Risi so na svoj račun zapisali prve tri točke. Mlada slovenska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu reprezentanc do 20 let ugnala domačine Francoze s prepričljivim izidom 5:0. A delo ni bilo tako lahko, kot kaže izid.

 

Domačini so si želeli zmage in dobršen del prve in druge tretjine nevarno pretili Slovencem. Risi so bili zbrani, borbeni in vztrajni pri dogovorjeni poti. Ta jih je vodila do zmage, eden junakov pa je bil slavljenec Nik Humar. Ob svojem prazniku je dosegel dva zadetka in prispeval veliko k uspehu ekipe. “Morda je izid nekoliko visok, glede na razmerje na ledu. Ampak mi smo odigrali natančno tako, kot smo bili dogovorjeni. Za nas ni bilo izgubljenega ploščka in borba nas je vodila skozi vseh 60 minut. Zmago smo gradili ves čas in vseeno mislim, da smo si zaslužili zmago in tudi tak izid. Ob tem sem si podaril najlepše darilo za rojstni dan, saj sem kar dvakrat zadel. Pomembneje pa je, da je zmagala naša reprezentanca Slovenije. Ne sme motiti, da smo v prvih dveh tretjinah manj poskušali. Osredotočeni smo bili na obrambne naloge, v napadu pa smo bili vedno zelo nevarni in to nam je prineslo zadetke tudi, ko se je zdelo, da izgubljamo tla pod nogami,” je o tekmi razmišljal napadalec Nik Humar.

 

Vrhunska predstava mladega vratarja

Nasprotnike je v obup spravljal Luka Gračnar. Vratar, ki je skozi vse srečanje stal na pravem mestu in s svojo mirnostjo vnašal tudi red in mir med svoje branilce. Francozi niso našli poti do slovenske mreže ne zlepa, niti kasneje na grob način. Preprosto ni šlo skozi slovenski obrambni zid. “Francoze dobro poznamo. Na vsaki medsebojni tekmo so proti našemu golu sprožili ogromno strelov. Poskušajo z vseh mogočih in nemogočih pozicij, nato pa iščejo odbitke. Ker so hitri, jim iz takih situacij velikokrat tudi uspe zadeti. Ključno za nas je bilo, da smo uspešno odbili vse napade v prvi tretjini, ko smo igrali s tremi proti petimi. Mislim, da so bili Francozi boljši v prvi tretjini vse dokler nismo zadeli iz prve prave priložnosti. To jim je spodrezalo krila, mi pa smo dobili nov zalet. V drugem delu so Francozi poskušali s pritiskom na naš gol, nam pa je ponovno uspelo zadeti v protinapadu in v tretji del smo vstopili z lepo prednostjo. Malo me je presenetilo, da je glavni sodnik zelo strogo sodil tudi domačinom in dosodil pravzaprav vse sporne situacije. Izkoristili smo kazenski strel in verjetno s tem dokončno zlomili nasprotnika. Z izključitvami so nam še dodatno pomagali do visoke zmage,” je opisal svoje videnje tekme vratar Luka Gračnar.

 

 

Žal pa vse novice iz tabora Slovenije niso dobre. Ob požrtvovalnem posredovanju je branilec Jurij Repe dobil močan strel v roko. Dogodek se je zgodil že v prvi tretjini, ob igri treh Slovencev proti petimi Francozi. Rentgenska slika je pokazala, da ima Jurij zlomljeno kost v dlani in je zanj prvenstvo končano. Obramba bo še kako pogrešala odločnega in zanesljivega branilca, soigralci Repeta pa zatrjujejo, da se bodo borili tudi zanj. Želje risov so še zelo ambiciozne.

Jurij Repe bo zaradi zloma kosti moral prvenstvo spremljati s tribune