24. april 2016, Katovice –  Risi so si pripisali tri nove točke. Zmaga nad Italijo je bila težko prigarana, ampak na koncu je zmagalo boljše moštvo. Risi so veliko napadali, Italija se je branila in prežala na protinapade. V trdi tekmi proti fizično močnejšemu nasprotniku je odločala tenična podkovanost Slovencev in velika želja varovancev Nika Zupančiča.

Slovenski tabor je pred tekmo opozarjal na Italijane, kot na neugodnega in nepredvidljivega nasprotnika, ki uspešno izkorišča svoje hitre protinapade. Tudi zadnja izkušnja z  s svetovnih prvenstev njimi je bila slaba. V Rigi leta 2006 so Risi že krepko vodili, nato pa zapravili vodstvo, izenačen izid pa je takrat pomenil slovo od elite. Na poljskih tleh sta se Slovenija in Italija srečali leta 2004, takrat je prepričljiva zmaga pripadla Risom, med strelci pa sta bila tudi selektor Nik Zupančič in njegov pomočnik Ivo Jan. A minula statistika ne šteje prav nič za izid naslednje tekme, zato so se slovenski oklepniki odločno podali v boj za zmago. Udarni napad s tekme proti Japonski si je hitro priigral lepo priložnost. Jan Urbas, kljub vztrajnim poskusom, ni uspel spraviti ploščka v italijansko mrežo. Tekma je tekla v hitrem ritmu, Slovenci so narekovali tempo, do priložnosti pa ni bilo lahko priti. Šele nekje na polovici prvega dela so Italijani pokazali nekaj več in postali nevarni, vendar je Gašper Krošelj deloval mirno in ustavil poskuse nasprotnika. Nato je bil s prekrškom ustavljen Rok Tičar, napad z igralcem več pa je prinesel tudi vodstvo. Branilec Jurij Repe je ustrelil z razdalje in prinesel prvo veselje na slovensko klop. Do odmora bi Slovenci sicer lahko dosegli še kakšen zadetek, a sta ekipi na odmor odšli ob minimalni prednosti slovenske reprezentance.

Lep pogled na uradni plošček prvenstva

Lep pogled na uradni plošček prvenstva

V drugi tretjini so Risi nadaljevali podjetno in napadalno. Hitro so prišli v priložnost ob power playu povečati svojo prednost. Igra z igralcem več je trajala skoraj štiri minute, štiri sekunde so Risi imeli tudi dva igralca več na ledu. Zadetka ni bilo, lahko pa bi bilo drugače, če se Janu Urbasu ne bi zlomila palica ravno ob strelu iz nevarne pozicije. Le nekaj kasneje je Aleš Mušič podal do Anžeta Kuralta, ki pa pred nasprotnikovim golom ni zadel ploščice. Da je italijanski napad res nevaren, je bilo moč videti v sedmi minuti nadaljevanja, ko je hitri Giulio Scandella zadel za izenačenje. Ob zadetku so Italijani postali nekaj pogumnejši in poskušali presenetiti slovensko obrambo. Nekaj minut je bil dvoboj zelo enakovreden, nato pa so Risi spet prevzeli pobudo. Rok Tičar je stresel vratnico, Anže Kuralt pa je zaposlil Aleša Mušiča, žal pa je ostalo pri 1:1.

Strel Tičarja je izvabil le zvok vratnice in vzdihe s tribun

Strel Tičarja je izvabil le zvok vratnice in vzdihe s tribun

Odločala je zadnja tretjina. Italija je poskušala s presenečenjem in napadla takoj po začetnem metu. Risi se niso zmedli in počasi, z modro igro, prevzemali centimeter za centimetrom ledu. Vsaka napaka že lahko odloči tako izenačeno ter napeto srečanje in slovenski hokejisti so dočakali nov napad z igralcem več. Strel z razdalje je Žiga Jeglič preusmeril za hrbet italijanskega vratarja in vrnil Slovenijo v vodstvo. A do konca je bilo še zelo daleč. Mirna igra Slovencev je trgala napade nasprotnika, ki niso nevarneje ogrozili Krošlja niti ob igri z igralcem več. V zadnji dve minuti tekme so Slovenci vstopili ob svojem power playu. Napad ni bil več pomemben, pomembno je bilo krasti sekunde nasprotniku. Italija je posegla po polminutnem odmoru, nato pa po tveganem poskusu brez vratarja. Sabahudin Kovačevič, sicer igralec tekme na slovenski strani, je to kaznoval še s tretjim zadetkom ob igralcu več. To pot v prazno mrežo.

Zadetek Jegliča - trenutek odločitve

Zadetek Jegliča – trenutek odločitve

Zmaga je bila zaslužena, prigarana in osvojena z veliko modrosti skozi igro. Niti ob izenačenju, niti ko plošček ni hotel za hrbet italijanskega vratarja, Risov ni zajela panika in so počasi grizli do zmage. Dobra borba, bravo Risi!

Slovenija : Italija 3:1
(1:0, 0:1, 2:0)

Katovice, Spodek Arena. Gledalcev 2000: Sodniki: Piragič (CRO), Sir (CZE), Hylinski (POL), Korba (SVK)

Strelci:  1:0 Repe (Urbas, 14., PP1), 1:1 Scandella (Frigo, Helfer, 27.), 2:1 Jeglič (Kovačevič, Tičar, 46., PP1), 3:1 Kovačevič (Tičar, Ograjenšek, 60, PP1, EN)

Kazenske minute: Slovenija 4 (0, 0, 4), Italija 10 (2, 4, 4)
Streli na gol: Slovenija 40 (14, 16, 10), Italija 24 (6, 6, 12)

Slovenija: Krošelj, Kristan, Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Hebar, Tičar, Repe, Gregorc, Verlič, Pance, Urbas, Pretnar, Vidmar, Kuralt, Mušič, Ograjenšek, Milovanovič, Pešut, Koblar, Ropret. Selektor: Nik Zupančič.

Fotogalerija