27. september 2018, Valleta – Ob robu polletnega kongresa Mednarodne hokejske zveze (IIHF) na Malti so predsedniki krovnih hokejskih organizacij Avstrije (OEHV) Gernot Mittendorfer, Italije (FISG) Adrea Gios in Slovenije (HZS) Matjaž Rakovec podpisali dogovor o nadaljevanju partnerstva v projektu Alpske hokejske lige (AHL) vse do leta 2025.

“Veseli me, da smo dogovor obnovili že eno leto pred iztekom obstoječega iz maja 2016, ko smo z avstrijskimi in italijanskimi partnerji ustanovili Alpsko hokejsko ligo. To nam omogoča načrtovanje razvoja lige na daljši rok, pomembno pa je tudi s stališča sponzorjev in oglaševalcev” je ob tej priložnosti povedal predsednik HZS Matjaž Rakovec.

Z leve: Gernot Mittendorfer, predsednik OEHV; Matjaž Rakovec, predsednik HZS; Rene Fasel, predsednik IIHF ter Adrea Gios, predsednik FISG

Z leve: Gernot Mittendorfer (OEHV), Matjaž Rakovec (HZS), Rene Fasel (IIHF) ter Adrea Gios (FISG)

Alpska hokejska liga, katero v tretji sezoni sestavlja 17 klubov iz treh držav ustanoviteljic, bo še naprej sodelovala z IIHF. Tekmovanje bo s koncem prihodnje sezone dobilo tudi svojega predsednika. AHL bo vodil predsednik HZS Matjaž Rakovec, medtem ko imajo tri krovne organizacije in sodelujoči klubi do konca februarja prihodnje leto čas, da imenujejo svoje predstavnike.

Želja po razvoju in spodbujanju rasti hokeja v treh sodelujočih državah, s poudarkom na mladih igralcih – v duhu katere je bilo tekmovanje tudi ustanovljeno – ostaja še naprej primarni in temeljni cilj AHL. Druga pomembna usmeritev lige je finančna vzdržnost z namenom dolgoročnega razvoja sodelujočih klubov. Medijska vrednost AHL znaša že okoli 3,6 mio evrov, pri čemer se število obiskovalcev povečuje – v drugi sezoni je bilo teh skupno 271.000, kar predstavlja 11% povečanje v primerjavi s premierno sezono.