo, ko grem na led. Tak derbi ti z zmago lahko veliko da. Pridobiš lahko veliko samozavesti in lepo bi bilo zmagati ravno zaradi tega aspekta.”