3. maj 2024, Bolzano – Slovenska članska izbrana vrsta je danes v Bolzanu odigrala prvo od dveh preostalih tekem IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-A. Slovenski risi pod selektorsko taktirko Eda Terglava so palice prekrižali z izbrano vrsto Japonske. Opozorilo strokovnega štaba pred tekmo, da Japoncev ne gre podcenjevati, je bilo na mestu, saj so se pokazali za trdega nasprotnika, a so ga naši fantje s skupnimi močmi na koncu strli.

Obe ekipi sta v današnjo tekmo vstopili odločno in tako smo bili že v drugi minuti srečanja priče izključitvama na obeh straneh. V četrti minuti je po napaki japonske obrambe do ploščka prišel Jaka Sodja, ki je podal do Žige Mehleta, ta pa ga je poslal za hrbet japonskega čuvaja mreže. Slovenci so tudi po začetnem vodstvu nadaljevali s poskusi v smeri naspotnikovega gola. Na drugi strani tudi hokejisti iz dežele vzhajajočega sonca niso ostajali dolžni in s hitrimi prodori pred slovenski gol poskušali doseči izenačenje. Gašper Krošelj je polovil vse nevarne ploščke, ki so prileteli v njegovi smeri. V trinajsti minuti je Nik Simšič najprej poskušal iza gola podati v prostor pred vratarjem, a je plošček zletel mimo slovenske palice. Plošček si je ponovno izboril in ga z natančno odmerjenim strelom poslal v japonsko mrežo, ter tako podvojil slovensko vodstvo. Kmalu zatem je sledila izključitev na slovenski strani in s tem priložnost samurajev, da znižajo zaostanek, vendar je slovenska hobotnica Gašper Krošelj odbil vse poskuse nasprotnikov.

Uvodne minute drugega dela so bile v znamenju nekoliko večje pobude na strani japonskih hokejistov, ki so lovili zaostanek dveh zadetkov. V sedemindvajseti minuti je z modre črte poskušal Aleksandar Magovac, a je plošček zadel podstavljeno japonsko palico in zletel mimo gola. Sledila je izključitev v japonskih vrstah. Slovenci so dolgo potrebovali, da so postavili napad v tretjini nasprotnikov, vednar prave priložnosti za strel niso našli. Ta je prišla, ko so bile moči na ledu znova poravnane, japonski vratar pa je bil znova na zanj pravem mestu. Nadaljevanje, ki je sledilo, je bilo bolj uravnoteženo, saj so tudi risi prihajali do priložnosti za strel. Kljub temu pa je naslednji zadetek končal v slovenskem golu. V enem izmed hitrih protinapadov je Japoncem v enaintrideseti minuti uspelo premagati obrambo risov ter prepoloviti slovensko prednost. Do izteka tretjine se je zvrstilo kar nekaj slovenskih poskusov. Najprej je poskušal trojec Beričič – Sodja – Tomaževič, kateremu je zmanjkalo nekaj sreče za nov zadetek risov. Dve minuti pred koncem je lepo priložnost imel tudi Matic Török, ter nato takoj še Jan Drozg, rezultat pa se do odhoda na drugi odmor ni več spremenil.

V zaključnem delu srečanja smo najprej videli nekaj lepih priložnosti tretjega slovenskega napada, nato pa so znova poskušali tudi Japonci, katerim je vedno bolj zmanjkovalo časa. Šest minut pred koncem je samostojno poskušal preigrati japonsko obrambo Jan Drozg. Tudi sicer je bila v zadnjih minutah pobuda na strani Slovencev. Pritisk je Japonce prislil v prekršek in dvominutno izključitev. Trenerski štab je sicer zahteval sodniški pregled posnetka akcije, ki pa je prvotno odločitev zgolj potrdil. Z igralcem več so risi od daleč kar šestkrat poskušali premagati japonskega čuvaja mreže. Poskusi niso bili uspešni, so si pa azijski hokejisti prislužili novo malo kazen. Risi so krožili v nasprotnikovi obrambni tretjini in naenkrat je pred japonskim golom zazevalo precej nebranjenega prostora. To je izkoristil Rok Macuh, ki je pridrsal okoli gola, ter s paralelno podajo plošček poslal do Jana Drozga, ta pa ga je bliskovito poslal v mrežo za končno zmago Slovenije s 3:1.

Jutri rise čaka še zadnji nasprotnik turnirja, reprezentanca Madžarske.


Slovenija – Japonska 3:1 (2:0,0:1,1:0) 

1:0 – 03:43 Mehle (Sodja)
2:0 – 12:40 Simšič (Drozg)
2:1 – 30:39 Nakajima (Otsu)
3:1 – 59:32 Drozg (Macuh)

Streli: SLO 31 (12,12,7); JPN 32 (11,11,9)
Kazni: SLO 6 (4,0,2); JPN 8 (2,2,4)