Svetovno prvenstvo do 20 let v nemškem Garmisch-Partenkrchnu se preveša v zaključno fazo tekmovanja. Danes zvečer, ko se bosta udarili reprezentanci Slovenije in Norveške, pa bi že lahko dobili zmagovalca turnirja.

Nemci z eno nogo že v ”Eliti”

Reprezentanca Nemčije je bila že na začetku označena za favorita skupine, nekdanja članica Elitne divizije pa je na dobri poti, da uspeh ponovi in se po letu dni vrne med najboljših deset mladih reprezentanc na svetu. Prvo mesto ji dokončno lahko potrdi že slovenska točka proti Norveški. Majhne teoretične možnosti za uspeh ima še nocojšna slovenska nasprotnica, ki bi morala najprej po rednem delu premagati Rise, jutri pa še gostitelje.

Zanimiv boj se obeta tudi za obstanek, za katerega se bosta najverjetneje borili reprezentanci Avstrije in Velike Britanije, naši severni sosedi pa si lahko obstanek zagotovijo že danes z zmago po rednem delu proti Belorusiji.

Prvi cilj izpolnjen, zdaj po medaljo!

Pred odhodom iz pripravljalne baze na Bledu je bilo veliko govora o močnih nasprotnikih v skupini A, kamor je bilo po novi razdelitvi dodeljenih najboljših šest ekip prve divizije, vendar je odličen uvod z zmagama proti Avstriji in Veliki Britaniji pregnal skrbi. Slovenija si je že po uvodnih dveh krogih praktično zagotovila obstanek med najboljših 16 na svetu in bo tam zanesljivo igrala tudi prihodnje leto. Torej, cilj, ki si ga je vodstvo reprezentance zadalo pred odhodom, je izpolnjen.

Slovenija trenutno zaseda četrto mesto in ima točko zaostanka za Norveško in Belorusijo, s katerima se bo udarila v zadnjih dveh krogih. Možnosti za visoko drugo mesto na turnirju in posledično 12. mesto na svetu so povsem odprte in pričakovanja proti doslej neprepričljivima konkurentoma so realno visoka. Slovenski podmladek, ki že deseto leto zapored igra v prvi diviziji bi s tem uspehom tudi presegel doslej najvišjo uvrstitev na svetovni jakostni lestvici za eno mesto in se še približal najboljšim.

Odločale bodo malenkosti

Slovensko in norveško reprezentanco v vseh statističnih kategorijah ločijo malenkosti, ki bodo odločale tudi danes. Skandinavci so imeli že na prvi tekmi z Britanci ogromno težav z zaprtim sistemom, proti Belorusom pa nikakor niso našli odgovora na forecheck in tekmo izgubili z 2:3. V sredo so premagali neprepričljive Avstrijce s 5:2 in s šestimi točkami zasedajo tretje mesto.

Hoff je zabil štiri goleNjhovo najmočnejše orožje bi moral biti napad, zgrajen okoli mladega zvezdnika Sondreja Olsna, ki ima pri 19 letih že izkušnje iz lige NHL, ampak glede na renome je doslej pokazal bore malo. S štirimi goli je najuspešnejši Magnus Hoff (na sliki, #10), štiri točke ima tudi Jonas Knutsen.

Zadnji dve tekmi bosta za slovenske borce vsekakor najtežji. Po treh tekmah v petih dneh in po bolečem porazu proti gostiteljem, je včerajšnji prosti dan prišel kot naročen, videti pa je bilo, da je sredina tekma v glavah pustila posledice, ki so bile na današnjem treningu že neopazne. Večjih poškodb ni, le nekaj razbolelih mišic in oteklin, ki pa bodo na tekmi že pozabljene.

Predzadnja tekma slovenske reprezentance na SP proti Norveški se bo začela ob 19. uri.

Postava Norveške:

Vratarja
: Kenneth Sorli Eriksen (Manglerud Star Oslo), Lars Volden (Espoo Blues);

Branilci
(7): Linus Juell, John Nicolay Nasgaard (oba Valerenga Oslo), Joakim Hjelm (Stavanger Oilers), Iver Haaland (Stjernen Fredrisktad), Jens Ulrik Bacher (Frisk Asker), Adrian Danielsen (Drummondville Voltigeurs); Emil Froshaug (Manglerud Star Oslo);

Napadalci
(13): Sander Valde (Rosenborg Trondheim), Magnus Hoff (Valerenga Oslo), Markus Soberg (Frolunda Goteborg), Andres Pedersen (Sparta Sarpsborg), Sondre Olden (Erie Otters), Michael Stenersen (Stjernen Fredrikstad), Ole Daniel Setsaas (Williston Northampton School), Michael Haga (Lulea HF), Espen Salo (Manglerud Star Oslo), Olai Sveine Jahannesen (Lorenskog IK), Jonas Knutsen (Prince Albert Raiders), Mathias Trettenes (Stavanger Oilers), Aleksander Reichenberg (Lillehammer IK);

Selektor: Orjan Lovdahl