25. april 2018, Budimpešta – Tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva Divizije I-A v Budimpešti se je slovenska moška članska hokejska reprezentanca pomerila z domačini, izbrano vrsto Madžarske. Veliko tega je pred tekmo govorilo zoper slovenske rise – dva težka poraza, kjer niso in niso znali prikazati prave  igre; nova tekma proti nasprotniku, ki igra na domačem terenu in pred številnimi svojimi navijači – a so naši fantje pokazali, da imajo srce in se znajo boriti. Oboje smo na ledu budimpeštanske arene Laszlo Papp lahko videli od prve do zadnje minute nocojšnjega srečanja in zato tudi nagrada po koncu šestdesetih minut ni izostala. Risi so tako vknjižili prvo zmago na prvenstvu.

Današnja tekma se je v spomin na nekdanjega jeseniškega in reprezentančnega vratarja Cveta Pretnarja začela z minuto molka, slovenski hokejisti pa so tekmo odigrali s črnim trakom na prsih.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Risi so tekmo začeli veliko bolj odločno in trdno v obrambnih vrstah, kot pa prejšnja dva obračuna. Prevzeli so pobudo na ledu, kar se je odrazilo tudi v številu strelov na gol madžarskega čuvaja mreže Adam Vaya. Ti so bili v začetnih minutah še premalo natančni, da bi resno ogrozili nasprotnikovo mrežo, a so dodobra zaposlovali obrambo nasprotnikov. Tudi na drugi strani ledu je imel Gašper Krošelj nekaj dela, saj so bili Madžari vseskozi nevarni. Vztrajnost Slovencev se je izplačala in v 7. minuti je, po podaji Aleša Mušiča, iz prve sprožil Aleksandar Magovac in s svojim prvim reprezentančnim zadetkom rise popeljal v vodstvo z 1:0. Kljub zadetku pa naši hokejisti niso mogli prav nič lažje zadihati, saj so domačini prežali na vsako njihovo napako. Eno izmed njih so skoraj kaznovali, ko je v situaciji z igralcem manj eden izmed madžarskih hokejistov pobegnil protinapad in se je z njim zapletel Gašper Krošelj – na srečo risov nasprotniki niso uspeli zadeti praznega slovenskega gola. Ob številčni prednosti tri minute pred koncem prvega dela so naši hokejisti močno pritisnili na madžarski gol. Videli smo tri lepe slovenske poskuse, ki pa niso našli poti ploščku v mrežo.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Tudi v nadaljevanju tekme so naši fantje poskušali ohraniti moment iz uvodnega dela, vendar pa je nalet prekinila nova izključitev v slovenskih vrstah. Madžari so to izkoristili in v 25. minuti poravnali rezultat na 1:1. Na prelomu tekme so vsi koščki slovenske sestavljanke sedli na svoja mesta in kapetan Jan Urbas je po podajah Boštjana Goličiča in Mihe Verliča, slovensko izbrano vrsto popeljal v novo vodstvo. Domačini tokratnega prvenstva so v svojem odgovoru pritisnili na slovensko obrambno tretjino, temu je pripomogla tudi nova slovenska dvominutna kazen, na srečo pa je bil slovenski čuvaj mreže Gašper Krošelj vselej na pravem mestu.  Do konca tretjine so imeli varovanci Karija Savolainena še dvakrat zaporedoma priložnost z igralcem več na ledu, ki pa je niso znali izkoristiti.

Foto: IIHF

Foto: IIHF

Zaključek srečanja se je začel v znamenju madžarskega boja na vse ali nič. Kar nekaj napak v obrambnih vrstah risov, vendar pa je boginja Fortuna, ki so jo slednji tako pogrešali na prejšnjih dveh tekmah, drevi le našla pot do slovenske klopi. Še vedno pa je Slovenijo tepla neučinkovitost v igri z igralcem več, saj tudi v tem delu niso izkoristili priigranih “power-playev”. Gašper Krošelj je imel veliko dela, ki pa ga je opravil z odliko. Trenutek ko so na slovenski klopi in tudi slovenskem delu tribun lažje zadihali je nastopil v 56. minuti, ko je Anže Kuralt plošček spravil do Boštjana Goličiča, ta pa v hitrem prodoru pred madžarski gol še v tretje nocoj premagal Adama Vaya. Domači so poskusili z dodatnim napadalcem na ledu že več kot tri minute pred koncem, kar pa je izkoristil Sabahudin Kovačević in s strelom  praktično čez celotno ledeno ploskev postavil končni rezultat srečanja 4:1 za prvo slovensko zmago na prvenstvu.

Slovenska reprezentanca ima na urniku za jutri še drugi dan premora pred zadnjima obračunoma na prvenstvu, najprej v petek z reprezentanco Kazahstana.

Slovenija – Madžarska 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

1:0 – 06:57 Magovac (Mušič, Ograjenšek)
1:1 – 25:07 Sebok (Hari, Wehrs) PP1
2:1 – 29:35 Urbas (Goličič, Verlič)
3:1 – 55:06 Goličič (Kuralt)
4:1 – 56:52 Kovačevič (Kuralt) EN

Streli: SLO 47 (24,10,13); HUN 33 (9,8,16)
Kazni: SLO 14 (4,4,6); HUN 12 (4,4,4)

Slovenija: Gašper Krošelj, Rok Stojanovič, Rok Tičar, Jan Drozg, Robert Sabolič, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Miha Verlič, Jan Urbas, Boštjan Goličič, Sabahudin Kovačevič, Matic Podlipnik, Anže Kuralt, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Aleš Kranjc, Luka Vidmar, Andrej Hebar, Anže Ropret, Žiga Pance, Luka Bašič, Žiga Pavlin; Selektor: Kari Savolainen