Risi se bodo med 26. in 29. avgustom v Oslu borili za že tretje zaporedne olimpijske igre. V Oslu se bodo pomerili z Norveško, Dansko in Južno Korejo. Trenutno se na Bledu pripravlja pet hokejistov – Anže Kopitar, Jan Drozg, Luka Maver, Klemen Pretnar in Žiga Pavlin. Ostali se pripravljajo v svojih klubih. Reprezentanca se bo v celoti zbrala v nedeljo, 22. avgusta in odpotovala proti Norveški. 

Turnir bo potekal v mehurčku in generalni sekretar HZS Dejan Kontrec se je srečal z nemalo organizacijskimi izzivi. »Najbolj bom vesel, ko bomo vsi na Norveškem, predvsem pa, dokler še zadnji reprezentant ne opravi vseh covid protokolov,« je povedal na druženju z mediji.

Termin je malce neugoden, fantje še niso v pravi tekmovalni formi, a tak je za vse reprezentance. Reprezentanca ima obrise, a igralcev še ni tukaj. Prepričan pa sem, da bomo srčna ekipa, ki bo dala vse od sebe za končni cilj,« je povedal selektor Matjaž Kopitar in dodal, da so v strokovnem štabu preučili nasprotne ekipe. Pripravljalnih tekem pa reprezentanca tokrat ni odigrala. 

Selektorju bosta pomagala Gorazd Rekelj in Kari Savolainen, ki se bo risom pridružil v Oslu. Trener vratarjev Klemen Mohorič bo svoje delo opravil na daljavo. 

Kapetanski trak slovenske reprezentance bo nosil Anže Kopitar, tudi kapetan LA Kings, ki je povedal, da je »lepo biti spet s fanti. Že nekaj časa je, odkar smo bili nazadnje skupaj v Kazahstanu. Škoda, ker ni zbrana cela ekipa, se pa tu pripravljamo kar se da najbolje. Smo na dobri poti, da bomo pripravljeni za prvo tekmo. Upam, da bo šlo, kot smo si zadali, kako se bo odvilo, pa bomo videli. Lahko se vrnemo s tremi zmagami ali tremi porazi.« Hkrati pa dodal, da bo na turnirju veliko odvisno od dnevne forme.

Izkušeni branilec Žiga Pavlin je povedal, da so priprave v majhnem številu lahko tudi prednost. ”Vsakič, ko smo bili v majhnem številu, smo bili morda celo boljši. Delamo na individualnih stvareh in pripravljenost me ne skrbi. Prepričan sem, da so tudi ostali fantje odlično pripravljeni.  Mogoče smo edini v Evropi, ki ne potrebujemo pripravljalnih tekem, ker se tako dobro poznamo.”

S treningi in pripravami so zadovoljni tudi Luka Maver, Jan Drozg in Klemen Pretnar, ki zadnja dva tedna trenirajo na Bledu. Veliko pozornosti namenjajo individualni pripravi. Medtem ko se Jan Drozg in Luka Maver podajata v borbo za svoje prve olimpijske igre, pa sta Klemen Pretnar in Žiga Pavlin že prava veterana, ki imata v lepem spominu olimpijske trenutke. Anže Kopitar na zadnjih igrah v Pjongčangu ni zaigral.