Risi so danes v Oslu odigrali prvo tekmo olimpijskih kvalifikacij skupine F in morali priznati premoč Dancem s 4:3. V izjemno težki skupini jih jutri čaka obračun z domačini Norvežani. 

Izbranci selektorja Matjaža Kopitarja so se pred turnirjem v celoti zbrali šele v Oslu, manjši del ekipe se je pripravljal na Bledu, večina igralcev pa je priprave na novo sezono opravila v svojih klubih. Ravno zato, ker so se igralci pripravljali že v svojih klubih, reprezentanca ni mogla odigrati prijateljskih tekem, 

Danci doslej še niso igrali na olimpijskih igrah in so prišli v Oslo v vlogi favoritov. Začeli so agresivno in napadalno. Takšno igro so pokazali že na pripravljalnih tekmah, ki so jih odigrali pred prihodom na turnir. Z igralcem več, ko je bil izključen kapetan Anže Kopitar, so prvič spravili plošček v mrežo vratarja Krošlja v 3. minuti. Do konca tretjine so zadeli še dvakrat, od tega enkrat z igralcem več na ledu. Na koncu tretjine je bil izključen eden izmed danskih igralcev, kar je takoj na začetku 2. tretjine izkoristil Jan Drozg. Po podaji Anžeta Kopitarja in Klemna Pretnarja je plošček pospravil za hrbet vratarja Dahma. A že minuto kasneje so Danci izkoristili nezbranost risov in vodstvo ponovno povišali na 3.

V zadnji tretjini so risi zaigrali, kot znajo. Najprej je zadel Jan Urbas, nato še Miha Verlič in zadišalo je po izenačenju. Selektor Kopitar je sicer dobro minuto pred koncem tekme poskusil s šestimi igralci na ledu, a do izenačenja žal ni prišlo. 

”Moramo graditi na drugi in tretji tretjini, ko smo Dancem skrili plošček. V zadnji tretjini smo pokazali, iz kakšnega testa smo, da znamo in zmoremo. Jutri je tekma z Norveško in to tekmo moramo dobiti,” je po tekmi razmišljal strelec drugega zadetka Jan Urbas

Selektor Matjaž Kopitar je povedal, da je ekipa v prvem delu igre prejela tri prepoceni gole, napravili pa so tudi nekaj nepotrebnih prekrškov. ”Navsezadnje smo pokazali, da znamo igrati in da imamo odlične igralce. Res pa je, da smo vmes skrajšali klop in malo spremeniti sistem igre. Dokazali smo, da znamo in se lahko kosamo z najmočnejšimi reprezentancami. Izgubili smo za en gol, a zgodi se lahko še marsikaj. Ni razloga, da bi sklanjali glave. Tukaj smo izzivalci. Polovico tekme smo odigrali dobro in upam, da bomo jutri igrali tako dobro, kot smo danes drugo polovico tekme,” je povedal po tekmi. 

V petek, 27. avgusta, ob 21.00 bo nasprotnik risov reprezentanca Norveške.

Danska – Slovenija 4:3 (3:0,1:1, 0:2)

1:0 – 3’ Nikolaj Ehlers (PP1)
2:0 – 13’ Frederik Storm (PP1)
3:0 – 15′ Patrick Russel
3:1 – 21′ Jan Drozg (PP1)
4:1 – 22’ Nikolaj Ehlers

4:2 – 50’ Jan Urbas (PP1)  

4:3 – 58’ Miha Verlič

Celotna statistika: 

https://www.iihf.com/en/events/2022/ogqmf/gamecenter/statistics/27521/1-den-vs-slo

Slovenija: 

Krošelj/Gračnar, Kopitar (K), Urbas, Verlič, Kuralt, Gregorc, Pavlin, Sabolič, Tičar, Jeglič, Zajc, Ograjenšek, Čepon K., Logar, Pretnar, Podlipnik, Drozg, Magovac, Maver, Pance, Simšič. 

Selektor: Matjaž Kopitar