9. februar 2019, Bled – Slovenska moška hokejska reprezentanca je v sklopu februarskega zbora zadnjo tekmo turnirja iz niza Euro Ice Hockey Challenge na Bledu odigrala proti reprezentanci Belorusije, Slednja na Bled sicer ni pripotovala v najmočnejši zasedbi, vendar pa, kot je pred srečanjem poudaril selektor Ivo Jan, na takšnih turnirjih ni slabih ekip.

IMG_4560

Omenjeno se je potrdilo že v uvodnem delu nocojšnjega obračuna. Belorusi so imeli večino časa pobudo v svojih rokah in že na samem začetku tudi nekajkrat poskušali premagati slovenskega čuvaja mreže Žana Usa, ki pa se je čez celo tekmo izkazal s svojimi obrambami. Pritisk gostov je obrodil sadove v 14. minuti, ko je bila slovenska obramba nemočna proti strelu Vyacheslava Gretskya. Tudi po zadetku so beloruski hokejisti nadaljevali s pritiskom na slovenski gol, vendar je bil Žan Us vselej na pravem mestu. Medtem smo nekaj lepih priložnosti lahko videli tudi na slovenski strani, najlepšo je imel Rok Tičar, plošček pa vseeno ni končal v mreži nasprotnikov.

IMG_4308

Nadaljevanje tekme so slovenski hokejisti odigrali precej bolje. Prevzeli so pobudo in proti beloruskemu čuvaju mreže sprožili veliko strelov, a je bil ta v svojih obrambah neizprosen. Vztrajnost se je vendarle izplačala v 34. minuti, ko je Miha Zajc – v napadalni trojki z Žigo Jegličem in Rokom Tičarjem – plošček preusmeril za hrbet beloruskega vratarja. Sledilo je še nekaj slovenskih poskusov, nato pa so gostje dobro minuto pred drugim odmorom hitro izkoristili slovensko napako in po protinapadu s strelom Antona Mokhorova spet povedli.

IMG_4566

Risi so v zaključni del tekme vstopili z jasno željo, da rezultat obrnejo v svojo korist. Omenjena naloga pa se je pokazala vse prej kot lahka, saj so jim preglavice povzročale izključitve, zaradi katerih igra ni stekla. Risom je pred polnima tribunama blejske ledene dvorane v 48. minuti novo upanje dal drugi zadetek Mihe Zajca. Slednji je, po podaji Gregorja Koblarja, z močnim strelom ploščku našel pot za hrbet beloruskega vratarja. Do konca rednega dela smo lahko videli še nekaj poskusov na obeh straneh, ki pa se niso končali s spremebo rezultata. Sledil je podaljšek, v katerem so slovenski hokejisti imeli dve priložnosti za zadetek, na koncu pa so bili v protinapadu uspešni Belorusi.

Slovenija je z dvema zmagama proti Italiji in Madžarski ter porazom po podaljšku proti Belorusiji osvojila prvo mesto na turnirju.

SLOVENIJA – BELORUSIJA 2:3* (0:1,1:1,1:0,0:1)
* po podaljšku

0:1 – 13:02 Gretsky (Sushko, Gostev)
1:1 – 33:40 Zajc (Tičar, Jeglič)
1:2 – 38:34 Mokhorev
2:2 – 47:30 Zajc (Koblar)
2:3 – 63:05 Gretsky (Mokhorev, Sushko)

Streli: SLO 41 (8,16,13,4); BLR 35 (14,9,11,1)
Kazni: SLO 35 (2,2,31); BLR 43 (4,14,25)

Slovenija: Us, Pintarič, Bašič, Čepon, Čimžar, Hebar, Jeglič, Kalan, Koblar, Kovačevič, Logar, Magovac, Podlipnik, Repe, Rodman D., Selan, Simšič, Štebih, Tičar, Urbas, Verlič, Zajc; Selektor: Ivo Jan

Zapisnik tekme