V tretjem krogu svetovnega prvenstva divizije I v Franciji so se slovenski mladi hokejisti pomerili z domačini Francozi. Odločeni doseči zmago, so naši risi krenili na led in si jo po 60. minutah tudi zagotovili. Zdravljica je zadonela v dvorani v Amiensu, nadaljevanje prvenstva pa bo vsekakor lažje.

Srečanje med Francijo in Slovenijo je odločalo o marsičem. Zmagovalec bo nadaljevanje prvenstva lahko odigral mirneje, poraženec pa bo bil težak boj za obstanek. Vendar zaradi tega noben od trenerjev ni posegel po obrambni taktiki. Že od prve sekunde srečanja se je vnel srdit boj. Slovenci so krenili odločno in si že v prvi minuti priigrali dve lepi priložnosti. Tudi Francozi so kmalu odgovorili z enako mero. Kar nekaj minut sta se ekipi izmenjaje znašli v lepem položaju za izvedbo dobre akcije, ki bi vodila do zadetka, vendar sta tudi obrambi obeh reprezentanc bili zbrani. Ob izključitvi na strani Slovenije so pobudo prevzeli galski petelini, ki so v nadaljevanju kar minuto in 20 sekund oblegali vrata Slovenije z dvema igralcema več. Borbena trojka in izredni Luka Gračnar pa Francozom niso dovolili veselja. Pobuda je tudi po tem, ko sta se na led vrnila oba izključena slovenska hokejista, ostala na strani Francije. Slovenci so se počasi vračali v ritem in v 15. minuti prvič resneje zapretili. Napadi so se nadaljevali, v vrsti Francije pa je bilo vse več zmede. Odličen napad sta v 17. minuti izpeljala Jaka Podrekar in Miha Pesjak, ki se je tudi proslavil z izrednim in natančnim strelom. Vodstvo je dalo poleta našim risom. Kljub igri z igralcem manj, ki je sledila, so bili nevarnejši na ledu. V protinapadu je Jure Sotlar vse storil odlično, preigral tudi domačega vratarja, za dober strel pa je zmanjkalo moči in koncentracije. Vendar je Jure nadaljeval agresivno, si priboril plošček in podal do Mihe Pesjaka, ki pa tudi ni našel dovolj prostora, da bi plošček poslal mimo vratarja domače reprezentance. Ob koncu so tudi domači storili prekršek, tako da so naši risi imeli priložnost v power playu že v začetku druge tretjine.

Kljub prednosti igralca več, so se Slovenci v uvodu mučili organizirati dober napad. Domača reprezentanca je znala prestreči vse nevarne podaje in prava napadalna postavitev je bila postavljena šele malo pred iztekom kazni. Ko so Francozi zaigrali v polni zasedbi, pa so takoj prevzeli pobudo. Nekoliko so spremenili način igre in priložnost iskali s podajami za hrbet naših branilcev. Kar nekajkrat so uspešno prebili obrambno linijo, vendar je bil na mestu zbrani Luka Gračnar. Francozi so poskušali s streli z vseh pozicij, naši mladi risi pa so igrali zelo racionalno, s trdo obrambno postavitvijo in prežali na svojo priložnost iz protinapado. Kar nekaj lepih prodorov je bilo videti z strani naših reprezentantov, v zaključku pa se ni izšlo tako kto bi želeli. Preveč strelov je zgrešilo cilj. Ob drugi priložnosti v power playu so bili slovenski hokejisti nevarnejši in bolj zbrani, vseeno pa se rezultat ni spremenil. Nevarni so bili tudi domači ob igri z igralcem več, ki je sledila. Risi so odbili vse napade, ob vrnitvi na led pa je Luka Oberstar pričel s protinapadom, ki ga je z nenadnim in natančnim strelom ob prvi vratnici zaključil Luka Petelin. Zadetek je očitno vplival kar malo šokantno na domače hokejiste, saj se je njihova agresivnost izgubila. Do konca tretjine tako večjih vzburjen ni bilo več. Čeprav prednost dveh zadetkov nikakor ni majhna, pa daleč od tega da zagotavlja mirno nadaljevanje. Naše mlade hokejiste je čakalo peklenskih 20 minut.

Dobro delo v obrambi je pot do uspeha


Slovenski hokejisti so želeli zadeti še vsaj enkrat že takoj na začetku zadnjega dela. Pripravili so si dve lepi priložnosti, izid pa se žal ni spremenil. Obe ekipi sta se izredno borili, prisotna utrujenost pa je tudi kazala svoje znake in napak je bilo vse več. Tako pri enih, kot tudi pri drugih. Naši risi so si izbrali to pot bolj napadalno taktiko in na ta način nasprotnika poskušali držati čim dlje od svojih vrat. Tudi več strelov so sprožili proti francoskim vratom. Ob priložnosti Galcev se je še naprej izredno trudil Luka Gračnar. Protinapadi so bili slovensko orožje. Ob prodoru je Gregorja Koblarja pokosil francoski branilec in sledil je kazenski strel. Gregor Koblar je kazen izvedel mirno in zadel tretjič za Slovenijo. Domači so izgubljali tla pod nogami, s tem pa tudi živce. Prekrški so pripeljali do prednosti dveh igralcev več tudi za Slovenijo. Po dobrem napadu je nevaren strel sprožil Koblar, ki pa ni uspel premagati nasprotnega vratarja. Kar ni uspelo kapetanu ekipe, je uspelo njegovemu asistentu že po nekaj sekundah igre. Nik Humar je zadel po lepi akciji celotnega napada in si podaril lepo darilo ob svojem rojstnem dnevu. Do konca srečanja je res še ostalo veliko, zato brezglavost ne bi bila dobrodošla. Klop Slovenije je mirila igralce na ledu, ki so vztrajali pri začetem, ponovno odličen pa je bil Luka Gračnar, ki je spravljal v obup Francoze. Domači so občasno posegli po nedovoljenih prijemih, kar je sodnik znal kaznovati, Slovenija pa je tako imela skora dve minuti igre z dvema igralcema več. Pol minute je zadostovalo, da so risi dosegli še peti zadetek. Organizacijo je na svojo palico vzel Jure Sotlar, Nik Humar pa je bil zbran in natančen neposredno pred golom nasprotnika. Preostanek srečanja se je branilo le še prednost in ničlo vratarja Gračnarja. Ne le zaslužena, ampak zmaga osvojena z glavo.

In kot so hokejisti obljubili, so tudi naredili. Ob koncu so lahko skupaj zapeli Zdravljico. A evforije ni. Jutri je nov dan in nov pomemben dvoboj.

Svetovno prvenstvo U20, divizija I, skupina A, Amiens, Francija, tretji krog:

Francija : Slovenija 0:5
(0:1, 0:1, 0:3)

Amiens, dvorana Coliseum. Gledalcev: 1.500. Sodniki: Salonen (Finska), Riisom – Birker (Danska), Tschirner (Italija)

Strelci: 0:1 Pesjak (Podrekar, Kozar, 17.), 0:2 Petelin (Oberstar, Pesjak, 38.), 0:3 Koblar, 46., PS,  0:4 Humar (Sotlar, Pesjak, 49., PP1), 0:5 Humar (Sotlar, Pesjak, 59., PP2)

Kazenske minute: Francija 24 (0, 4, 10+10 (Crinon), Slovenija 10 (6, 2, 2)
Streli na gol: Francija 44 (17, 14, 13), Slovenija 27 (8, 5, 14)
Igralca tekme: Romain Carpentier (Francija), Miha Pesjak (Slovenija)

Slovenija Gračnar, Trelc, Repe, Humar, Škrjanec, Snoj, Kozar, Logar, Pesjak, Sotlar, Kalan, Uduč, Koblar (C), Podrekar, Stan, Zupan, Oberstar, Truden, Petelin, Pem, Planko, Židan. Trener: Gorazd Drinovec.