7. februar 2019, Bled Slovenska moška hokejska reprezentanca je v sklopu februarskega zbora na turnirju iz niza Euro Ice Hockey Challenge na Bledu prvo tekmo odigrala proti izbrani vrsti Madžarske. Risi so bili boljši nasprotnik večji del srečanja in so na koncu tudi zasluženo slavili.

2019feb07_Risi_EIHC_SLO-HUN - 04

Nocojšnji obračun se je začel s kratko slovesnostjo, na kateri sta se predsednik HZS Matjaž Rakovec in generalni sekretar HZS Dejan Kontrec zahvalila dolgoletnima članoma reprezentance Marcelu Rodmanu in Robertu Kristanu, ki sta v minulem letu zaključila poklicno igralsko kariero.

2019feb07_Risi_EIHC_SLO-HUN - 38

Pozitvno energijo, ki jo je bilo v ekipi moč čutiti že vse od začetka tokratnega zbora, so varovanci selektorja Iva Jana prenesli iz garderobe na led že v uvodnih minutah srečanja. Risi so začeli dobro in držali pobudo trdno v svojih rokah. Prva priložnost za vodstvo se jim je ponudila že v 5. minuti, ko je Slovenija imela igralca več na ledu, a je madžarska obramba zdržala. Slovenske nalete proti golu nasprotnikov je nekoliko ustavila le izključitev Davida Rodmana v 11. minuti. Nato pa v 17. minuti nova izključitev na strani gostov, ki so jo Slovenci izkoristili za prvo nocojšnje vodstvo. Potem ko sta Žiga Jeglič in Sabahudin Kovačevič plošček spravila do Roberta Saboliča, je slednji matiral madžarskega vratarja.

2019feb07_Risi_EIHC_SLO-HUN - 24

V začetku drugega dela so si naši hokejisti privoščili nekoliko nezbranosti, kar so gostje spridoma izkoristili. Njihov prvi poskus je Gašper Krošelj, kateremu je selektor za drevi zaupal stražo slovenskega gola, še uspel odvrniti, medtem ko so bili v drugo naši vzhodni sosednje uspešnejši. Risi pa niso potrebovali veliko časa za odgovor. Ni jim sicer uspelo zatresti mreže že ob novi izključitvi na madžarski strani, je pa kmalu po izteku kazni gostov kapetan Jan Urbas izza gola našel ploščku pot do Davida Rodmana, ki je rise ponovno popeljal v vodstvo. V nadaljevanju smo videli še nekaj priložnosti na slovenski strani; poskušala sta Sabahudin Kovačević in Miha Verlič, nato pa tudi na strani Madžarske, vendar pa sta oba čuvaja mreže do drugega odmora ostala nepremagana.

2019feb07_Risi_EIHC_SLO-HUN - 49

V zadnjem delu je slovenska izbrana vrsta ponovila pristop iz prvega dela. Videli smo tudi po eno izključitev na vsaki strani, vratarja pa sta kvalitetno opravljala svoj posel – vse do 55. minute, ko je bil na ledu udarni slovenski napad Tičar-Jeglič-Sabolič. Po lepi akciji sta Rok Tičar in Robert Sabolič plošček podala Žigi Jegliču, ki je z neubraniljivim strelom premagal madžarsko obrambo. Piko na “i” nocojšnje zmage je postavil Žiga Pance, ko je nekaj sekund pred koncem plošček poslal v prazen nasprotnikov gol za končnih 4:1.

Jutri Slovenijo čaka tekma proti reprezentanci Italije.

SLOVENIJA – MADŽARSKA 4:1 (1:0,1:1,2:0)

1:0 – 17:16 Sabolič (Kovačevič, Jeglič) PP1
1:1 – 23:06 Miskolczi (Pavuk)
2:1 – 26:23 Rodman D. (Urbas)
3:1 – 54:06 Jeglič (Sabolič, Tičar)
4:1 – 59:56 Pance Ž. (Urbas, Verlič) EN

Streli: 31 (11,11,9); HUN 27 (9,11,7)
Kazni: SLO 6 (2,2,2); HUN 8 (4,2,2)

Slovenija: Krošelj, Pintarič, Čimžar, Hebar, Jeglič, Kalan, Koblar, Kovačevič, Logar, Magovac, Pance, Podlipnik, Repe, Rodman D., Sabolič, Selan, Simšič, Štebih, Tičar, Urbas, Verlič, Zajc; Selektor: Ivo Jan

Zapisnik tekme