Katovice, 23.04.2016 – Slovenska hokejska reprezentanca je z odliko pričela svetovno prvenstvo v Katovicah. Po prvi tretjini, ki ni postregla z veliko streli, so Slovenci nadaljevali napadalno, ostro in hitro in napolnili japonsko mrežo. Tudi nekaj nižji ritem v zadnji tretjini ni Japoncem omogočal nič več, kot le častni zadetek. Led je prebit.        

Pomembnost prvega srečanja na prvenstvu ni kaj posebej vplivala na slovensko reprezentanco. Risi so prevzeli vajeti igre v svoje roke in takoj pričeli z narekovanjem tempa. Podobno kot na Jesenicah, so si tudi v Katovicah hitro priigrali prednost igralca več. Obetaven power play ni dal želenega vodstva, slovenska izbrana vrsta pa je napadala še naprej. Okoli vrat je poskušal Miha Verlič, v protinapadu pa je Jan Urbas priigral vodstvo Sloveniji. Sledila je igra z igralcem menj, kjer so Japonci zapretili malo pred iztekom kazni. Nato je bila igra ponovno slovenska, žal pa brez pravega zaključka. Ob koncu so zaigrali še z igralcem več, skoraj minuta in pol kazni pa je ostala za začetek drugega dela.

Jan Urbas se veseli zadetka za vodstvo

Jan Urbas se veseli zadetka za vodstvo

Pred začetkom druge tretjine so Japonci zamenjali vratarja. Med vratnici je stopil Takuto Onoda. Ob tem so dobili tudi malo kazen zaradi zavlačevanja igre in Risi so imeli kar dva igralca več na ledu. Najlepša priložnost se je ponudila Žigi Jegliču, ki je zgrešil iz neposredne bližine. Ob igri petih proti štirim so Risi le kronali premoč in Jan Urbas je še drugič na tekmi zadel. Igra Japoncev je bila preslab odgovor slovenski razigranosti. Za razliko od prve tretjine, so Slovenci v drugi priložnosti kar vrstili in jih tudi izkoriščali. Ob novem power playu je iz gneče zadel Miha Verlič, nekaj kasneje je svojo priložnost z lepim zadetkom zaključil Aleš Mušič, v zadnji minuti pa je ponovno udaril Miha Verlič. Lepa in povsem zaslužena prednost naše reprezentance je odraz odgovorne igre celotne ekipe.

Hitro do gola tudi v drugi tretjini in potem je bilo vse lažje

Hitro do gola tudi v drugi tretjini in potem je bilo vse lažje

Igra v zadnji tretjini je bila še naprej v domeni slovenske reprezentance. Ritem je nekoliko upadel, a vprašanja o zmagovalcu že dolgo ni bilo več. Risi so vrstili akcije, ponujale so se tudi priložnosti ob igralcu več, medtem, ko so delo ob igri z igralcem manj opravili zelo suvereno. A se je ob izteku tretjine zgodila tudi napaki, ki je vodila v japonski protinapad in znižanje izida. Bilo je 1:5. A kot da Risi niso želeli izgubiti niti ene same tretjine na prvenstvu, so ponovno udarili z vso silo. Najprej je Ken Ograjenšek zadel takoj pod dobljenem sodniškem metu Aleša Mušiča, manj kot minuto kasneje pa je končni izid postavil Žiga Pance.

Slovenija se veseli prve zmage

Slovenija se veseli prve zmage

Po vsem videnem so si Risi zmago še kako zaslužili. Nekaj slovenskih navijačev je ob koncu pozdravilo Rise, za najboljšega v slovenski vrsti pa je bil izbran kapetan Jan Urbas. Jutri Rise čaka nov težak preizkus, nasprotnik bo Italija. Tekma se prične ponovno ob 13.00.

Japonska : Slovenija 1:7
(0:1, 0:4, 1:2)

Katovice, Spodek Arena. Gledalcev: 1300. Sodniki: Kaukokari (FIN), Rohatsch (GER), Haurum (DEN), Semjonov (EST)

Strelci: 0:1 Urbas (Pance, Kovačevič, 8.), 0:2 Urbas (Repe, Verlič, 22., PP1), 0:3 Verlič (Urbas, Kristan, 30., PP1), 0:4 Mušič (Ograjenšek, Kuralt, 34.), 0:5 Verlič (Urbas, Pance, 40.), 1:5 Kuji (Yamashita, 55.) 1:6 Ograjenšek (Mušič, 58.), 1:7 Pance (Urbas, Verlič, 59.)

Kazenske minute: Japonska 14 (4, 6, 4), Slovenija 8 (2, 2, 4)
Streli na gol: Japonska 9 (1, 6, 2), Slovenija 29 (3, 14, 12)

Slovenija: Kristan, Krošelj, Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Hebar, Tičar, Repe, Gregorc, Verlič, Pance, Urbas, Pretnar, Vidmar, Kuralt, Mušič, Ograjenšek, Milovanovič, Pešut, Koblar, Ropret. Selektor: Nik Zupančič.

Fotogalerija