1. maj 2024, Bolzano – Slovenska moška članska hokejska reprezentanca je drevi v Bolzanu odigrala tretjo tekmo IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-A. Tokratni nasprotnik so bili hokejisti gostiteljice prvenstva.

Italija, s katero so risi v svoji zgodovini na različnih tekmovanjih doslej odigrali največje število medsebojnih obračunov, vsega skupaj kar 53-krat, je pred polno Sparkasse Ice Areno morala priznati premoč slovenskih risov, ki so tako vknjižili nove tri točke.

Uvodne minute tekme, za katero je bilo že pred začetkom jasno, da bo za rise, zaradi velikega pomena in dejstva, da bodo Italijani igrali pred svojimi navijači, težka, niso prinesle izrazitih priložnosti na eni ali na drugi strani. Slovenci so sicer prevladovali na ledu in v strelih na gol, še zlasti po izteku male kazni na italijanski strani. Vendar slovenski poskusi niso obrodili sadov vse do šestnajste minute, ko je Rok Tičar plošček pospravil za hrbet italijanskega čuvaja mreže.

V drugem delu smo videli precej manj priložnosti za strel. Nocojšnji nasprotniki, ki so lovili rezultat, so si jih v tem delu tekme nabrali več. Kar nekajkrat je blo precej vroče pred slovenskim golom. Kljub temu pa so bili vsi italijanski poskusi zaman, saj je slovenska obramba, na čelu z vratarjem Gašperjem Krošljem, odbila vse napade.

V zaključku srečanja se je italijanskim hokejistom že v prvi minuti ponudila priložnost za izenačenje, ko so ob slovenski izključitvi imeli igralca več na ledu. Tudi tokrat je bil italijanski napad nemočen proti slovenskemu vratarju. V enem izmed takšnih napadov je Blaž Tomaževič ukradel plošček, pridrsal v obrambno tretjino domačinov, zakorožil okoli gola ter podal v sredino, kjer ga je že čakal Anže Kuralt, ta pa je poslal plošček za hrbet vrataja. V nadaljevanju so se domačini na vse pretege trudili  doseči gol priključka. Dobre tri minute pred koncem je italijanski selektor poskusil tudi brez vratarja in z dodatnim napadalcem. Kjub novi izključitvi med risi tik pred koncem tekme in velikem pritisku v smeri gola, je Gapšer Krošelj obranil vse strele.

Jutri je na prvenstvu še drugi prost dan, v petek pa slovensko izbrano vrsto čaka obračun z Japonsko.


Slovenija – Italija 2:0 (1:0,0:0,1:0)

1:0 – 15:52 Tičar (Crnovič, Bohinc)
2:0 – 44:08 Kuralt (Tomaževič, Mašič)

Streli: SLO 25 (16,3,6); ITA 30 (6,9,15)
Kazni: SLO 6 (0,0,6); ITA 2 (2,0,0)