Risinje, so nastope na svetovnem prvenstvu na Islandiji pričele s porazom proti Hrvaški, slednja je bila boljša s 3:2. Do sedaj so Slovenke s Hrvaticami igrale na treh svetovnih prvenstvih in bile vselej boljše. Nazadnje so palice prekrižale leta 2012 v Mariboru, ko je zmagovalca odločilo izvajanje kazenskih strelov. Tokrat pa so na žalost naša dekleta prvič klonila.

Prva tretjina se je sicer končala brez zadetkov. Hrvatice so imele dvakrat priložnost, da bi z igralko več premagale Ines Confidenti, medtem ko Slovenke niso izkoristile izključitve Martine Smolec. Drugih dvajset minut se je za risinje začelo tako rekoč sanjsko. Že po enainštiridesetih sekundah igre je vodilni zadetek po podaji Irene Kraner dosegla Urša Pazlar. Prednost so dekleta uspela držati vse do 31. minute, ko je za izenačenje po samostojni akciji poskrbela hrvaška branilka Diana Krušelj Posavec. Prav slednja pa je svojo ekipo do vodstva popeljala pol minute pred iztekom druge tretjine. Kljub prejetemu golu ob koncu tretjine, so v zadnjo slovenska dekleta krenila odlično. Po slabih treh minutah igre je bil izid vnovič izenačen, strelka zadetka pa Pia Pren. V 50. minuti so Hrvatice ponovno prešle v vodstvo, za 3:2 je zadela Matea Klanac. Šestnajst sekund pred iztekom igralnega časa so Slovenke poskušale brez vratarke in s šestimi igralkami v polju, a jim izida še enkrat več ni uspelo poravnati. Že jutri jih čaka popravni izpit, ob 21. uri po slovenskem času, se bodo pomerile z gostiteljicami prvenstva Islandkami.¸

IMGL0736

Urša Pazlar (Foto: Gregor Krajnčič)

Pia Pren, kapetanka Slovenije:

“Ne vem kaj naj rečem po takšni predstavi. V prvi tretjini smo povsem odpovedale, da nismo prejele zadetka, se lahko zahvalimo naši vratarki, ki je bila izjemna. V nadaljevanju smo se uspele nekako pobrati, vendar je bilo v določenih situacijah v naši igri preveč živčnosti. Zadnja tretjina se je začela precej dobro, saj smo na hitro izid izenačile, stisnile nasprotnice v njihovo tretjino, na žalost pa nismo uspele doseči še kakšnega zadetka. Po njihovem tretjem, pa se nikakor nismo uspele sestavit. Žal smo bile danes pod svojim nivojem, ki smo ga sposobne igrati. Jutri je nov dan, čaka nas nova tekma in borile se bomo naprej.”

Ines Confidenti, vratarka Slovenije:

“Ne morem reči, da nas je pokopala naša pripravljenost, saj smo jim skozi celotno tekmo parirale. Žal nas je danes vsaka napaka stala zadetka. Z nekaj nezbranosti v obrambi smo jim dale priložnost za hitre protinapade, ki so jih dobro izkoristile. Tudi same smo imele veliko priložnosti, da bi zadele, a žal se ni izšlo po naših željah. Hrvatice so srečno prišle do tretjega zadetka, saj se mi je plošček po strelu nekako nenavadno odbil od ščitnika v gol. Poraz je potrebno čim prej pozabiti, prav nič še ni izgubljeno. Jutri je nova tekma in gremo na zmago.”

Urša Pazlar, napadalka Slovenije:

“V tekmo smo krenile v krču, prisotne je bilo kar nekaj treme na kar je opozoril tudi trener. Igra nam nikakor ni stekla in razloge za poraz moramo iskati pri sebi. Čim prej ga moramo pozabiti, sprazniti glave in nikakor ne smemo pozabiti na cilj, ki smo si ga zadele pred prvenstvom. Moramo se zbrati, z veliko energije stopiti na led, igrati borbeno in v igri dosledno upoštevati trenerjeva navodila. V kolikor bomo izpolnile vse našteto, nam jutri zmaga ne sme uiti.”

Hrvaška – Slovenija 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)

Laugardalur Arena. Gledalcev 114. Sodnice: Timglas, Hjartardottir, Vestheim Krogh.

Strelke: 0:1 Pazlar (Kraner, 21.), 1:1 Krušelj Posavec (31.), 2:1 Krušelj Posavec (Filipec, 40.), 2:2 Pren (Duh, 43.), 3:2 Klanac (Kadijević, 50.).

Kazenske minute: Hrvaška (2, 0, 0), Slovenija (4, 2, 2).

Streli na gol: Hrvaška 41, Slovenija 24.