Mlada slovenska reprezentanca do 20 let je včeraj odigrala svojo prvo pripravljalno tekmo v zadnjem sklopu priprav na svetovno prvenstvo, ki se že v nedeljo pričenja v Asiagu v Italiji. Delo ni bilo lahko, tega pa nihče niti ni pričakoval. Japonci so zelo zahteven nasprotnik, ravno zaradi tega so morali mladi Risi vložiti veliko trdu, da so s preobratom prišli do prestižne zmage.

Kranjski napadalec Tilen Kalan je poskrbel za izenačenje in vnovčil prednost igralca več. Dan po tekmi je o njej razmišljal takole: »Včerajšnjo tekmo proti Japonski smo začeli zelo dobro. V drugi tretjini je prišlo do padca koncentracije, kar se je hitro poznalo na rezultatu, vendar smo se hitro zbrali in pobrali. V zadnji tretjini smo pokazali iz kakšnega testa smo, da gre za zrelo ekipo, da znamo obrniti take težke tekme sebi v prid. Pokazale so se tudi naše napake, elementi, ki jih je treba še dodatno izpiliti. Gre predvsem za podrobnosti, predvsem v power playu.«

Pokazali smo iz kakšnega testa smo (foto: Drago Cvetanovič)

Pokazali smo iz kakšnega testa smo (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenci se na prvenstvo v Italijo odpravljajo z željo po ohranitvi statusa v trenutnem rangu svetovnega hokeja. Zato je zelo primerno iskati nasprotnike, ki igrajo podobno, kot neposredni konkurenti za obstanek. Japonci, ki se tudi pripravljajo za svoj nastop na prvenstvu, svoje znanje pilijo v jeseniški Podmežakli. »Japonce bi lahko v nekaterih stvareh primerjali z Avstrijo ali Italijo, ki sta naša največja konkurenta v borbi za obstanek.  Predvsem je to njihova hitrost, so zelo hitri, celo hitrejši od omenjenih konkurentov. Igrajo zelo agresivno, so pa tehnično avstrijski in italijanski hokejisti zanesljivo korak pred njimi. So kvalitetna reprezentanca, ki je že včeraj znala pokazati, kje so naše slabosti,« je o Japoncih kot pripravljalnem partnerju razmišljal Tilen.

Najraje bi presenetil Norvežane (Foto: Drago Cvetanovič)

Najraje bi presenetil Norvežane (Foto: Drago Cvetanovič)

Kljub temu, da reprezentanti iz dneva v dan postavljajo podrobnosti v okviru priprav na svoje mesto, pa sem ter tja misli uhajajo že v Asiago. Cilj je povsem jasen. Obstanek je prioriteta, nekje pa obstaja še želja, morda celo cilj, presenetiti kakšnega od velikih. »Seveda je naš cilj pripraviti kakšno presenečenje trem ekipam, ki se bodo borile za elito, po tihem si vsi želimo medalje, realnost pa je zanesljivo obstanek v diviziji. Ta naša generacija ima zanesljivo slabe spomine na prvenstvo v Italiji. Pred dvema letoma smo kot člani U18 izpadli iz skupine A v B divizije I. Želimo pokazati, da je bil izpad nek slab trenutek, nek splet naključij, da smo dosti boljša ekipa in da nam je mesto v tej skupini,« je prepričan v obstanek in izpolnitev prvotnega cilja Tilen Kalan. In koga ima v mislih kot najbolj želeni cilj presenečenja? »Najraje bi presenetil Norvežane,« je za konec pogovora povedal napadalec iz Kranja. Naj se mu uresniči želja.