17. april 2023, Suwon City – Slovenska ženska hokejska reprezentanca je jutranjih urah po slovenskem času s tekmo proti ekipi Poljske začela svoje nastope na IIHF Svetovnem prvenstvu Divizije I-B v južnokorejskem Suwon Cityju.

Slovenke so se s Poljakinjami doslej srečale štirikrat, trikrat na svetovnih prvenstvih in enkrat na predkvalifikacijah za olimpijske igre; nazadnje pred letom dni, ko so današnje slovenske nasprotnice gostile svetovno prvenstvo v Katovicah.

Poljakinje so že v uvodu petega medsebojnega srečanja pritisnile v smeri slovenskega gola, a brez resne nevarnosti za mrežo naše vratarke Pie Dukarič. Na drugi strani tudi Slovenke niso ostajale dolžne in so poskušale presenetiti prek prvega napada. Na polovici uvodnega dela si naša dekleta niso uspele ustvariti prave priložnosti za strel z igralko več na ledu. Priložnost je prišla v 13. minuti, ko sta poskušali Gaja Pezdir in Julija Blazinšek, kasneje pa v 16. minuti Gaja Pezdir še enkrat sama. Poljska čuvajka mreže je preusmerila plošček in prva tretijna se je tako končala brez zadetkov.

Nasprotnice so tudi v drugem delu nadaljevale s hitrimi napadi, ki so v 23. minuti obrodili sadove. Poljska napadalka je prišla okoli slovenskega gola ter s podajo na oddaljeno vratnico našla prosto soigralko, ki je nato matirala slovensko obrambo. Slovenske hokejistke nato imele dvakrat številčno premoč na ledu, pri čemer so si pripravile nekaj priložnost, ki pa niso končale v poljskem golu. V nadaljevanju smo videli še eno izključitev na slovenski strani in v zaključku tretjine še samostojni poskus Sare Confidenti – rezultat se do drugega odmora ni spremenil.

Kmalu po vrnitvi na led so poljske hokejistke zadele še v drugo. Risnje so bile iz minute v minuto v boljši strelski formi, kar se odraža tudi na statistiki. Sreča je krojila usodo slovenskih priložnosti, ena najlepših ki pa se ni končala ugodno, je bila v 50. minuti. V zaključnih minutah srečanja so risinje morale odsedeti še dve mali kazni, kar je sicer zmanjšalo možnosti za slovenski zadetek, vendar dekleta niso izgubila volje in do konca srečanja še nekajkrat poskušale znižati rezultat.

Jutri slovensko reprezentanco čaka tekma s Kazahstanom.

Slovenija – Poljska 0:2 (0:0,0:1,0:1)

0:1 – 22:20 Brzezinska (Onyschenko, Tomczok)
0:2 – 42:08 Onyschenko (Brzezinska, Tomczok)

Streli: SLO 18 (3,6,9); POL 52 (22,13,17)
Kazni: SLO 6 (0,2,4); POL 6 (2,4,0)

Slovenija: Dukarič, Dovžan, Pren, Friš-Lorber, Confidenti, Porekar, Glavič, Nylaander, Pezdir, Blazinšek, Svetina, Biščak, Kraner, Pazlar, Breznik, Pršina, Lončar, Trobiš, Rejc, Miklavčič, Avsenek, Senegačnik; Selektor: Boštjan Kos