Sreda bo na olimpijskih igrah v Sočiju v znamenju četrtfinalnih obračunov, kjer bo nastopila tudi Slovenija. Rise čakajo Švedi, ki so v skupini A osvojili prvo mesto. Z aktualnimi svetovnimi prvaki se je Slovenija do zdaj pomerila dvakrat.

Švedska hokejska izbrana vrsta je v skupini A olimpijskih iger v Sočiju zmagala vse tri tekme. Za začetek je bila boljša od Švedske s 4:2, nato je imela kar nekaj dela s Švico, premagala jo je z 1:0, za konec pa je bila boljša še od Latvije s 5:3. Ob zmagah pa je v švedskem taboru za slabo voljo poskrbela le poškodba hrbta kapetana Henrika Zetterberga, ki je predčasno končal z nastopi na tekmovanju.

Tri krone so sicer v Soči pripotovale kot aktualni svetovni prvaki, skupaj so osvojili devet zlatih medalj na svetovnih prvenstvih. Na olimpijskih igrah so se najžlahtnejšega odličja razveselili dvakrat, prvič leta 1994 v Lillehammerju, nazadnje pa leta 2006 v Torinu. Na zadnjih igrah v Kanadi so Švedi osvojili peto mesto.

Vratarji:
Jhonas Enroth (Buffalo Sabres, NHL), Jonas Gustavsson (Detroit Red Wings, NHL), Henrik Lundqvist (New York Rangers, NHL)
Branilci:
Alexander Edler (Vancouver Canucks, NHL), Oliver Ekman-Larsson (Phoenix Coyotes, NHL), Jonathan Ericsson (Detroit Red Wings, NHL), Niklas Hjalmarsson (Chicago Blackhawks, NHL), Erik Karlsson (Ottawa Senators, NHL), Niklas Kronwall, Detroit Red Wings (NHL), Johnny Oduya (Chicago Blackhawks, NHL), Henrik Tallinder (Buffalo Sabres, NHL)
Napadalci:
Daniel Alfredsson, Detroit Red Wings (NHL), Nicklas Bäckström (Washington Capitals, NHL), Patrik Berglund (St. Louis Blues, NHL), Jimmie Ericsson (Skelleftea AIK, SWE), Loui Eriksson (Boston Bruins, NHL), Johan Franzén (Detroit Red Wings, NHL), Carl Hagelin (New York Rangers, NHL), Marcus Krüger (Chicago Blackhawks, NHL), Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche, NHL), Daniel Sedin (Vancouver Canucks, NHL), Jakob Silfverberg (Anaheim Ducks, NHL), Alexander Steen (St. Louis Blues, NHL), Henrik Zetterberg (Detroit Red Wings, NHL), Gustav Nyquist (Detroit Red Wings, NHL)

Švedska reprezentanca je sestavljena iz igralcev, ki igrajo v ligi NHL. Le napadalec Jimmie Ericsson nastopa v domačem državnem prvenstvu za Skellefteo AIK. Med vratnicami je huda konkurenca, a jasno je, da je številka ena Henrik Lundqvist, ki velja za enega najboljših čuvajev mreže na svetu. Nič drugače ni v obrambi in napadu. Med branilci imajo sicer glavno besedo Niklas Kronwall, Erik Karlsson in Oliver Ekman-Larsson. V napadu, kot že omenjeno, so se igre že končale za prvega zvezdnika Henrika Zetterberga. Vendar pa so tudi še Daniel Sedin, njegov dvojček Henrik manjka prav tako zaradi poškodbe, Daniel Alfredsson, Nicklas Bäckström, Louis Eriksson in drugi.

RodmanMarcel_DC

Slovenski hokejisti so se s Švedi do zdaj pomerili le dvakrat. Obakrat na svetovnem prvenstvu elitne divizije. Obakrat je do obračuna prišlo na prvenstvu na Švedskem. Prvič leta 2002, ko so bile Tri krone boljše z 8:2, zadetka za Slovenijo sta dosegla Toni Tišlar in Marcel Rodman, ki sodeluje tudi na igrah. Drugič sta se tekmeca pomerila na zadnjem prvenstvu, Švedi pa so zmagali z 2:0. V sredo se bo tekma začela ob 9. uri zjutraj.

28.04.2002 Švedska Goteborg 2:8(1:1,0:4,1:3) M. Rodman, Tišlar

SPA

11.05.2013 Švedska Stockhölm 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

SPA

FOTO: Drago Cvetanovič