Garmisch-Partenkirchen je dokaj majhno nemško mestece z dolgo, slikovito zgodovino. Majhni bavarski vasici Garmisch in Partenkirchen sta v prejšnjem stoletju predstavljali zadnje in najbolj uporno prebivališče ”velike nemške nadvlade” in kljubovali skoraj do konca, kljub nemški predaji. Zavezniki so si severno od obeh vasi uredili močno postojanko s številčno letalsko floto in od tod oblegali to dolino.

Skupaj sta ti dve vasi leta 1936 organizirali olimpijske igre, pri združitvi pa je bistveno vlogo odigral Adolf Hitler, ki je združitev tudi zahteval. Bržkone iz politčnih razlogov. Še danes domačini znajo pokazati nekdanjo mejo med obema vasema, ki poteka ob železniški progi skozi mesto in še danes starejši prebivalci poznajo razlike med prebivalci obeh vasi.

Kraj s skoraj 26 tisoč prebivalci leži v bližino nemško-avstrijske meje in je zdaj v veliki meri odvisen od turizma. Ponaša se s tradicionalno tekmo smučarjev skakalcev na prvi dan novega leta, posebno mesto v smučarskem koledarju ima še smukaška proga Kandahar, vse skupaj pa se je začelo z navalom bogatih Nemcev iz prestolnice Bavarske, Minhna.


Izbrana vrsta nazaj na pota stare slave

Dvorana v Garmischu
Hokejska dvorana spada med starejše objekte v mestu. Zgrajena je bila leta 1934 in obnovljena v šestdesetih. Z leti jo je načel zob časa, vendar mestece vedno dobro poskrbiinfrastrukturo in v notranjosti je še vedno čutiti neke vrste šarmantnost in ogromno spominov nepozabnih dogodkov. Eden od njih je prav gotovo hokejski in se tiče na nek način tudi Slovenije. Jugoslovanska reprezentanca je v začetku februarja 1941 kljub vojni v nekaterih predelih Evrope odpotovala na turnir in v taisti dvorani dobila sploh prvo tekmo proti izbrani vrsti Amsterdama. Naši fantej so sodeč po zadnjih treningih na težko breme dobro pripravljeni in se nimajo česa bati. Lahko pa se nas bojijo ostali.

Naj se tradicija nadaljuje!