Začelo se je leta 2002, ko je Slovenija, kot še nerangirana država, dobila povabilo mednarodne zveze IIHF za nastop na svetovnem prvenstvu v inline hokeju v Nürembergu v Nemčiji, na katerem je nastopilo 16 držav, ki so bile razdeljene v štiri skupine. Slovenija je bila izžrebana v prvo skupino, skupaj s Finsko, Brazilijo ter Madžarsko. Svetovno prvenstvo v inline hokeju je do leta 2002 potekalo le v eni jakostni skupini, po tem prvenstvu pa se je razdelilo na elitno A (osem najboljših reprezentanc) ter B skupino (preostalih osem reprezentanc).

V svoji predtekmovalni skupini se je Slovenija s porazom proti Finski (14-2) ter dvema zmagama – proti Braziliji (7-2) ter Madžarski (12-1) uvrstila na drugo mesto, kar je avtomatično pomenilo tudi uvrstitev v na novo nastalo skupino A svetovnega hokeja – med osem najboljših reprezentanc na svetu. V drugem delu prvenstva je Slovenija najprej doživela poraz proti kasnejšim svetovnim prvakom Švedom (7-2), nato pa še proti Slovakom (13-2), v zaključku pa v tekmi za 7. mesto premagala naše sosede Avstrijce (8-5) ter tako pristala na končnem 7. mestu.

V sezoni 2003 je svetovno prvenstvo ponovno potekalo v Nürembergu – tokrat je slovenija kot članica elitne skupine A v svoji predtekmovalni skupini skupaj s Finsko, Nemčijo in Slovaško. Zaradi treh porazov v prvem delu – najprej z Nemčijo (10-7), nato s kasnejšimi svetovnimi prvaki Finci (17-3), za konec pa še s Slovaško (8-7), se je Slovenija uvrstila na zadnje mesto v svoji predtekmovalni skupini. To je pomenilo dodatne kvalifikacije za obstanek v A skupini, kjer se je naša izbrana vrsta srečala z eno izmed dveh najbolje uvrščenih ekip skupine B, Japonsko. Po napeti tekmi in zmagi v podaljšku (9-8), si je naša izbrana vrsta priigrala obstanek v skupini A ter nastop v četrtfinalu, kjer pa je izgubila proti reprezentanci ZDA (8-5). Tako kot leto poprej je Slovenija končala prvenstvo na končnem 7. mestu, ki si ga je priigrala v zadnji tekmi proti Avstriji z zmago 6-5.

Nemčija je gostila tudi svetovno prvenstvo leta 2004, le da je bilo prvenstvo tokrat v Bad Tölzu. Slovenija je bila v svoji skupini skupaj s Švedsko, ZDA ter Slovaško. Ponovno so v predtekmovanju sledili trije porazi in sicer proti Švedski (13-2), proti kasnejšim svetovnim prvakom ZDA (6-3) ter tesen poraz proti Slovaški (6-5 po kazenskih strelih). Po enakem sistemu kot leta 2003, je Slovenija ponovno igrala dodatno tekmo za obstanek v skupini A proti Braziliji in si z visoko zmago 15-0 priborila obstanek med elito ter nastop v četrtfinalu, kjer pa so bili Finci premočni (9-2). V kasnejši tekmi za 7. mesto so bili naši nasprotniki ponovno Avstrijci, ki pa so tokrat zmagali po izvajanju kazenskih strelov z rezultatom 4-3. Slovenija je tako na koncu pristala na 8. mestu.

V sezoni 2005 se je po treh nastopih v Nemčiji prvenstvo selilo v Kupio na Finskem. Slovenska reprezentanca je žal tudi tokrat v svoji predtekmovalni skupini doživela tri poraze – proti ZDA (5:1), Nemčiji (7:3) ter Slovaški (10:4). V tekmi za obstanek med elito so naši fantje premagali Veliko Britanijo s tesnim izidom 5:4, nato pa v četrtfinalu skorajda presenetili favorizirane domačine Fince, ki so naše uspeli premagati šele po streljanju kazenskih strelov (redni del se je zaključil z rezultatom 6:6).
V kasnejši tekmi za razvrstitev so bili tokrat “risi na koleških” prepričljivo uspešnejši od Avstrijcev z rezultatom 8:3 in tako zasedli končno 7. mesto. Naslov svetovnih prvakov v sezoni 2005 je osvojila reprezentanca Švedske.

In-line hokejska reprezentanca Slovenije je na svetovnem prvenstvu 2007 v Nemčiji dosegla tisto, kar ji pred tem ni nihče pripisoval (niti odstotka možnosti) kaj še-le, da bi si v predtekmovanju prislužila kakšno točko. Toda padali so nasprotniki, kot so Švedi, Finci, Slovanki in tako si je Slovenija v predtekmovalni skupini zasluženo priborila prvo mesto z vsemi možnimi točkami. V četrt finalu pa se nam je zgodil športni, ampak boleč poraz, ki se ga trudimo čim prej pozabiti, poraz proti Avstrijcem. Ker smo v skupaj dveh predtekmovalnih skupinah dosegli največ točk smo ponovno prekrižali hokejske palice z Slovaki in jih za 5. mesto premagali kar z 9:0. Na koncu smo osvojili 5. mesto, ki ga na svetovnih prvenstvih ni uspelo osvojiti še nobenemu od moštvenih športov pri nas. V finalu svetovnega prvenstva pa sta zaigrali reprezentanci Švedske in Finske, dve reprezentanci, ki ju je Slovenija edina porazila. Najbolj koristen igralec prvenstva pa je vratar Slovenije Gašper Krošelj. Dokaz več, da je in-line hokej z blagovno znamko risa postal polnopravni član elite oz. družbe najboljših.

Osebna izkaznica
Naziv: Inline
Naslov: Podpeč 7
Predsednik: Bernard Urbanija
Telefon: +386 41 679 826
E-naslov: info@inline.si
Spletna stran: http://www.inline.si/