Leta 2016 bo v Torontu potekal hokejski svetovni pokal, na katerem se bo pomerilo osem ekip. Nastopile bodo Kanada, Češka, Finska, Rusija, Švedska, ZDA, selekcija Evrope in selekcije Severne Amerike do 23 let.

V soboto je prišla potrditev, da bomo leta 2016 znova priča svetovnemu pokalu v hokeju na ledu. Novico so na novinarski konferenci potrdili predstavniki lige NHL in združenja igralcev v najmočnejši ligi NHL (NHLPA), na dogodku pa je sodeloval tudi slovenski zvezdnik Anže Kopitar. Organizacijo svetovnega pokala sta prevzeli liga NHL in združenje igralcev NHLPA v sodelovanju z Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF). Vse organizacije pričakujejo, da bo na tekmovanju nastopilo več kot 150 najboljših igralcev, ki nastopajo v ligi NHL.

Osem ekip bo razdeljeno v dve skupini, kar pomeni, po štiri ekipe v vsaki skupini. Ekipe se bodo v skupini pomerile med seboj, prvo in drugouvrščeni ekipi pa se bosta uvrstili v polfinale. Ekipi, ki bosta zmagali v polfinalu, se bosta pomerili v finalu, kjer bo zmagala ekipa, ki bo prva zbrala dve zmagi (t.i. best of three). Tekmovanje bo potekalo med 17. septembrom in 1. oktobrom.

Na pokalu bodo nastopile reprezentance Kanade, Češke, Finske, Rusije, Švedske in ZDA ter selekciji Evrope in selekcije Severne Amerike do 23 let. Selekcijo Evrope bodo sestavljali igralci iz držav, ki samostojno ne nastopajo na pokalu, kar pomeni, da jo bodo sestavljali tudi slovenski hokejisti. Tekme se bodo igrale po pravilih lige NHL, za sojenje bodo skrbeli sodniki iz lige NHL, prav tako bodo dimenzije igrišč po pravilih lige NHL.

”Zelo smo zadovoljni, da sodelujemo z združenjem igralcev in da bomo organizirali tekmovanje, ki bo brez dvoma največji hokejski dogodek. Za sodelovanje in pomoč bi se zahvalili tudi Mednarodni hokejski zvezi in članom IIHF,” je po potrditvi pokala dejal komisar lige NHL Gary Bettman.

”Pričakujemo, da bo svetovni pokal najbolj tekmovalen turnir, na katerem bodo nastopili najboljši igralci in športniki. Veselimo se že sodelovanja z ligo NHL, IIHF in nacionalnimi zvezami. Pričakujemo, da bo takšen dogodek pripomogel k prepoznavnosti in razvoju hokeja na ledu,” pa je dejal izvršni direktor NHLPA Don Fehr.