10. februar 2017, Katovice – Italijanska reprezentanca je nasprotnik, s katerim se je slovenska izbrana vrsta v četrt stoletja svoje zgodovine srečala največkrat in bila na skupno osemintridesetih obračunih polovično uspešna. V kolikor slednjemu podatku dodamo še dejstvo, da bodo tudi naši zahodni sosedje spomladi nastopali v elitni diviziji svetovnega hokeja, se je drevi z obeh strani ledu obetalo resno merjenje moči. Risi so uvodoma sicer potrebovali nekaj trenutkov, da je na ledeni ploskvi vse sedlo na svoje mesto, a ko se je to zgodilo, ni bilo več nobenega dvoma o zmagovalcu nocojšnega večera.

Izbranci selektorja Zupančiča so prvo priložnost dobili že v uvodu srečanja, ko je bil za dve minuti izključen eden izmed italijanskih napadalcev. Slovenski “power-play” ni stekel, tako kot bi moral, in Italijani so se uspešno obranili. Risi so imeli pobudo in s streli na gol večkrat poskušali premagati italijanskega čuvaja mreže, a je slednja ostala nedotaknjena. Nepravilno zadrževanje nasprotnika je botrovalo izključitvi na slovenski strani ob izteku prvega dela srečanja. Italijanski hokejisti niso potrebovali veliko, da so se organizirali  pred slovenskim golom in v 18. minuti s strelom Marca Insama tudi povedli.

V nadaljevanju je slovenski stroj začel umirjeno, a zanesljivo mleti italijansko obrambo. Prve sadove disciplinirane igre so naši fantje poželi v 29. minuti, ko je, po podaji Erika Panceta, mrežo Italije zatresel Matic Podlipnik ter poravnal rezultat. Dobri dve minuti kasneje je bil na pravem mestu kapetan Jan Urbas, ki je sprejel podajo Mihe Verliča, poslal pak čez rdečo golovo črto ter slovensko četo popeljal v vodstvo 2:1. V 38. minuti se je zgodba ponovila. Tokrat so jo zagrešili “stari mački”. Ob asistencah Davida Rodmana ter Andreja Tavžlja, je kapetan Jan Urbas zadel še drugič v tem večeru in pred zadnjim odmorom slovensko prednost povišal na 3:1.

Zadnjih dvajset minut je minilo v znamenju premišljene igre na slovenski strani ter poskusih italijanskih hokejistov, da znižajo rezultat ter se vrnejo v igro. Temu upanju je v 52. minuti naredil konec Miha Verlič – tokrat ob asistenci Jana Urbasa, ki je tako še v četrto premagal nasprotnikovega golmana. Italijanska obramba je na tej točki razpadla, saj je v 53. minuti ob podaji Erika Panceta zadel Jaka Ankerst, dve minuti kasneje pa za 6:1 še David Rodman; podajalca sta bila tokrat Luka Vidmar in ponovno Jan Urbas. Italijanska izbrana vrsta je še naprej poskušala in dobre tri minute pred koncem tudi uspela znižati izid na 6:2 – to pa je bilo tudi vse.

Slovenija je tako v Katovicah vpisala še drugo zmago in se bo jutri ob 15.00 z Ukrajino borila za prvo mesto na turnirju. Neposredni prenos bo mogoče spremljati tukaj.

Slovenija – Italija 6:2 (0:1, 3:0, 3:1)

Arena Spodek, 200 gledalcev
Glavna sodnika: Bartosz Kaczmarek, Przemyslav Kepa; Linijski sodnik: Pawel Kosidlo

0:1 – 17:54 Insam (Gellert, Frigo) PP1
1:1 – 28:13 Podlipnik (Pance)
2:1 – 30:16 Urbas (Verlič)
3:1 – 37:03 Urbas (Tavželj, Rodman D.)
4:1 – 51:22 Verlič (Urbas)
5:1 – 52:50 Ankerst (Pance)
6:1 – 54:50 Rodman D. (Urbas, Vidmar) PP1
6:2 – 56:42 Ramoser (Kostner D.) PP1

Streli: Slovenija 38 (11, 14,13); Italija 20 (3, 7,10)
Kazni: Slovenija 4 (2, 0, 2); Italija 6 (2, 2, 2)

Igralec tekme za Slovenijo: Jan Urbas

SLOVENIJA: Pintarič/Hočevar, Vidmar, Pretnar, Podlipnik, Tavželj, Čepon M., Čepon K., Selan, Magovac, Rodman D., Urbas, Verlič, Goličič, Uduč, Zajc, Simšič, Koblar, Hebar, Pance E., Jezovšek, Ankerst, Selektor: Nik Zupančič