20. junij 2016, Ljubljana – Redna letna skupščina Hokejske zveze Slovenije je obravnavala in soglasno sprejela poročila o delu zveze in njenih delovnih teles, aktivnostih reprezentanc vseh selekcij ter izvedbi tekmovanj na državni ravni. Prav tako sta bila na seji potrjena revidirano letno poročilo HZS za leto 2015 ter nov finančni načrt za leto 2016.

V razpravi ob posameznih točkah je bila predstavljena in v nadaljevanju tudi sprejeta pobuda, da bi ob začetku prihodnje sezone izvedli izobraževanje za predstavnike slovenskih klubov o možnostih, ki jih imajo slednji v zvezi z vlaganjem pritožb glede posameznih tekem ali tekmovanj. Prav tako so bile izpostavljene tudi pravice klubov, ko gre za določanje sodnikov, ki naj bi sodili posamezno tekmo ali tekmovanje.

V zvezi s finančnim načrtom za tekoče leto ter revidiranim poročilom za minulo leto je predsednik HZS Matjaž Rakovec izpostavil, da sanacijski program poteka po zastavljenem načrtu, pri čemer je poslovanje zveze v zadnjih štirih letih vseskozi pozitivno. “Pred leti so nam povedali, da primanjkljaj ni vzdržen in da je potrebna likvidacija, potem pa smo naredili sanacijski načrt, ki ga sedaj uresničujemo. Slednji naj bi bil zaključen predvidoma do leta 2023, vendar s tem se ne obremenjujem. Bistveno je, da nam dobavitelji zaupajo.” Poudaril je tudi, da kljub relativno velikemu negativnemu društvenemu skladu, ki se vleče še iz preteklosti, vodstvo zveze vsako leto zmanjšuje svoje kratkoročne obveznosti in obveznosti do dobaviteljev; stabilnost v vodstvu krovne organizacije pa obenem omogoča tudi ugodnejše dogovore z dobavitelji.

2016jun20_skupscina_01

Izkušnje so, po njegovih besedah, pokazale, da je mogoče še marsikje poiskati rezerve in prihraniti finančna sredstva, ob čemer pa zveza ne želi zmanjševati obsega obstoječih aktivnosti. Opozoril je na zmanjševanje sredstev, ki jih v ta namen namenja država, ter ob tem navedel primerjavo z Madžarsko, ki ima za okoli milijon evrov večji proračun, saj je tam hokej obravnavan kot prednostna panoga s strani države. “Mislim, da bi morala tudi slovenska država po njihovem vzoru določiti prioritetne športe in nato prek podjetij, ki delujejo v Sloveniji, sprejeti zakon, da bi se del sredstev namenil za donacije, ne kot sponzorska sredstva,” je še dodal.

Predsednik Rakovec je omenil tudi dobre odnose z Mednarodno hokejsko zvezo ter medsebojni dogovor, da bi slovenska krovna organizacija odigrala vodilno vlogo pri  razvoju hokeja na Balkanu. “Menim, da je to dobra priložnost za Slovenijo, zlasti v odnosu do klubov, ki po kakovosti in organiziranosti še ne morejo slediti hokejskim ligam v tem delu Evrope,” je ocenil.

V zvezi z novonastalo Alpsko hokejsko ligo je predsednik HZS, ki je ena izmed ustanoviteljic lige, mnenja, da bi bilo to lahko zelo kakovostno tekmovanje, ki bi se sčasoma utegnilo razširiti vsaj še na Madžarsko, dolgoročno pa tudi na Hrvaško in Srbijo. “Menim, da razlike med zadnjimi štirimi klubi v EBEL in prvimi štirimi v AHL praktično ni,” je ocenil predsednik Rakovec, ki si želi, da bi Slovenija v omenjeni ligi imela tri ali štiri predstavnike. “Jaz močno upam, da bi Slaviji morda že letos uspelo. Pri njej črta še ni potegnjena, saj so dobili dodatne sponzorje. Menim, da bi Štajerci morali imeti v tej ligi enega predstavnika, Gorenjci vsaj dva, Ljubljana enega.  Je pa to stvar ljudi, kakšne ambicije imajo,” je dejal in ob tem izrazil priznanje vodstvu HDD Sij Acroni Jesenice, ki je ugriznilo v dvakrat večje finančno jabolko, za trenerja dobilo reprezentančnega selektorja, kar bo morda magnet tudi za kakšne igralce, ki bodo tudi zaradi tega, po njegovi oceni, nihali med tem, ali bi odšli v tujino ali pa ostali v Sloveniji.

Hokejska zveza Slovenije bo, po besedah njenega predsednika, organizirala tudi tekmovanje za državno prvenstvo ter Pokal Slovenije, pri čemer bodo k sodelovanju v prvem delu državnega prvenstva, podobno kot preteklo sezono, povabljeni tudi hrvaški in srbski klubi. Končni seznam sodelujočih klubov še ni znan, saj se le ti odločajo sami, v katerih tekmovanjih nameravajo sodelovati.