Skoraj dve leti in pol oziroma po točno 29 mesecih po zadnji reprezentančni akciji, se bodo od četrtka dalje znova na ledu v dresih Slovenije borile tudi naše hokejistke. Žensko člansko reprezentanco v Nottinghamu čaka zadnji predkvalifikacijski turnir, na katerem se bodo varovanke Acija Ferjaniča pomerile s Korejkami, Britankami in Islandkami.

Risinje so v Nottingham, ki je pred mesecem dni gostiteljstvo turnirja prevzel od Južne Koreje, kjer bi turnir moral sprva potekati, prišle v ponedeljek zvečer. Pod strogimi pravili in ukrepi IIHF-a v boju proti koronavirusu se zdaj pripravljajo na prvo tekmo, ki jih v četrtek, 7. oktobra, ob 14. uri po lokalnem času čaka proti Južni Koreji, ki je sicer največji favorit za uvrstitev na finalne kvalifikacije, ki jih bo od 11. do 14. novembra gostila švedska Lulea.

Dekleta pred prihodom v Anglijo niso imela skupnih priprav, opravile bodo le dva treninga na ledu, nato jih čaka prvi boj. Moč turnirja je sicer precejšnja neznanka, kajti nobena od ekip zadnji dve leti in pol ni merila moči na tekmi.


V postavi Slovenk sicer ni praktično nobene neznanke, za Slovenijo bo prvič zaigrala le mlada, 15-letna Arwen Nylaander, ostale risinje pa imajo bogate izkušnje iz raznih olimpijskih kvalifikacij in svetovnih prvenstev.

»Punce so solidno telesno pripravljene, vse je videti v redu,« je po o prvem treningu v Areni Motorpoint dejal selektor Aci Ferjanič.

Ko so Slovenke tekmovale nazadnje, so prav v Veliki Britaniji, natančneje v Dumfriesu, prišle do velikega uspeha, ko so zmagale na turnirju divizije 2A in se prebile v divizijo 1B. Otok se je nazadnje za Slovenke izkazal za srečen kraj.

»Upamo na najboljše. Vse tekme bodo težke, a hkrati nobena reprezentanca ni nepremagljiva. Zelo si želimo dobiti turnir, tudi zato, da bi se lahko vsaj enkrat pomerili z večjimi reprezentancami ženskega hokeja kot so Švedska, Slovaška in Francija,« pravi Ferjanič.

Prvi dvoboj risinje čaka s Korejkami, ki so pred tremi leti nastopile na domačih olimpijskih igrah. V letih pred OI so Korejci v svojo ekipo vložili vse in še več, kako so delali v zadnjih dveh letih, pa je velika neznanka.

»S Korejkami smo se nazadnje pomerili na svetovnem prvenstvu leta 2017, torej eno leto pred olimpijskimi igrami. Njihov trenerski štab ni več takšen, kot je bil takrat, ko so jih vodili kanadski strokovnjaki. Nekaj igralk ni več v reprezentanci, a oni imajo velik bazen igralk,« se je na hitro še prvih tekmic dotaknil selektor.

Seznam reprezentantk: