30. maj 2016, Milano – Predsedniki krovnih hokejskih organizacij Avstrije, Italije in Slovenije, Andrea Gios, Dieter Kalt in Matjaž Rakovec, ki so ob robu pravkar končanega kongresa Mednarodne hokejske zveze podpisali dogovor o ustanovitvi Alpske hokejske lige (AHL), so skupaj s člani Izvršnega odbora AHL Petrom Schrammom, Tommasom Teofolijem, Aleksandrom Gruberjem ter Dejanom Kontrecem javnosti predstavili smernice in cilje novoustanovljenega tekmovanja, ki naj bi zaživelo v sezoni 2016/17.

2016maj30_AHL-Milano (3)

Predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec je ob tem poudaril, da je Alpska hokejska liga odlična priložnost za promocijo in dvig kakovosti hokeja na nacionalni ravni. Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo v omenjenem tekmovanju v prihodnji sezoni sodelovali trije slovenski klubi, pri čemer meni, da raven igre ne bo nižja od tiste, kakršna je na tekmah klubov iz spodnjega dela razpredelnice lige EBEL.

2016maj30_AHL-Milano (5)

Predsednik Italijanske zveze za športe na ledu Andrea Gios je dejal, da željo ustanovitelji novega tekmovanja mladim generacijam hokejistov ponuditi možnost igranja na višjem nivoju, saj izkušnje kažejo, da v primeru Italije igranje zgolj v državnem prvenstvu ne zadošča za razvoj prihodnjih generacij. Alpska hokejska liga je zato korak v tej smeri. Liga bo imela skupni izvršni odbor, vendar pa ima vsaka izmed ustanoviteljic pravico, da oblikuje svoja merila in pogoje za sodelovanje in razvoj klubov iz posamezne države. Dejal je še, da končne odločitve o lokaciji tekem končnice še ni, predvidoma pa naj bi bila gostiteljica Italija.

2016maj30_AHL-Milano (4)Predsednik Avstrijske hokejske zveze Dieter Kalt je dejal, da med tremi ustanoviteljicami Alpske hokejske lige že od nekdaj poteka dobro sodelovanje, kar je bil tudi eden izmed razlogov za tokratni dogovor. Ustanoviteljice želijo, ob soglasju mednarodne hokejske organizacije, dati nov zagon razvoju hokeja v tej regiji, pri čemer je izrazil tudi pričakovanje podpore s strani lige EBEL, ki je novo tekmovanje prevzela v upravljanje.

2016maj30_AHL-Milano (7)

“Ob tem velja opozoriti, da je želja Alpske hokejske lige ponuditi višjo raven hokeja in klubske organiziranosti, kot smo ji bili priče v tekmovanju Inter-nacionalne lige. Želimo, da so klubi, ki se bodo odločili za sodelovanje, na to tudi dobro pripravljeni,” je dejal generalni sekretar HZS in član upravnega odbora AHL Dejan Kontrec. Končni seznam ekip in format tekmovanja bosta uradno potrjena septembra na Dunaju; vse tri krovne organizacije pa so se dogovorile, da bo posamezna sodelujoča ekipa lahko imela največ štiri tujce, saj želijo tako omogočiti razvoj domačih hokejistov.

Namen novoustanovljenega ligaškega tekmovanja je spodbuditi klube k dvigu njihove konkurenčnosti in ravni igre v širših okvirih kot so aktualna državna prvenstva v državah ustanoviteljicah AHL. Slednje tudi želijo s tovrstnim ustvarjanjem možnosti za pridobivanje izkušenj v mednarodnem okolju in ob upoštevanju omejitev glede tujih igralcev v AHL prispevati k profesionalni rasti domačih igralcev.