Včeraj se je v Mariboru pričelo 14. IIHF svetovno prvenstvo Divizije II-A, na katerem sodelujejo Slovenija, Avstralija, Hrvaška, Madžarska, Nova Zelandija in Severna Koreja.

Še lansko leto je bilo žensko svetovno prvenstvo razdeljeno na Elitno Divizijo, ter Divizije I, II, III, IV in V. Novi sistem tekmovanja je zajel tudi ženski hokej in tako so Slovenke, ki so lani še nastopale na svetovnem prvenstvu Divizije III, prišle v Divizijo II-A. Če bi letošnje skupine ženskega svetovnega hokeja primerjali z lanskimi, so sicer Slovenke v isti kakovostni skupini svetovnega ženskega hokeja, vendar pa je letos ena divizija manj. Razlog za to tiči v tem, da je letos na svetovno prvenstvo prijavljenih le 32 ekip (lani je sodelovalo 36 ekip).

Na prvenstvu, ki se bo odvijal od 25. Do 31. marca 2012, sodelujejo Slovenija, Avstralija, Hrvaška, Madžarska, Nova Zelandija in Severna Koreja. Favoritinje prvenstva so Madžarke in Korejke in pričakovati je, da bo med njima boj za napredovanje v Divizijo I-B. Za obstanek v Diviziji II-A naj bi se borile Hrvatice in Novo Zelandčanke. Slovenke so lani od letošnjih nasprotnic premagale le Hrvaško z 3:1, izgubile pa so proti Avstralkam s 4:7 in Madžarkam, katerim so morale priznati premoč v podaljšku in so tako izgubile s 3:4.

Več statistik si lahko ogledate na povezavi >>> IIHF < <<